Успешният инвеститор управлява сам парите си

Личните финанси изискват персонализирано планиране и строго индивидуален подход, категорични са финансовите съветници от "ЛудиАрс"

Успешният инвеститор управлява сам парите си
Успешният инвеститор управлява сам парите си
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Как да осигурим добро образование на децата си или стабилни доходи за достойни старини? Как мечтата ни да купим собствено жилище, автомобил или пътуването до екзотична дестинация може да се превърне в реалност?

Категоричният отговор е един - като се погрижим за благосъстоянието си - убедени са експертите от "ЛудиАрс" - компания, която предлага консултации при управление на личните и семейните финанси, финансово, инвестиционно и пенсионно планиране, както и широка гама застрахователни продукти.

Всеки човек може да бъде успешен инвеститор и сам да управлява парите си, без да е експерт и без да пилее 30% от спестяванията си за такси, данъци и посредници, твърдят от "ЛудиАрс". Вземането на личните финанси в собствени ръце означава спестяване на споменатите разходи, а оттам и повишаване на дългосрочната възвръщаемост на портфейла. За постигането на успех обаче едно от най-големите предизвикателства е доброто планиране при изготвянето на финансово-инвестиционен план, твърдят специалистите от "ЛудиАрс".

Според финансовите съветници на компанията популярната концепция One size fits all ("Един размер за всички") отдавна не е актуална в този сектор и въобще не работи в интерес на хората, решили да инвестират и управляват парите си. Още повече - масово предлаганите рискови, балансирани или консервативни портфейли са твърде стандартни, за да отговорят на специфичните нужди, и това ги превръща в неефективно решение. Екипът на "ЛудиАрс" е убеден, че личните финанси изискват персонализирано планиране и строго индивидуален подход.

Успешният финансов план

Инвестирането във финансови активи е единственият начин да предпазим спестяванията си от инфлацията и да градим благосъстояние. Но как да планираме? Финансовият план дава цялостна картина на текущите финанси и ясно дефинираните цели, както и спестовно-инвестиционните стратегии, които клиентът е избрал за постигането им. За някои хора цел може да бъде например осигуряването на стабилна месечна сума за периода след пенсиониране. За други приоритет могат да бъдат разходите за образование на деца, грижи за родители и т.н. В плана може да има и цели, които не са от първостепенна важност, например пътуване по света или купуване на лодка.

Всички споменати по-горе цели имат едно общо - те изискват щателно планиране.

За да бъде финансовият план успешен, експертите на "ЛудиАрс" предварително анализират личната финансова ситуация на клиента, рисковия му профил, нивото на спестяване, активите, пасивите и направените вече инвестиции, както и необходимостта от защита за предстоящи и неочаквани събития. След това му помагат при поставянето на реални цели, паричното им отражение и времето за реализиране.

А какво е успешен финансов план? Този, който ни осигурява достатъчно средства до момента, в който спрем да печелим, а в същото време всички заложени цели са постигнати и имаме пари, които да ни стигнат до края на живота.

Методът "Монте Карло"

За да предложи на клиентите си устойчивост на инвестициите и да анализира възможното изпълнение на всеки отделен финансов, инвестиционен или пенсионен план, "ЛудиАрс" използва иновативен софтуер, който помага за моделирането на различни бъдещи резултати на съответния портфейл. Ключът, който позволява с много висока точност да се прецени устойчивостта на финансовия план, е методът "Монте Карло". Накратко - това е система за изчисление и разпределение на вероятностите с 1000 симулации, базирани на индивидуалния рисков профил, заложените цели и различни сценарии за развитие на пазара.

Всеки софтуер обаче е просто инструмент. Никой код не може да замени човешката оценка на лични, субективни ситуации и семейни особености в планирането. Тук идва и истинското лично планиране, което произлиза от комбинацията между дългогодишния опит на консултантите и използваните от тях иновативни софтуерни продукти.

Диверсифицирано портфолио

За постигане на устойчив растеж в личното благосъстояние много важно е добре структурираното и диверсифицирано портфолио. Когато то е изградено от различни класове активи, има шанс да осигури средно по-висока възвръщаемост в дългосрочен план, намалявайки риска. По този начин добрият инвеститор влага дългосрочно своите спестявания в множество работещи публични компании, с реален продукт или услуга и стабилен финансов резултат. (Ако инвестиционният период например е над 10 години, вероятността портфейлът да е над първоначалната инвестиция е 99%.)

"Нашата цел е клиентът да контролира процеса и парите си сам, което всъщност прави личните финанси наистина лични. Ние му помагаме с експертен опит, анализи, ноу-хау и конкретни действия, за да бъде успешен", обяснява Даниел Николов, управляващ партньор на "ЛудиАрс". "Предлагаме също персонализирани застрахователни планове, съобразени с възрастта, социалния статус и личните нужди, така че финансовият или пенсионният план да бъде истински устойчив, както и структурирането на всички активи, използването им в краткосрочни и дългосрочни периоди и оптимизирането на пасивите. Всеки, който иска да повиши личното си благосъстояние, може да се възползва от безплатна консултация с експертите ни", допълва Николов.