Mastercard: киберсигурността се постига с общи действия

Как DORA подпомага финансовите институции в борбата им срещу кибератаките и структурира екосистемата

Участниците в панела на Mastercard и партньори на ежегодната конференция на "Капитал" Financial Summit 2024
Участниците в панела на Mastercard и партньори на ежегодната конференция на "Капитал" Financial Summit 2024
Участниците в панела на Mastercard и партньори на ежегодната конференция на "Капитал" Financial Summit 2024
Участниците в панела на Mastercard и партньори на ежегодната конференция на "Капитал" Financial Summit 2024
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

  • Панелът на Mastercard и партньори на ежегодната конференция на "Капитал" Financial Summit 2024 обърна внимание на критичната тема Risk & Compliance през призмата на европейския регламент Digital Resilience Operational Act (DORA) и NIS 2
  • Как DORA подпомага финансовите институции в борбата им срещу кибератаките и структурира екосистемата
  • Mastercard предлага уникална комбинация от задълбочен анализ на средата и рисковете на пазара в съответствие с изискванията на DORA и готова екосистема от конкретни продукти за киберсигурност, управление на риска и съответствие с регулативните изисквания


Днес светът трябва да обърне сериозно внимание на темите киберсигурност и управление. Колкото повече потребителите извършват дигитални ежедневни дейности, толкова по-голяма става отговорността на бизнеса да осигури за всеки потребител максимално защитена среда и да предпази инфраструктурата си от кибератаки. Изкуственият интелект ни показва технологичен скок, който крие и потенциални рискове - като например да фалшифицира човешки глас с поразителна прилика. Фишинг, социалното инженерство, дигиталните откупи и DDOS атаките стават все повече и по-софистицирани, което прави киберсигурността основен фактор за устойчивото развитие на бизнеса и управлението на риска Mastercard oрганизира дискусия върху актуалните процеси и решения с водещи професионалисти от целия спектър на финансовата индустрия: Мирко Рох - директор "Решения" за EMEA на RiskRecon, компания на Mastercard, Нора Тушева - генерален мениджър "Регулативен контрол" в ОББ, Христиан Дренски - вицепрезидент "Стратегия и партньорства", NOTO - 360 Fraud and Compliance, и Павел Камински - Founder & CEO, 7Security. Експертите бяха категорични, че темата е всеобхватна и изисква неотложна холистична трансформация и промяна на мисленето на компаниите и финансовите институции. По традиция бизнесите работят с отдели по информационни и компютърни технологии (ИКТ), но с дигитализацията на всички процеси, финансови трансакции и дигитална идентичност киберсигурността и управлението на риска трябва да бъдат приоритет на цялата организация - от висшия мениджмънт до всеки работник в компанията.

За да ускори и улесни тази трансформацията на мисленето в посока включване на киберсигурността във всичко и постигане на масова зрялост и готовност за защита на бизнеса, от 17 януари 2025 г. влиза в сила европейският регламент - Digital Resilience Operational Act (DORA). Това е регламент, който цели да повиши стандартите за дигитална устойчивост и създава рамка за надзор и отчетност на финансовите институции, като за първи път са включени не само банки, а и застрахователи, кредитни институции и др. Oчаква се DORA да създаде стандарти за постоянен контрол в целия финансов сектор по отношение на управлението на четири основни сфери:

  • Управление на ИКТ риска, свързан с киберсигурност;
  • Изработване и следване на процеси при инцидент;
  • Дигитална оперативна устойчивост;
  • Управление на риска и споразуменията с трети страни - напр. с доставчиците.

Mastercard вярва, че постоянният анализ на евентуалните слабости и липси не бива да се отлага повече и е належащо веднага да се премине към търсене и на необходимите инструменти. Не само като потребители, но и като бизнеси трябва да си зададем въпросите: "Откъде и как мога да бъда атакуван", "С кого работя и споделям данните си?" и "Как мога да предпазя системите и данните си от недоброжелатели?".

Mastercard от години инвестира усилено в решения за киберсигурност и управление на риска, които да предоставят най-доброто от глобалните технологии, според нуждите на конкретния бизнес и пазар. Голяма част от придобитите през последните 5 години технологични фирми и новите продукти на компанията са в готовност да отговорят на различните сфери на регулацията и да адресират нуждите за киберсигурност не само на финансовия сектор, но и на много други индустрии. Такива решения са RiskRecon,CyberFront, CyberQuant,Threat Protection, Ethoca, ID verification services - EkataиNuDetect,ID Theft protection.

Заедно с партньорите си Mastercard активно работи за превенция на измамите, осигуряване на сигурна бизнес среда, редуциране на риска на цялата дигитална екосистема, в която всеки от нас вече е свикнал да извършва своите ежедневни дейности бързо, лесно и с едно докосване.