От 3 до 18%: Как да бием инфлацията с инвестиции във финтех

Финансовите платформи категорично бият депозитите с доходността, която предлагат

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • В България има няколко варианта за осигуряване на доходност от лихва след депозиране на средства
  • Най-висока доходност има при p2p кредиторите, които отчитат силен растеж на дейността си
  • Появяват се обаче и други варианти подкрепени от финансовите иновации и технологии

Високите лихви на чуждестранните централни банки така и не се прехвърлиха в офертите на местните клонове. Доходността по депозит продължава да остава близка до 0-1% с някои изключения. Оказва се, че финтех компаниите са сред единствените, които запълват тази празнина. Когато говорим за депозиране на средства или търсене на по-безрискова доходност от България, има няколко варианта, които успяват да дадат възвръщаемост над инфлацията. Последните данни показаха, че през февруари тя е 3.3% на годишна база.

В момента в България се предлагат няколко варианта за осигуряване на доходност от лихва след депозиране на средства, като можем да ги разделим на банки, финтех платформи и финансови посредници.

P2p lending платформите

Най-високи лихви и доходност има при p2p кредиторите, които отчитат силен растеж на дейността си през миналата година. "2023 беше година на впечатляващ растеж, дори на фона на изминалите години на пандемия и геополитически конфликти, и постигане на нови върхове за iuvo", коментира в началото на месеца изпълнителният директор на компанията Благовест Караджов в съобщение до медиите.

P2p lending компаниите предлагат доходност под две форми - инвестиция в кредити през техните платформи и директно депозиране на средства. Доходността по първата линия е между 6% и 18% годишно, като тя зависи от избраната стратегия. През пролетта на 2022 г. iuvo пусна на пазара и спестовен продукт - iuvoSAVE, който предлага фиксирана годишна доходност, като към края на 2023 г. инвестициите през него вече заемат близо 20% от портфейла на компанията, като в различните варианти доходността през продукта може да достигне 7% на годишна база. Трябва да се има предвид, че тези продукти са по-рискови и няма гаранция по тях, както е при депозита. Но по-високата доходност винаги върви с по-висок риск. Заедно с iuvo на пазара в България работят и още четири платформи за p2p lending - Klear, Cashlend, StikCredit и HelpLending.

Влог във финансовия супермаркет

Финтех платформи като Revolut също предлагат доходност под форма на лихви - в зависимост от валутата британската финтех платформа дава от 3.97% в евро до 5.4% в долари. В последния случай може да се печели и от валутни разлики, доларът поскъпва напоследък. Тук обаче има риск, ако той поевтинее, което ще изяде от доходността. В тази група може да поставим и брокерските сметки, които олихвяват свободните средства, като лихвата по тях може да достигне около 5% - Interactive Brokers олихвява с 4.83% свободни суми над 10 хил. долара, а Freedom 24 с 6.42% в евро и 8.76% в долари. При борсовите платформи обаче основната цел е все пак борсова търговия, а не депозит, така че това трябва да се има предвид.

Този банков продукт не е конкурентен

При банковата система ефектът от повишените лихви по света така и не се усеща чувствително у нас. Ако има раздвижване, то е при по-малките банки, някои от които са с българска собственост - като БАКБ, Инвестбанк, но и такива с чужда - tbi bank, Big bank, Д банк. В зависимост от срока, в който заключвате парите си, може да получите до 2-3% лихва. За 12 месеца Big Bank дава 2%, показва справка с сайта moitepari.bg. Ако се заключат за 36 месеца, най-висока лихва дава tbi bank - 3.2% годишно. При големите банкови групи лихвите все още са около и под 1%, което ги прави крайно неатрактивни. Това обаче не пречи към тях ежемесечно да се изливат милиони в депозити. Тук мотивът за сигурността, която дава държавната гаранция, надделява над доходността. Ниската финансова култура и предразсъдъците също са фактор за това поведение на вложителите.

Държавният дълг ви зове

В третата група са компании, които предлагат доходност от инвестиции в ДЦК, като това пак е лихва, но под формата на купон. Инвестиционния посредник "Аларик" например предлага вложения в държавни облигации, които носят до 3.6% годишно, в зависимост от държавата от еврозоната. Това може да стане и срещу едва няколко евро, и то при ниска такса през финансовата платформа, която изгради финансовата компания. Така лесно може да се инвестира дистанционно през нея, без да е необходимо да се ходи на място в клон. Наскоро "Експат асет мениджмънт" обяви спестовна сметка с български държавни облигации. Годишната доходност е между 3 и 4.12%, а минималната сума за инвестиция е от 1000 до 100 000 евро. Тя се осигурява от българските облигации, деноминирани в евро. От компанията посочиха, че няма ограничение за сумата на вложението, а предимствата са, че по него има абсолютна гаранция от държавата, то е с незабавна ликвидност по всяко време, както и нулеви данъци върху доходността.

Активни в предлагането на инвестиции в ДЦК за индивидуални клиенти според представители на пазара са ОББ, Уникредит Булбанк, инвестиционният посредник "Елана трейдинг". От всички изброени продукти дотук, извън депозитите, ДЦК са с най-нисък риск и реално зад тях стои гаранцията на държавата, че няма да фалира. Предлаганите ДЦК са с висок рейтинг, което означава, че шансът това да се случи е много малък.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар