Най-големите компании през 2017 г.: Сезонът на рекордните печалби

Приходите на топ 100 дружествата скачат с над 14%, а печалбите - с 35%. Най-бурно растат машиностроителните и IT фирмите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.

В серия от силни години. Това е обобщеното състояние на големите компании в България. 2017 е най-добрата за последните шест години като ръст на оборота, а като печалби резултатът е невиждан досега.

Ето и конкретните числа: приходите на стоте най-големи компании (вижте таблицата тук) достигат 66 млрд. лв., което е средно 14% повече, отколкото тези фирми са постигнали година по-рано. Зад това стои и ценови ефект, но и ръст в обеми, а резултатът е огромен скок при печалбата - тя расте с 35% до общо 3.4 млрд. лв. Общо за топ 300 (вижте класирането от 101 до 300 тук) приходите се увеличават със сходен темп - 13% до 93 млрд. лв. Печалбата е над 5 млрд. лв. и скача с невижданите 28%. Или погледът от високо показва, че най-големите компании, които са 0.1% от всички действащи над 300 хил. фирми в страната, формират ¼ от декларираната пред данъчните печалба от всички дружества в страната.

На по-високи обороти

За разлика от гигантите доста по-скромно увеличение в оборота отчитат фирмите като цяло в България. По данни на НАП 337 хил. действащи дружества през миналата година са отчели обороти от 335.7 млрд. лв., което е под 1% ръст спрямо постигнатото за предходната година. С постижението си от над 14% изводът е, че големите компании растат по-бързо от средното за страната. Стоте местни гиганта правят 20% от всички отчетени приходи в страната, а следващите в топ 300 добавят още 8 процентни пункта.

Клубът на стоте "бие" и средния ръст в икономиката, който за миналата година е 3.6%, като БВП всъщност забавя темпа си, тъй като през 2016 г. беше 3.9%. Номинално БВП за 2017 г. доближава 98.6 млрд. лв. Заради очакваните ръст и инфлация през тази година приходите на 300-те най-големи вероятно ще прескочат числото 100 млрд. лв.

Факторът международна цена

Резултатите идват при покачващи се международни цени на ключови суровини: суровият петрол е поскъпнал за година с почти 30%, а медта - с 26%, но в долари, а американската валута поевтиня спрямо еврото и лева с около 10% през 2017. Така крайният ефект в българските отчети на компаниите от двата сектора е по-скоро "ценови" ръст около 15%.

В топ 100 има 13 компании за автогорива с оборот от 15 млрд. лв. и печалба от едва 380 млн. лв. При тях средният ръст на приходите е над 18%, като в сектора отдават 15% на ценовия фактор, а останалите 3-4% - на порасналото потребление. Другите 87 дружества извън горивата растат с 13%. Ако се махнат и свързаните с метали компании, които са с осем представителя в стотицата със среден скок в оборота от 44%, увеличението на приходите се свива до 8%. Някъде по средата е ръстът във втория ешелон на големите компании (от 101 до 300) - приходите растат с 11%. А обяснението е, че групата е по-разнообразна и няма твърде много представители на секторите горива и метали.

Най-печелившата година

Само 10 компании в топ 100 са на загуба, което е рекордно малък процент, тъй като традиционно сред големите има енергийни и транспортни държавни и общински дружества, а те най-често отчитат негативни финансови резултати.

Нетно печалбата, включително като се отчете и резултатът на въпросните губещи, е 3.4 млрд. лв. Това е скок с 35% спрямо година по-рано. А групата на 90-те печеливши има общ резултат от 3.7 млрд. лв.

За поредна година расте и рентабилността на приходите в стотицата: сега тя е 5.2%, докато нетният марж е бил 4.4% в миналогодишната класация. Цели 14 дружества в стотицата имат трицифрена печалба в милиони.

При обща чиста печалба на всички фирми 25.5 млрд. лв. стоте дружества гиганти са произвели 15% от отчетените в държавата печалби.

В подреждането след първата стотица следващите 200 компании имат обща печалба 1.6 млрд. лв., или 16% повече от година по-рано. Но 27 компании от тези 200 завършват годината на загуба. Те отново са основно държавни, но има и видима група енергийни търговци и производители. Обяснението за първите е, че не са познали пазара и са обещали с договори да доставят на ниски цени, а на борсата токът е поскъпнал.

И най-голямата печалба идва от... Пирдоп

Номинално най-силен резултат от почти 400 млн. лв. (по-точно 393.6 млн. лв.) има вицешампионът "Аурубис". Това е най-високата нетна печалба на компания извън финансовия сектор, отчитана за 12-те години, откакто съществува класацията "Капитал 100", а вероятно и от новата корпоративна история на България.

Втори с невиждана през последните над десет години печалба от 304 млн. лв. е "Лукойл Нефтохим". Бургаската рафинерия седем поредни години отчиташе загуба, но преди две години излезе на малък плюс, а през последната идва и силният резултат от над 300 млн. лв.

Триото най-печеливши се затваря от "А1 България" (новото име на "Мобилтел") с положителен резултат от почти 200 млн. лв., като операторът е имал и по-силни печалби, но преди над 10 години.

В класацията на компаниите с най-висока рентабилност на приходите отново на лидерските позиции са дружества от оръжейния и хазартния сектор. Но в топ 50 с двуцифрен нетен марж влизат и много представители на машиностроенето и фармацията.

Най-губещото предприятие за миналата година е държавният ТЕЦ "Марица-изток 2", като там обяснението е в поскъпналите квоти за вредни емисии. Триото на най-силните минуси се допълва от НКЖИ и "Топлофикация София".

Дори скокът на разходите за заплати с 10% и вдигането на транспортните разходи заради горивата не удрят печалбите. Малко изключение е секторът на облеклата, където дефицитът за персонал и поскъпването на труда носят и загуби.

Като цяло групата на големите компании не е най-активно наемаща. С ръст на персонала от 4% най-големите работодатели сред топ 300 дружествата по приходи явно се действа консервативно, а и при големите в по-голяма степен може да се разчита на разрастване чрез автоматизация и роботизация вместо чрез повече работна ръка. Увеличенията са основно в производствените предприятия, които работят за износ, и в IT сектора.

Профилът на големите

Вече по традиция най-многобройни в класацията на 100-те са представителите на сектора енергетика - 18, 13 дружества се занимават с горива, а 10 са производителите на машини и оборудване.

В следващите 200 секторите са по-разнообразни, като има промяна и в най-представените: лидер в средната група са фабриките за машини и оборудване с 23 компании, следвани от 16 вериги за търговия на дребно и по 11 дружества от секторите горива, енергетика и транспорт.

Секторът - шампион по ръст на приходите, е метали със средно увеличение в секторната класация от 43%, но постижението е основно ценово.

Реално двата топ развиващи се сектора през 2017 г. са софтуер и строителство, които растат с почти 20%. Въпреки недостига на компютърни специалисти компаниите от технологичния сектор продължават похода си нагоре. Те вече имат първия си представител с оборот над 100 млн. лв. - "Пейсейф", а общо седем дружества са с приходи над 50 млн. лв. Резултат, невиждан преди четири години за нито една софтуерна компания в страната.

Строителството всъщност се възстановява, а не продължава да расте непрестанно. По-високите приходи идват от пробудените държавни поръчки и от оживлението в имотния сектор - строят се големи офис и жилищни комплекти, хотели и складове.

С подобно високо постижение са и горивата - с 18% ръст на приходите, но и тук числото е основно ценово задвижено.

Машиностроителните компании втора поредна година имат ръст на приходите от 12%, и то без в изчислението да влизат бумтящи производители на оръжие. Добрата новина е, че само с едно изключение 40-те секторни лидера работят на печалба и маржовете са стабилни на средни нива от 7-8%.

Традиционно добре се развива фармацията. Веригите за храни, техника, дрехи, мебели и т.н. растат средно с 10%, което се дължи както на порасналото потребление, така и на отворени нови обекти и отслабнали или изчезнали конкуренти

С малки ръстове приключват производителите на храни и напитки и търговците на зърно, като в много от случаите причините пак са ценови. Ефектът от нови регулации и пазара на труда пък свива растежа на транспортните и текстилните фирми.

Ново 10

В първите редици на 10-те най-големи компании в страната няма особени размествания - подреждането от 1 до 6 дори няма промяна. Единствено вицешампионът "Аурубис" доближава силно вечния лидер "Лукойл Нефтохим". Разликата в приходите се свива до под 300 млн. лв., но заради силно поскъпващите горива едва ли може да се чака разместване през 2018 г.

Най-забележимата промяна е, че русенският производител на биогориво "Астра Биоплант" за пръв път минава приходи от 1 млрд. лв. и влиза в лидерската десетка. Топ 10 напуска веригата ОМВ. Ако държавната енергийна борса продължи да отчита в оборотите си продадения през нея ток, а от средата на тази година почти всички производители са длъжни да продават там, вероятно "Българската независима енергийна борса" ще е следващото попълнение в десетката.

Любопитен факт е, че за пръв път от 2008 г. в първите 10 компании всички имат приходи над 1 млрд. лв., докато традиционно в предишните подреждания такова постижение са имали 7-8 дружества.

Сегашно продължително

Годината беше скромна около промени в собствеността, като повече от потенциалните сделки са с хоризонт тази година. Има шанс за смяна на акционера в дружествата на CEZ и в "Теленор". Като продължава тенденцията западни инвеститори да напускат България и тяхното място да се заема от източноевропейски или местни купувачи.

При чуждите инвестиции е видимо желанието на вече дошлите производствени компании да се разширяват, много по-малко в сравнение с преди години обаче са новодошлите международни играчи, избрали страната за новите си фабрики.

Оптимистичните данни от миналата година се пренасят и към тази: расте БВП, заетост, доходи, износ От 23 компании, които са прогнозирали каква ще е за тях 2018 г., само едно дружество (държавните "Мини Марица-изток") планира свиване на приходите, а двуцифрени ръстове очакват над половината. При финансовия резултат прогнозите са по-консервативни - само НКЖИ очаква загуба, но други четири компании виждат опция за свиване в печалбата.

Първите признаци на колебание в растежа в еврозоната вече са факт и дават знак, че цикълът може и скоро да се обърне. Скоро, но не и през 2018 г., която много вероятно ще счупи рекордите от "Капитал 100" година по-рано.

Методология и критерии

Данните в "Капитал 100" са събрани от подадена от компаниите информация, от публични източници на информация, регулаторни органи, бази данни. Част от отчетите са от Търговския регистър. Финансовата информация за публичните дружества е от Българската фондова борса, Комисията за финансов надзор и други платформи за отчети.

Класацията обхваща нефинансови дружества, регистрирани в България, и не включва банки, застрахователи, лизингови компании, инвестиционни посредници и дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ). Не включва и учебни заведения и болници.

Основен критерий в "Капитал 100" е общият размер на приходите за 2017 г. В таблиците е включен и втори показател за дейността на фирмата през годината - нетен финансов резултат (т.е. след данъчно облагане). На базата на тази информация е изработена класацията на най-печелившите компании.

Някои от отчетите на дружествата са неодитирани заради по-късния законов срок за заверка. По същата причина в основните класации на "Капитал 100" влизат само неконсолидирани данни. Въпреки това сме съставили и отделна класация с консолидирани данни за групите, които съставят такива отчети и успяха да ги предоставят.

Събраните по този начин данни правят класацията представителна за над 95% от големите български дружества с годишни приходи над 100 млн. лева. Това изчисление е направено на базата на справка за най-големите 300 компании по общо приходи от продажби за 2016 г.



К100 - класация на най-големите компании в България


- Класацията топ 300 компании по приходи
- Класация по сектори
- Най-рентабилните компании
- Анализ на данни
- Интервютa


Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят от 6 юли онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.

Вижте още »Поръчайте изданието »