Третият жилищен диамант на "Артекс"

Подготвящото се строителство на сградата "Диамант III" на ул. "Тинтява" предизвиква притеснения за пренасищане и недоволство заради липса на прозрачност

Бъдещата сграда се планира върху терена на бившия завод "Металокерамика" и в съседство до друга сграда на "Артекс" - "Диамант I"
Бъдещата сграда се планира върху терена на бившия завод "Металокерамика" и в съседство до друга сграда на "Артекс" - "Диамант I"
Бъдещата сграда се планира върху терена на бившия завод "Металокерамика" и в съседство до друга сграда на "Артекс" - "Диамант I"    ©  Надежда Чипева
Бъдещата сграда се планира върху терена на бившия завод "Металокерамика" и в съседство до друга сграда на "Артекс" - "Диамант I"    ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Задвижва се строителството на сградата "Диамант" 3, с което ул. "Тинтява" в "Дианабад" върви към пренасищане с луксозни сгради.
  • Инвеститорът "Артекс" спечели в съда имота на държавното "Металокерамика", който беше продаден и на фирма, свързана с Александър Сталийски.
  • На терена от над 7 декара може да се построи комплекс с РЗП от над 25 хил. квадрата и височина от максимум 14 етажа.

*Статията е допълнена със становище на "Артекс" след публикуването й в хартиения брой на "Капитал"

(на 14.04.2023 г.)

Когато преди шест години започва строителството на 21-етажната сграда "Диамант" на "Артекс" в "Дианабад", това става повод за няколко протеста срещу застрояването. Те не дават особен резултат - високото строителство е законно в карето между ул. "Тинтява" и спортен комплекс "Диана", инвеститорът разполага с всички нужни документи, а Столична голяма община не показва воля да наложи по-строги рестрикции на параметрите и цялостната визия. Сега историята в голяма степен се повтаря - на ул. "Тинтява" и ъгъла ѝ с "Трепетлика" се подготвя поредното и вероятно последно парче от луксозния пъзел. Инвеститор отново е "Артекс" и сградата се нарича "Диамант III". Името й задава амбицията за преобразяване на сега занемарения терен на някогашния завод "Металокерамика" от чиято постройка спокойно се рони жълтата мазилка. За контраст, от другата страна на улицата е небезизвестният лъскав "Ресторант 101", свързван с Александър Сталийски.

Новият "Диамант" в "Червена звезда"

Проектът на "Артекс" е за жилищен комплекс с аптека, офиси, магазини, две нива подземни гаражи. Максималната височина на етажността е 50 метра, като тя варира между 8 и 14 етажа. Засега няма издадено разрешение за строеж, но има виза за проектиране. Тя е от 15 февруари - по-малко от два месеца след като градоустройственият план е променен със заповед на главния архитект. С нея се обединяват няколко терена от парцела на бившия държавен завод "Металокерамика", единият от които някога определен за жп терен, и се образува нов имот от 7.4 дка с предназначение "за жилищно строителство, офиси, подземни гаражи".

Максималната разгъната застроена площ, която позволяват параметрите, отразени във визата за проектиране, е 25.8 хил. кв.м. Ако тя се "оползотвори", ще е дори повече от тази на първия "Диамант" на "Артекс", който е с РЗП малко над 24 хил. кв.м.

Параметрите са видими от сайта на Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ). От "Артекс" не отговориха на "Капитал" какво в подробности предвижда проектът и не дадоха коментар по притеснението на обществеността в района, че е липсвала прозрачност при обявяване на намеренията.

Подобно на други мащабни проекти, и този събужда гражданско недоволство. Някои от активистите, с които "Капитал" разговаря, посочват, че не са разбрали за намеренията на инвеститора в нужните срокове, което им е попречило да протестират. Те обвиняват общината в липса на прозрачност и в липса на защита на обществения интерес. Но съдейки по настроенията на хората от квартала, те не са особено изненадани, защото мястото от години се подготвя за строителство. Планираната сграда реално ще бъде финален щрих за карето между улица "Тинтява" и спортния комплекс "Диана".

Случаят с бившата НПЗ "Червена звезда", с която граничи ул. "Тинтява", е класически: с одобрението на Общия устройствен план през 2009 г. някогашната индустриална зона става територия за високо строителство. Впоследствие целият район, част от бившата промишлена зона "Червена звезда", пое мощно по пътя на лукса още през 2018 г., когато ударно се изкупиха територии.

Инвеститори като "Артекс", BLD, "Бигла III" и други са създали нещо като малък модерен квартал. А локацията, избрана за новото строителство на "Диамант III" сега, е особено атрактивна - на метри се намира първата част от планирания вело- и пешеходен "Зелен ринг" на община София с начало гара "Пионер", както и планираната детска градина. Наблизо е и Ловният парк. Това вдига цената на бъдещите имоти. В момента например готови апартаменти в другите сгради на "Артекс" по ул. "Тинтява" се продават за цени 2905 лв./кв. м за четиристаен и 2974 за тристаен, по данни от сайта ocenime.bg.

Общият устройствен план и възможните вариации

При подобно мащабно строителство винаги възниква въпросът как е позволено. А отговорът и в случая е стандартен - основанието е Общият устройствен план, който предвижда тази зона да е с максимални параметри за строителство (т. нар. СМФ). И след като планът, който е със статут на закон, позволява това, съдбата на терена трудно може да се промени.

"Съгласно Общия устройствен план, имотът попада в устройствена зона с особено високи максимални параметри на плътност и интензивност на застрояване - без ограничение във височината. Все пак в процеса на изработване и одобряване на подробен устройствен план компетентният орган не е длъжен да приложи максималните параметри на застрояване, а може да наложи и по-ниски, както се е случвало неведнъж на други места", обяснява общинският съветник от "Демократична България" Борис Милчев.

В случая административната намеса, изглежда, по-скоро е бетонирала възможността за мащабното строителство с утвърждаването на плана. Според IT експерта и граждански активист Боян Юруков големият комплекс е станал възможен благодарение на градоустройствената заповед на главния архитект Здравко Здравков. С нея се променя Подробният устройствен план и няколкото имота на територията на някогашния завод "Металокерамика" се обединяват в един. Заповедта предвижда заличаване на старото предназначение на един от имотите "за жп терен" и образуване на нов имот. Предишното предназначение на имота е с отреждане за ниско строителство "до десет метра", според кадастъра.

"Сливането на два парцела позволява ефективно да се увеличава площта на една сграда и по-високо строителство в единия край на парцела. Останалата част ще я пишат за двор. Това ще позволи да правят 15 етажа от южната част на имота и плавно да намаляват етажите към другия край. Ако не бяха слели парцелите, щяха да могат да строят максимално до 8-10 етажа във всеки от парцелите", обяснява Юруков.

"Това означава, че може да съберат доста повече имоти и хора на двата парцела и да качат цените си на кв. м заради високите етажи", добавя той, като обръща внимание, че от Столична община няма "никакво решение да се спре строителството, цялото каре е за частния инвеститор и това е нещо, което е замислено отдавна".

Единственият механизъм за "справяне" с презастрояването е ревизията на Общия устройствен план на Столична община, казва Борис Милчев. "Той се прилага от 2007 г. и вече е показал доста слабости. В основата на предизборната програма за мандата 2019-2023 г. на ГЕРБ-СДС, както и на другите политически партии, беше именно изменението на този план. Екипът на г-жа Фандъкова не можа да предложи за обсъждане дори и задание за изменението, а наскоро тя публично призна, че това няма да се случи", казва той.

По Коледа стават тайни чудеса

Промяната на ПУП-а, с която се сливат имотите и става възможно строителството, се случва със заповед, издадена на 23 декември 2022 г. от главния архитект. Това дава повод за твърдения, че е липсвала прозрачност.

"Заповедта за промяна на плана много трудно може да се намери на сайта на НАГ. Не са я свързали с география. Освен това редовно променят местата", коментира Боян Юруков. Той е създал интерактивна карта, която интегрира данните от регистъра на НАГ и е полезна, за да се проследят по-лесно последните издадени разрешения за строеж и други документи в различните квартали.

Ул. "Тинтява" вече не издържа инфраструктурно след строителния си подем.

"Най-вероятно е имало някаква лепната бележка вътре в районната администрация, но на сайта на общината не беше публикувано. Искахме да протестираме, но не бяхме информирани и нямахме възможност за обжалване", разказва той. Освен това, макар че живее в една от съседните сгради, Юруков не е бил уведомен като "заинтересована страна".

Районното кметство се разграничава

"Бих искал да поясня, че нашата районна администрация няма нищо общо с процесите около разпореждането с бившия терен на "Металокерамика". Това беше имот на държавата, т.е. ние никога не сме имали права върху него", казва кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев. Според него в случая районната община "е наблюдател и "пощенска кутия" между различни институции"

Той подчерта още, че "категоричната ми позиция срещу презастрояването на София не се е променила през годините. В "Изгрев" интересите са огромни, което води до безумни действия и ежедневна борба в защита на обществения интерес от наша страна. За съжаление нашите възможности са скромни законово".

Георгиев обяснява, че няма как районната община да обжалва, защото не е страна по предназначението на имотите и по предвидените застроявания, като подчертава, че измененият ПУП вече е в сила.

От заповедта на главния архитект се разбира, че в правомощията на кмета на район "Изгрев" е било да съобщи на "заинтересованите лица" проекта. Той го е направил, но в законоустановения срок не са били постъпили възражения. Кметът на района също има право да дава становище.

А инфраструктурата изнемогва

Големият проблем е дали инфраструктурно улица "Тинтява" може да издържи строителния си подем.

В момента енергоразпределението не е съобразено с толкова много жилища в района, обяснява Боян Юруков, като казва и че е създал база данни, която показва ясно кога спира токът. "Като се добави още една сграда, няма как да издържи мрежата", смята той.

Подобни са притесненията и за транспортната инфраструктура. "Дори в момента ул. "Тинтява" е видимо непригодна да поеме автомобилния трафик. Има натиск за свързване на ул. "Трепетлика" с ул. "Самоков", което категорично ще влоши условията на обитаване в кв. "Изгрев". Предвижданият зелен ринг няма да облекчи особено територията в това отношение", казва Борис Милчев.

Диамантената улица "Тинтява" може да послужи за олицетворение за това какво се случва на много места в София. Градът вече не издържа на предвиденото строителство. Луксът е много, зеленината - малко. А гражданите остават нечути, което говори за решения в ущърб на публичния интерес.

Теренът - между Сталийски и "Артекс"

Биографията на терена, върху който ще се строи, е доста любопитна. Той се състои от два имота, които впоследствие се сливат със заповедта на главния архитект, респективно с площ 3711 кв.м и 4360 кв.м.

През 2016 г. "Артекс диамант" (сега "Ен Джи Ел пропъртийз") купува първо две сгради на държавното дружество на публичен търг от частен съдебен изпълнител срещу 875 хил. лв. До принудителна продан се стига, защото държавното дружество "Металокерамика" има натрупани задължения. После обаче инвестицията е блокирана заради двойна продажба. Оказва се, че през същата година Министерството на икономиката, което е принципал на дружеството, също продава терена, но на дружеството "Билд ми" срещу 17 хил. лв. Икономически министър по това време е Божидар Лукарски, а "Билд ми" е свързано с Александър Сталийски - близък приятел на Бойко Борисов, който косвено държи съседния ресторант "101" и други части от комплекс "Диана". Така и "Артекс" и "Билд ми" смятат, че са собственици, като разликата в заплатената от двете фирми цена е почти 850 хил. лв. Спорът е бил решен от съда през 2021 г., като решението е в полза на сделката с "Артекс диамант". Постепенно са закупени и други сгради от частни лица и прилежащия терен от областната управа, като инвестицията е за около 5 млн. лв., става ясно от детайлите, изпратени в правото на отговор (цялото Право на отговор вижте долу)

Отаналите 4360 кв. м от имота са изкупени между 1999 и 2016 г., като продавачи са множество частни лица, а купувачи редица посредници. Постепенно към 2020 г. те стават собственост на дружеството "ЛМЛЛ 2020", което е абревиатура от имената на съдружниците си Лъчезар Тодоров Станоев, Лили Пламенова Мирянова, Марио Тодоров Станоев и Лионела Стойнева Станоева. Едноличен собственик на капитала през февруари 2020 г. става "Артекс инженеринг", след като четиримата прехвърлят дяловете си на строителната фирма.

"Артекс" и високите сгради



"Диамант III" допълва финално поредицата проекти на "Артекс" по ул. "Тинтява". Там се намират още 21-етажната сграда "Диамант" с РЗП малко под 24 хил. кв.м, 17-етажната "Диамант 2" между улиците "Тинтява", "Незабравка", "Самоков" и "Русаля". В тях "Артекс" инвестира преди повече от пет години. Името на строителната фирма нашумя покрай сградата "Златен век" и скандалът с имотите на политици през 2019 г. Впоследствие строежът на небостъргачът беше спрян, а спорът за размяна на отговорности периодично се събужда последните години.

Действителен собственик на дружеството "Артекс инженеринг" е Весела Мирянова. Управители са тя и Данаил Желязков. В съвета на директорите са още Пламен Мирянов, Станислав Лазаров, Мирослава Димова.

Право на отговор, "Артекс"

"Проект "Диамант III", на който е посветена публикацията в сп. "Капитал" от 12.04.2023 със заглавие "Третият жилищен диамант на "Артекс", ще бъде реализиран въз основа на влeзлия в сила подробен устройствен план, изработен в съответствие с предвижданията на Общия устройствен план и при спазване на всички законови изисквания, включително относно реда за обявяване на плана на заинтересованите лица. Неслучайно законът определя ясно кръга на заинтересованите лица и основанията, на които могат да бъдат обжалвани административни актове в сферата на инвестиционното проектиране. Едва ли може да се говори за спазване на принципа на върховенство на закона в държава, в която съдбата на законосъобразно разрешени строителни проекти, зад които стоят огромни инвестиции, бъде оставена в ръцете на анонимни "активисти", водени от съмнителни и понякога откровено неблагородни мотиви.

Посочените в публикацията факти, свързани с "биографията на терена", в който предстои изграждането на "Диамант III", дали поради пълно неразбиране или поради липса на задълбочена проверка, са представени некоректно, което противоречи на правилата за обективна журналистика и създава изцяло погрешна представа относно историята на придобиването на терена, при това с манипулативен намек за нещо нередно.

Теренът, в който се предвижда изграждане на сградата "Диамант III", се състои от два стари имота с площ от 3 711 и 4360 кв.м., които след проведена при спазване на всички изисквания на закона процедура по промяна на плана за регулация и застрояване са обединени в общ урегулиран поземлен имот. И това е един от малкото факти, които са вярно отразени в статията.

Не отговаря на истината твърдението, че АРТЕКС е придобило по-малкия имот през 2016г. на публичен търг срещу цена от 875 хил. лева. На въпросния търг и срещу посочената стойност не АРТЕКС, а Ен Джи ЕЛ Пропъртийз ООД придобива само собствеността върху две стари сгради, разположени във въпросния по-малък терен, но не и собствеността върху самия терен, както се твърди в публикацията. Допълнително, Ен Джи ЕЛ Пропъртис ООД придобива от частни лица през 2018 г. собствеността върху останалите четири по-малки стари сгради, разположени в този терен, посредством договор за замяна с насрещна престация от около 130 хил. лева. В резултат Ен Джи ЕЛ Пропъртийз ООД консолидира в активите си собствеността върху всички сгради, находящи се в по-малкия терен, и на основание чл. 44 от Закона за собствеността през юни 2020 г. подава молба до Областна управа - София град за придобиване на земята под сградите. Една година по-късно, въз основа на изготвена от лицензиран оценител пазарна оценка и при спазване на всички формални изисквания на закона, дружеството придобива собствеността върху въпросния по-малък терен срещу цена от 3 411 863 лева, като допълнително заплаща дължимия ДДС по сделката, а така също около 185 000 лева дължими данъци и режийни разноски.

Интересен факт, който може би удобно се пропуска в статията, а е лесно установим от публично достъпни източници на информация, е, че в договора с държавата за покупка на малкия терен изрично е споменато, че по отношение на него е налице висящ съдебен спор за собственост (иницииран по иск на частни физически лица, претендиращи реституционни права върху целия имот). По този договор Ен Джи ЕЛ Пропъртийз ООД декларира, че поема риска и независимо от изхода от съдебния спор няма да има каквито и да е претенции срещу държавата. С оглед извънсъдебното уреждане на спора и прекратяването на делото Ен Джи ЕЛ Пропъртийз ООД заплаща допълнително на реституционните претенденти - ищци по делото - обезщетение в размер на 391 166 лева.

Елементарната калкулация показва, че инвестицията на Ен Джи ЕЛ Пропъртийз ООД за придобиване само на малкия терен и сградите в него възлиза на около 5 мил. лева, без в тази сума да се включват огромните разноски (данъци, такси и др.), направени във връзка с придобиването на сградите. Посочената в статията стойност на сделката между Ен Джи ЕЛ Пропъртийз ООД от 5.9 милиона лева не е стойност само на земята (както манипулативно се твърди), а е стойност на терена и на всички находящи се в него сгради и е действителната цена на сделката, надлежно декларирана в нотариалния акт.

Също така следва да се уточни, че между АРТЕКС и "Билд ми" никога не е имало съдебен спор и твърдението в статията, че АРТЕКС "спечели в съда имота", не отговаря на истината. Действително, държавното дружество "Металокерамика" е водило успешно дело срещу "Билд ми" за обявяване нищожността на договор за продажба на търговско предприятие, но в това дело нито Ен Джи ЕЛ Пропъртийз ООД, а още по-малко АРТЕКС е участвало.

Всички посочени по-горе факти и обстоятелства могат - а и са могли да бъдат проверени - преди публикуването на журналистическия материал въз основа на изцяло публично достъпни източници на информация, което обаче не е сторено. Буди недоумение как при подготовката на статията в "Капитал" е била предпочетена информацията, предоставена от "активисти" пред информацията, съдържаща се в официалните документи по проекта.

Ние не можем да коментираме проблеми с електроподаването, пред които са били изправени граждани, придобили имоти от други строители в района и - кой знае защо - цитирани в коментираната публикация. Можем обаче да поясним, че за обезпечаването на планираното строителство с електроенергия за сграда "Диамант III" се предвижда изграждането на нов четворен трафопост в границите на имота, съгласно издаденото становище за условията и начина за присъединяване към електрическата мрежа от "Електроразпределителни мрежи Запад" ЕАД. С този трафопост се осигурява мощност 1 800 кW, чиято стойност е много над средната, предвиждана за други жилищни сгради. Тъй като новопроектираната сграда ще бъде от най-висок клас, осигурената мощност е достатъчна за всички климатици и бойлери за осигуряване на комфорт в жилищата, в допълнение на централното отопление от топлопреносната мрежа, към която ще се свърже сградата.

Новопроектираната сграда се намира в непосредствена близост до кръстовището на ул. "Тинтява" и ул. "Никола Габровски". Последната улица е достатъчно широка, с четири платна и може спокойно да поеме трафика, което се доказва със специално изготвен за целта проект.

Освен всичко това, АРТЕКС ще направи значителна инвестиция за реконструкцията на канализационната мрежа по продължение на целия квартал по ул. Тинтява - подмяна на съществуващи тръби с такива с по-голям диаметър - с което ще бъде облекчена подземната инфраструктура на целия квартал, а няма да бъде натоварена, както се твърди в статията. Като част от този проект ще бъде и изграждането на нов дъждовен канал към ул. "Никола Габровски".

Сградата е екологично отговорна благодарение на своята зелена архитектура. Със стъпаловидните си озеленени покриви тя ще оформя естествено продължение на парка и ще бъде в унисон с околната среда. Устойчивият дизайн, като основен принцип на зелената архитектура, е подход към строителството, върху който екипът на АРТЕКС се фокусира. Наша основна цел е минимизирането на отрицателното въздействие на сградите върху околната среда и максимизирането на техния положителен принос към природния свят. Със съвременни проектантски решения - инсталации от най-висок клас, сградата е предвидена така, че да бъде ресурсно ефективна през целия си жизнен цикъл от разположението и строителството до експлоатацията и поддръжката.

Изключителната фасадна система със селективни стъкла в троен стъклопакет цели да увеличи максимално дневната светлина и гледката към природата. Стъпаловидните озеленени покриви създават условия за великолепни жилища, наподобяващи къщи с красива гледка към парк "Борисова градина", града и планината Витоша. Освен на дизайна на сградата, специално внимание е обърнато и на вътрешния двор. От изток ще бъде създадено зелено парково пространство, терасирано на нива с декоративни стенички от габиони. Ще бъдат оформени уютни кътове за отдих с пейки, засенчени с дървета и сепарирани със зелени растителни стени. За засаждането на дървесната растителност е предвидена достатъчна дълбочина на почвения слой (мин.120 см над подземното застрояване).

В своята дейност компанията АРТЕКС се води, и винаги се е водила, от стремежа за стриктно спазване на закона и прилагане на най-високи стандарти в професионалната си дейност. Категорично се противопоставяме срещу това името на компанията ни отново да бъде употребявано в поредната предизборна борба за власт, към която ние нямаме никакво отношение и в която не желаем да бъдем замесвани. Стоим твърдо зад проекта "Диамант III" и се гордеем с него. И да - тази сграда е последният елемент, който ще запълни "диамантения" пъзел на ул. "Тинтява" и ще придаде изцяло завършен вид и нов модерен европейски дух на преобразената бивша индустриална зона.

Вярваме, че амбицията да се преобрази (при това напълно законно) един занемарен терен и да се завърши цялостният архитектурен ансамбъл на територията, е най логичният начин за развитието на една съвременна европейска столица. Стремежът за съзидание е признак на цивилизационно развитие и ние вярваме, че обществото ни е надживяло носталгията към "спокойно ронещата се жълта мазилка" на сградите от периода на социализма.

Ние от АРТЕКС винаги сме развивали бизнеса си при стриктно спазване на закона, осигуряваме работа за стотици български граждани и се гордеем, че нашите сгради отговарят на най-високите стандарти за съвременна архитектура и строителство."
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 8

    Е, знаем се - на Цвъки може за 500 евра на квадрат, за нормалното българско не-крадливо семейство - 5000 евро/кв. от "уважаемия", "престижен" и не-крадлив строител Артекс, дето съди разни граждани, заради "златния век", който имаше спорно разрешение за строеж. Но така е тук, с премиер Буци и разни Каскети и Шишита...

    Нередност?
  • 2
    bluelagoon avatar :-|
    мики маус
    • + 7

    Артекс бях много симпатична компания до преди десетина години, когато бяха далеч от скандалите и строяха кокетни и стилни бутикови сгради. Днес вече са символ на чалга-архитектурата. Очевидно това става под въздействието на синчето пишман-патриот.

    Нередност?
  • 3
    popopo avatar :-|
    popopo
    • + 6

    Всичко е законно. С герб боклуците цветанов, ц. цачева и други ненаяли се всичко може да стане законно. Б. Б. няма нищо общо, а фъндъчката изобщо. И после кой използва политиката.

    Нередност?
  • 4
    western_ avatar :-|
    western_
    • + 5

    превърнаха Тинтява в една от най-отвратителните улици в София - тясна, с дупки, огромен трафик, мутри и новобогаташи

    Нередност?
  • 5
    bejbi avatar :-@
    bejbi
    • + 2

    Артекс, не сте написали разходите за промяната на ПУП-а. Колко платихте да оправите документите под масата?
    @Главния архитект, не те ли е срам за безобразията в София, които сътвори? Архитект ли си изобщо?

    Нередност?
  • 6
    cassius avatar :-|
    cassius
    • + 1

    Много мил е този отговор на Артекс и наистина по-добре да се строи нещо, отколкото дупка от 30 години не работещо предприятие, но не можем да забравим как Цецка Цачева се спънала случайно и видяла реклама на Златен Век, че струвал 440 евро/м2 и Цвъки Цвъки как си купил нещо дето струва 2 милиона за 120 хиляди. Само асансьорът му струва повече.

    Също така окупацията на Дианабад от на Боко приятелчето Сталийски, който си управлява баш от този район и ресторант 101 - това включва терени, басейни, спортни площи и прочие - и през който явно минава и тази сделка

    Айде всички тия в затвора и после наново си стройте, иначе синчето на големия шеф на Артекс може и 20 програми по БНТ да направи колко е хубава България, ама тотален дисонанс между думи и действия. Или е лудост, или по-скоро никаква съвест и алабали.

    Ами ние сме за да строят на това място ама някакви чужди фирми дето са го минали това гангтерско-мафиотско ниво и да не ни говорят глупости. Най-малкото маржовете им на печалба и озеленяването на квартала и района ще са на приемливи нива.

    Нередност?
  • 7
    kwt16753340731161666 avatar :-P
    Nikolay Mihaylov

    Последният параграф от отговора на Артекс е култов! "Ние от АРТЕКС винаги сме развивали бизнеса си при стриктно спазване на закона"
    За Цецко Василев нещо спомняме ли си? А за Златният век?

    Нередност?
Нов коментар