🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пазар за сто милиона: за три години 17 компании търсиха капитал през beam

Част от тях са от финтех сектора

Активите на компаниите на пазара надхвърлят 280 млн. лева
Активите на компаниите на пазара надхвърлят 280 млн. лева
Активите на компаниите на пазара надхвърлят 280 млн. лева    ©  Георги Кожухаров
Активите на компаниите на пазара надхвърлят 280 млн. лева    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Интерес за близо 100 млн. лева генерираха 17 български компании за малко над три години.
  • Все още нито една компания не е направила прехода към основния сегмент на БФБ, но това скоро ще се промени.
  • Разрастването на пазара провокира фондовата борса да изготви индекс, който да следи представянето му.

Beam пазарът е едно от най-интересните неща, които са се случвали на капиталовия пазар в България през последните години. На пазара за малки и средни предприятия, част от Българската фондова борса, за три години се листнаха 17 компании. Чрез първично публично предлагане на beam 16 компании набраха общо над 47 млн. лв. капитал в акции и една събра 5 млн. лв. от облигации. В същото време на основния сегмент на БФБ дебют направиха само две - хазартната "Телематик интерактив" и индустриалната "Булметал". Beam се превърна и в нещо като алтернативна платформа за набиране на капитал, която компаниите могат да избират вместо рисковите фондове или дълг. Двата източника на финансиране обаче работят по-скоро в синергия, а не като конкуренция. На борсата има и няколко компании, които са набрали капитал от нея и след това го инвестират в млади компании.

Успехът на пазара beam доведе до създаването на борсов индекс. BeamX, който стартира от 100 пункта през септември, регистрира спад с 3% към 13 март. Съставът на индекса се определя спрямо брой на акционерите, обема на сделките, оборота и пазарна стойност на фрийфлоута. Състои се от акциите на 10 фирми (виж таблицата).

Капка по капка вир стана

Първото листване на beam е през януари 2021 г. Началото поставя "Биодит", която предлага технологии за достъп и сигурност, която набра 1 млн. лв. "Хубавото е, че успешният пример на "Биодит" успява да зарази и други потенциални емитенти", коментира успеха на "Биодит" пред "Капитал" Маню Моравенов, изп. директор на БФБ. "Нямахме никакво съмнение, че beam е нашето място", каза през седмицата по време на конференцията на "Капитал" Financial Summit Юлиян Софрониев, създател на "Биодит". Според него изборът е дошъл на фона на пресушено рисково финансиране през 2020 г., което го е накарало да търси алтернативи.

Няколко месеца по-късно "Син карс", производител на електрически автомобили от Русе, и "Инфинити капитал", за инвестиции в имоти, набират още съответно 2 и 1.3 млн. лева. До края на 2021 г. на пазара се появиха и "Ей Ар кепитъл", инвеститор в частни компании, производителят на биохрани "Смарт органик" и дружеството за инвестиции в британската "Дронамикс". На следващата година последваха още шест компании. Последното листване е на финтеха от застрахователния сектор на "Болерон". Финтех компанията за платежни услуги "Пейсера" също обяви, че планира да набере 2 млн. лв. капитал от beam през тази година.

На beam пазара компаниите могат да набират определен размер средства, без да е нужен одобрен бизнес проспект от КФН. Първоначално таванът бе 3 млн. евро, но през 2022 г. с решение на правителството бе увеличен на 8 млн. евро. Откакто бе увеличен, нито една компания не успя да достигне максимума. С проспект компаниите могат да търсят и повече от заложения лимит. Някои даже се листнаха, без да набират капитал - "Елмарк инвест". Въпреки това акциите на търговеца на осветление и ел. апаратура не се търгуват особено често. Според Маню Моравенов сега целта е таванът да се повиши до 12 млн. евро, което вече може да доведе и по-големи компании на сегмента. В бъдеще потенциално разрешение на пенсионните фондове да инвестират на beam също може да се окаже катализатор за по-голям интерес.

Две от първите компании на пазара се опитаха да наберат допълнително капитал. През август 2022 г. "Биодит" събра допълнително 1.7 млн. лева от инвеститорите, докато увеличението на капитала на "Син карс" пропадна. Русенската компания се целеше в допълнителни 15 млн. лева.

Ако не броим едно неуспешно предлагане на текстилната компания от Благоевград, всички предлагания се превърнаха в успешни. Това означава успех от 94% за дружествата, които се опитат да предложат акции на beam. В същото време секторите на листнатите дружества са най-разнообразни: финтех, възобновяема енергия, хранително-вкусова промишленост, технологии и други. Колкото до доходността, половината компании регистрират ръст през последните 12 месеца. Почти всичките са с нетна печалба през 2023 г.

Големите сред малките

Най-голямата компания на beam е производителят на биохрани на Яни Драгов - "Смарт органик", с почти половината от цялата капитализация на пазара. За последната година акциите на фирмата поскъпват с 62%. На второ място по капитализация е търговецът със соларни панели "АмонРа" с 80 млн. лева оценка. В устава на дружеството е записано, че компанията заделя поне 50% от печалбата си за дивидент. Веднъж вече плати такъв през 2023 г., но печалбата се свива драстично - от 6 млн. на 1 млн. лв.

Най-малката фирма е инвеститорът в недвижими имоти "Инфинити капитал" с 2 млн. лева капитализация. За последната година акциите на компанията поевтиняват с над 18%, въпреки че регистрира печалба за пръв път. Ипотечната "Ипотех СофКом", която също може да се счита за представител на финтех индустрията, е друга от по-малките компании с 3 млн. капитализация, но расте с 3% от листването й през юли 2023 г. "На този пазар могат да се регистрират както стартъпи, стартиращи компании, които вече имат някакъв бизнес и показват развитие, така и по-големи компании, които отговарят на европейските дефиниции за малки и средни предприятия", каза при стартирането на пазара Маню Моравенов, изп. директор на Българската фондова борса. Малко или средно предприятие е дружество с по-малко от 250 души персонал и годишен оборот под 97.5 млн. лева (или стойност на активите до 84 млн. лева). Всяка българска компания, която отговаря на критериите, може да опита да набере средства през пазара. За целта е нужен единствено инвестиционен посредник.

Въпреки че трябва да отговарят на определени условия, както и да покриват изисквания, компаниите, които се листват на beam, не са публични. За разлика от публичните компании, които публикуват отчети на всеки три месеца, компаниите на beam публикуват финансов резултат през шест месеца.

Beam пазарът също така е нерегулиран. Въпреки това на него могат да участват почти всички инвеститори - индивидуални и институционални, с изключение на пенсионните фондове, които имат най-големия ресурс в страната. Поради това размерът на финансиране е по-малък от този на регулирания сегмент на БФБ. Въпреки това листването на beam е по-лесно в сравнение с основния сегмент на борсата. Впоследствие дружествата могат да се прехвърлят на основния пазар при облекчени изисквания.

Все още нито една компания не е направила този преход. На 19 март акционерите на "Смарт органик" одобриха компанията да направи публично предлагане на БФБ - 1.031 млн. акции на цена 19 лева. Беше прието да се разпределят и 2.27 млн. лв. като дивидент. Компанията има нетна печалба 16 млн. през 2023 г. А сега с преместването си на основния пазар на БФБ ще набере и 20 млн. лв. капитал.

Инвестициите в компаниите на пазара са достъпни през всеки лицензиран инвестиционен посредник в България. Според Закона за корпоративното подоходно облагане и Закона за данъците върху доходите на физическите лица до края на 2025 г. за този период beam се причислява към регулираните пазари и инвеститорите не дължат данъци за капиталова печалба, реализирана на него.

Статията е редактирана на 26 април. Финансова къща "Логос" набира 5 млн. лева през beam (2.5 млн. евро), а грешно е посочено 50 млн. лева.
13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар