Финансовото министерство ще създаде платформа за диалог с финтех сектора

Sofia RegTech Sandbox ще позволи на глобални компании да тестват своите иновативни продукти и услуги в сигурна регулаторна среда

Владислав Горанов
Владислав Горанов
Владислав Горанов    ©  Цветелина Белутова
Владислав Горанов    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Министерството на финансите ще работи за създаването на работна рамка за правила и политики за подкрепа на развитието на финтех сектора и разработването на финансови продукти и решения. Като първа стъпка в тази посока ведомството ще подпомогне създаването и ще участва в управлението на т.нар. регулаторен инкубатор (regulatory sandbox) - диалогично развойна платформа Sofia RegTech Sandbox. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов при откриването на организираната от "Капитал" конференция Annual FinTech&InsureTech Summit.

"Българската финтех индустрия се нарежда сред водещите в Европа. Голямо предизвикателство пред този бизнес обаче е връзката между институциите, регулаторите и пазарните участници - липсват ясни регулаторни правила, политики и насоки, които да уреждат режима за предоставяне на иновации и приемането на технологични решения във финансовия сектор", посочи Горанов. По думите му това е идентифицирано като предизвикателство и на европейско ниво, като в края на 2019 г. финансовите министри на страните от ЕС са се обединили около това, че са необходими мерки за насърчаване на иновациите, технологиите и дигитализацията във финансовия сектор.

Що е то

Т.нар. sandbox представляват вид тестова регулаторна среда, която позволява на стартиращите компании от финтех сектора и други иноватори да изпробват нови бизнес модели, които не са обхванати от съществуващите нормативни рамки и не са под надзора на регулаторите. Целта е динамичният растеж на най-иновативните компании да се адаптира към регулаторна среда по начин, който не задушава финтех дружествата с правила, но същевременно и не намалява защитата на потребителите.

От финансовото министерство посочват, че Sofia RegTech Sandbox ще е първият в региона и ще позволи на глобални компании да тестват своите продукти и услуги в сигурна регулаторна среда. "От своя страна, институциите ще имат по-добра яснота какви регулаторни рамки ще са подходящи за сектора на иновациите посредством този отворен диалог с бизнеса", допълват от ведомството. Платформата ще бъде регулаторно-технологичен форум за обмяна на идеи, извършване на анализи и провеждане на дискусии в областта на финансовите технологии.

Съществен ресурс

По данни на центъра за микрофинансиране CGAP в световен мащаб към момента съществуват над 50 подобни sandbox, като към пролетта на миналата година още около 20 държави са обмисляли създаването на такива. В ЕС подобни платформи са създадени във Великобритания, Дания, Холандия, Литва и Полша.

Според проучване на организацията и Световната банка изграждането на регулаторен "инкубатори" може да струва между 25 хил. и 1 млн. долара, а управлението й може да изисква и значителен човешки ресурс - в някои случаи до 25 души.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tehnolog avatar :-|
    Технолог
    • + 2

    Sofia RegTech Sandbox - От създателите на Н18

    Нередност?
  • 2
    wfe47469874 avatar :-P
    TVV

    На теория звучи чудесно! Не съм си и представяла, че Министерсвото по Финанси е било толкова напред - дори и само на идейна фаза.
    Да видим как ще оценят Фин тех компаните изпълнението на тази инициатива.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    Добро решение! Малко е закъсняло на Европейски мащаб, но има потенциал да привлече бизнес от региона. Да не говорим за ползите, които ще имат вече съществуващите финтех компании - действащи и създаващи се.

    Нередност?
Нов коментар