Дигиталната трансформация на "Групама": все по-бързо и лесно обслужване

Застрахователната компания използва възможностите на технологиите и AI, за да увеличи удовлетворението на клиентите си

Дигиталната трансформация на "Групама": все по-бързо и лесно обслужване
Дигиталната трансформация на "Групама": все по-бързо и лесно обслужване
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Все по-бързо и лесно обслужване. Все повече дигитални услуги. Все по-ускорено изплащане на щети. И възможности за поемане на все по-голям обем от клиенти. Това са едни от основните стъпки, с които застрахователната компания "Групама" в България вече върви към крайната си цел - да използва възможностите на технологиите и AI през цялата потребителска пътека, за да увеличи удовлетворението на клиентите си.

От юни 2022 г. "Групама Застраховане" и "Групама Животозастраховане" изпълняват мащабен иновативен проект за цялостна дигитална трансформация на компанията в партньорство с "Google Франция". Чрез него се оптимизират основни процеси, услуги и инфраструктурата в компанията, мигрирайки цялостно системите към Google Cloud. От началото на проекта 50% от системите са мигрирани, което носи своите ползи на всички нива - за крайните клиенти, партньори и служители.

Ефектите от проекта, заложените бъдещи стъпки и как технологиите ще трансформират процесите в застраховането бяха представени по време на финансовия форум "Инвестиции, технологии, иновации 2024", организиран от "Капитал".

Дигитализация за максимална стойност за клиентите

В последната година "Групама" въведе множество нови дигитални услуги за клиентите си. Сред тях са и възможности за онлайн подаване на заявления за възстановяване на разходи по здравна застраховка, както и за регистрация на щети в "Каско" и "Имуществена застраховка". Това в комбинация с ексклузивните за "Групама" възможности за дистанционен видеооглед на щети позволява на клиентите да получат обслужване от начало до край, без да се налага да посещават офис.

Резултатите показват сериозен ефект и интерес - 7 месеца след пускането на възможността за онлайн заявяване на разходи по здравната застраховка близо 80% от заявките вече са директно регистрирани по този начин. Клиентите ефективно проследяват статуса на заведените претенции също онлайн. А времето за обработка на претенциите и изплащане на разходи е двойно по-бързо от средното за пазара.

Своевременно отчитане на резултати, достъпно за всеки от мобилен телефон или компютър

Преминаването на всички централни информационни бази данни, функционалности, електронна среда и Core системи на "Групама" към облачните услуги на Google и създаването на Data warehouse позволява и внедряването на качествено нова система за отчитане на продажбите. Тя предоставя в реално време резултати от продажбите, достъпни за всеки служител от компютър или дори от мобилен телефон, и е в състояние да изпраща специфични уведомления, персонализирани за всеки потребител въз основа на целта за изпълнение. Това ново отчитане спестява на седмична база повече от половин работен ден на екипите по продажби и продукти. Освен за генерирани приходи и реализирани продажби системата следи и за подновени полици, платени/неплатени вноски и всякаква друга микросегментация.

Поглед напред

Облачните услуги отварят вратата за използването на огромни изчислителни ресурси, AI инструменти и осигуряват бърза интеграция с другите досегашни функционалности и системи. Тази комбинация позволява бързото разработване на интелигентни услуги и продукти, които взаимно се надграждат, за да осигурят максимално добро клиентско преживяване.

Ето и малка част от решенията, които "Групама" планира да са реалност в края на проекта:

  • Създаване на все повече бързи дигитални и иновативни услуги за крайни клиенти, включително и гласово попълване на бланки, документи, заявления
  • Ускоряване на времето за изплащане на обезщетение
  • Сегментация и персонализация на клиентите с помощта на AI
  • Въвеждане на machine learning модели за end-to-end автоматизирана обработка и изплащане на обезщетения
  • Възможност за използване на изкуствен интелект за разработка на софтуер
  • Чувствително намаляване времето за пускането на пазара на застраховки, отговарящи на актуалните персонални нужди
  • Максимална защита на данните по най-високи световни стандарти
  • Въвеждане на устойчиви практики в съответствие с изискванията за ESG
  • Съкращаване на хартиените процеси, дигитален обмен на документи и намаляване на въглеродния отпечатък
  • Безпроблемна интеграция между различните технологични функционалности на компанията