🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

FinTech Summit 2020: Прозрачността на паричните трансфери ще е следващата революция

Балаш Барна от TransferWise за бързите плащания и защо все повече компании се обръщат към тях

Капитал    ©  Капитал
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Балаш Барна е технически ръководител, като отговаря за европейската експанзия на финтех компанията за парични трансфери TransferWise. Има опит в във финансовата сфера и IT ктора, като е работил за компании като MSCI и Morgan Stanley. Балаш ще вземе участие и е сред лекторите на Annual Fintech& InsureTech Summit, която ще се проведе на 27 февруари в София.

Кой е успешният финтех модел и има ли нещо, което трябва да знаят онези, които искат да навлязат в тази индустрия?

Ключът към успеха е да решиш проблема на потребителите и да предложиш услуга, която е десет пъти по-добра от това, което има на пазара в момента. Твоята мисия е да решиш този проблем, да се фокусираш върху него и от това да спечелят хората, които страдат най-много от него - твоите клиенти.

Ето днес хората губят милиарди заради скрити такси по трансгранични парични преводи и нашата мисия в TransferWise е да спрем това. Казваме на нашите потребители точно колко ще им стрива и колко време ще им отнеме преводът (в четвърт от случаите това става мигновено). Резултатът е, че хората харесват толкова много продукта, че канят свои приятели да се присъединят.

Въпреки това нашият най-важен актив са хората, които наемаме. Търсим най-ярките и добрите, като ги окуражаваме да направят свои собствени решения в един независим екип. Те са най-близо до нашите клиенти, затова и решават, кой проблем да решат първо. Решенията, върху които работят нашите екипи оказва влияние върху милиони хора всеки ден.

Коя ще е следващата революция в сферата на паричните трансфери?

В TransferWise искаме да направим парите безгранични. Изпращането им трябва да е толкова лесно, колкото и това на имейл, затова и искаме те да се движат светкавично, удобно, прозрачно и това в крайна сметка да е безплатно. Окуражаващо е да видиш как все повече хора се присъединяват към нас в тази мисия - от новите играчи, като Monzo, bunq и N26, до големи бизнеси като Expensify или Xero и дори традиционните банки. Очакваме този тренд да се запази и бързите преводи да се превърнат в норма. Платежната структура в крайна сметка ще се демократизира и небанковите институции ще имат същото ниво на достъп (и контрол!) като банките. Това ще позволи на повече иновации да намерят своя път към потребителите.

Но това което е най-вдъхновяващо е ядрото и смисълът на TransferWise: Компанията беше създадена заради недоволството от огромните такси, които банките начисляваха, без значение кога искаш да изпратиш пари зад граница. От 9 години водим кампания за повече прозрачност при международните плащания и в крайна сметка тенденцията се обръща. Законодателите по целия свят предприемат мерки за подобрение. ЕС прие законодателство, което премахна скритите такси и принуди доставчиците на услуги да разкриват реалните разходи по транзакциите. Следващата революция ще е превръщането на прозрачността в глобален стандарт.

Чувствате ли се заплашени от традиционните банково финансови компании, които също започват да създават свои финтех решения?

Радваме се, че това се случва и че те осъзнаха, че услугите, които те предлагат са неадекватни на стандартите, които клиентите очакват през 2020 г. За да се предпазят някои банки изграждат свои собствени финтех решения от нулата. Други виждат в младите компании повече възможност, отколкото заплаха. И затова партнирайки си с тях техните клиенти няма да ги напуснат, за да получат по-добра услуга. Вярваме твърдо в тази стратегия.

Какви са тенденциите и предизвикателствата пред сектора и кое ще задвижи растежа в сектора по света и у нас ще е и темата на конференцията на "Капитал" Annual FinTech&InsureTech Summit, която ще се проведе на 27 февруари в София. В нея ще вземат участие експерти, визионери, иноватори и представители на компании от страната и чужбина, както и на централната власт. Ще е се превърне ли София в следващия Fintech хъб на Централна и Източна Европа, кои са трендовете, които ще очертаят бъдещето на индустрията. Това са още част от важните теми, които ще дискутират те. Повече за конференцията може да научите тук.
Все още няма коментари
Нов коментар