🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Доколко атрактивна е капиталовата ви структура за инвеститорите

Значението на готовността за финансиране за стартиращите предприятия

Ангел Хаджиев, регионален мениджър на SeedBlink за Югоизточна Европа
Ангел Хаджиев, регионален мениджър на SeedBlink за Югоизточна Европа
Ангел Хаджиев, регионален мениджър на SeedBlink за Югоизточна Европа
Ангел Хаджиев, регионален мениджър на SeedBlink за Югоизточна Европа
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Автор на статията е Ангел Хаджиев - регионален мениджър на SeedBlink за Югоизточна Европа. Той има над 18 години международен опит в сферата на финансовите услуги със силен фокус върху сливания и придобивания, набиране на капитал и дългово преструктуриране. Преди да се присъедини към SeedBlink, е бил заместник-директор в отдел "Корпоративни финанси" на "Делойт" и фонд мениджър във Фонд за капиталови инвестиции.

Инвестиционната готовност е от първостепенно значение за стартиращите предприятия, които искат да наберат средства, тъй като тя пряко влияе върху способността им да осигурят финансиране и да разширят дейността си. Солидната подготовка за финансиране позволява на стартиращите предприятия да привличат инвестиции по-лесно - тя изгражда доверие и надеждност у потенциалните инвеститори.

При нарастващите възможности за финансиране на българските компании е важно основателите да разберат какво търсят инвеститорите, когато разглеждат даден стартъп.

Съществуват няколко компонента, които правят една компания привлекателна за финансиране: силен екип, иновативен продукт или услуга, солиден бизнес план, точни финансови отчети (включително прогнози и целева сума за финансиране), значителна пазарна възможност и разбиране на пазара (и как се позиционирате), ясно разбиране за конкуренцията (познаване на пропуските, които тя не покрива или не покрива добре), съответствие на продукта с пазара - стратегия за придобиване и задържане на клиенти, както и няколко други въпроса като интелектуална собственост, съответствие и партньорства.

Съществува и друг важен въпрос: информация за това кой колко притежава от компанията. Тук се появява таблицата с капиталовите изисквания, която е неразделна част от т.нар. управление на собствения капитал.

Разбиране на капиталовата структура

Капиталовата таблица (или т.нар. cap table) е документ, който съдържа подробна разбивка на структурата на собствеността на дадено дружество. В нея се изброяват всички ценни книжа на дружеството: акции (обикновени или привилегировани), акции, запазени за опции върху акции (ESOP - предоставени на служители, ръководители, консултанти или други лица като част от тяхното възнаграждение), и SAFE, варанти или конвертируем дълг. Тук навлизаме в малко техническа област, но е важно да се разберат компонентите.

Друга съществена част от таблицата за капиталовите изисквания е ясно да се посочи кой какъв вид ценни книжа притежава - колко и какъв процент от собствеността - както и каква сума е била платена от инвеститорите.

Пример за капиталова таблица с информация за акционерите и собствения капитал. Източник: Nimity от SeedBlink

Защо капиталовата таблица е важна за привличането на нови инвеститори?

Капиталовата таблица е ключов елемент от надлежната проверка, тъй като показва как всяка заинтересована страна е засегната от новото набиране на средства. Така че много важна причина, поради която таблицата е важна за инвеститорите, е, че тя осигурява прозрачност. Те знаят ясно в какво инвестират.

Друго предимство е, че капиталовата таблица осигурява яснота относно възвръщаемостта на капитала. Очертаването на различните класове акции и правата и ограниченията, свързани с всеки клас, гарантира, че всички заинтересовани страни разбират стойността на своя собствен капитал.

Тя също така осигурява рамка за предоставяне, упражняване и прехвърляне на акции. Като предоставя тази ясна и кратка разбивка на собствеността, тя помага да се избегнат спорове и недоразумения между акционерите.

Друго предимство на добре структурираната капиталовата таблица е, че тя може да помогне при стимулирането и задържането на ключови служители. Получавайки дялово участие, служителите са ангажирани с вашия дългосрочен успех. Така получавате възможност за осигуряване на силен екип, като същевременно това е и добра индикация към потенциални инвеститори.

Капиталовата таблица може да даде представа и за оценката на компанията. Проследяването на процентите на собственост и стойността на всеки клас капитал дава ясна представа за стойността на компанията. Тази информация може да бъде изключително ценна при набирането на капитал.

Друг фактор, който не бива да се пренебрегва, е спазването на правните и регулаторните изисквания. Проследяването на процентите на собственост и стойността на всеки вид акции помага да се гарантира, че компанията спазва съответните закони и разпоредби за ценните книжа.

И накрая, капиталовата таблица може да улесни вземането на информирани решения във всички области. Предоставянето на ясна и кратка разбивка на собствеността и стойността помага да се гарантира, че всички заинтересовани страни разполагат с информацията, от която се нуждаят, за да вземат информирани решения. Това включва и вас като основател: когато набирате капитал, трябва да разберете каква част от компанията си сте готови да отстъпите за инвестиция. Това е част от вашата стратегия за растеж и финансиране, а добрата таблица за капиталовите изисквания може да ви помогне да направите това.

Разбиране на разводняването за вас и настоящите ви инвеститори

Разводняване на капитала е намаляването на процента на собственост на съществуващите акционери след рунд на финансиране, тъй като се емитират нови акции. Съществуват и други причини за разводняване на собствения капитал, като например увеличаването от страна на основателя на пула от опции за служителите, но в тази статия ще се съсредоточим върху рундовете на финансиране.

Добрата новина е, че капиталовата таблица може да помогне за управлението на разводняването при точното му изчисляване. Чрез проследяване на броя и стойността на акциите в обращение, както и на правата и ограниченията, свързани с всеки клас акции, капиталовата таблица може да помогне да се гарантира, че разводняването се управлява справедливо и прозрачно.

Моделирането на сценарий е полезно, когато става въпрос за разводняване. Такива симулации помагат на основателите, както и на потенциалните инвеститори да изследват различни хипотези и оценяват потенциалните им резултати без реален риск.

Говорейки за разводняване, има един много важен въпрос, който трябва да се разгледа - правата нa изкупуване (т.нар. pre-emptive rights).

Правата на изкупуване гарантират, че съществуващите инвеститори имат правото (но не и задължението) да инвестират в бъдещи рундове на набиране на средства на компанията, за да запазят дела си в нея. Правото има за цел да защити настоящите акционери от разводняване на стойността или контрола. Вашите съществуващи инвеститори наясно ли са с правата си? Ангажирайте ги в дискусия и използвайте капиталовата таблица, за да уредите нещата.

Инструменти за конструиране и поддържане на чиста капиталова таблица

Като се има предвид всичко гореизложено, можете да си представите колко е важно да имате надеждна капиталова структура. Става дума не само за това да създадете точна представа за компанията си и да поставите правилните очаквания пред потенциалните инвеститори, екипа и партньорите си, но и за това, че всяка грешка в началото може да ви струва скъпо в дългосрочен план. Така че, ако се подготвяте за първия си рунд на набиране на средства или за нови рундове, СЕГА е идеалният момент да съставите или прегледате капиталовата си таблица.

Макар че е напълно възможно в началото да получите онлайн шаблон на таблица на капитала и да управлявате собствения си капитал чрез него, с напредване на времето и привличането на повече инвеститори или повече видове капитал капиталовата структура става сложна и рискувате да допуснете скъпоструващи грешки.

Нашата категорична препоръка е да използвате специализирани инструменти, които осигуряват като минимум възможност за управление на таблицата за капитала и администриране на плана за акции.

Не става въпрос само за точни изчисления, а за всички ползи, споменати по-горе, плюс други последици, като например по-изгодни оперативни модели като Trust структура или преместване на компанията в друг регион. Да не говорим за административните изисквания, свързани със събирането на подписи за бързи решения, ефективната комуникация с всички заинтересовани страни и т.н.

Как българските компании могат да се възползват от Nimity?

Ако това, което прочетохте дотук, ви говори много, но не сте сигурни откъде да започнете, защо не опитате Nimity от SeedBlink? Това е SaaS платформа, създадена с мисъл за основатели като вас. Тя е безплатна в основната си функционалност и предлага не само управление на капиталовите таблици и собствения капитал, но и цялостен подход към финансирането - от първия рунд до ранната ликвидност.

Всеки български стартъп или scale-up е добре дошъл да се регистрира БЕЗПЛАТНО за Nimity by SeedBlink.