Най-големите строителни компании: Частните инвестиции се завръщат

След срива в оборотите през 2016 г. резултатите тръгват нагоре благодарение на вложенията в жилищни, хотелски и офис проекти

Лидерът "Джи Пи" освен обществени поръчки има и големи сградни проекти като Garitage park
Лидерът "Джи Пи" освен обществени поръчки има и големи сградни проекти като Garitage park
Лидерът "Джи Пи" освен обществени поръчки има и големи сградни проекти като Garitage park    ©  Надежда Чипева
Лидерът "Джи Пи" освен обществени поръчки има и големи сградни проекти като Garitage park    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Концентрацията в сектора продължава: топ 30 компании са извършили почти 20% от строителните обекти за 13 млрд. лв. през миналата година.
Най-големите групи в сектора остават с фокус инфраструктура и очакват държавните търгове.

Оживлението на инвестиционния пазар в строителството, започнало през 2016 г., набра скорост през 2017 г. Секторът се завърна към един "здравословен" растеж благодарение на нови мащабни жилищни, хотелски и офис проекти, както и размразяването на стари такива. Милиардите от ЕС за инфраструктура секнаха още през 2015 г. и логично през 2016 г. последва срив в оборотите с близо 40%, а печалбите се свиха наполовина. Но тъй като това беше очаквано, най-големите в бранша се насочиха към инвестиционни проекти, държавната програма за саниране и големи общински обекти.

Според анализа на Камарата на строителите в България (КСБ) през 2017 г. са изпълнени обекти за 12.9 млрд. лева, което е ръст от почти 12% спрямо година по-рано. Скокът се дължи най-вече на увеличеното строителство на сгради, което е 56% от общата продукция в сектора. Тук ръстът е почти 18% на годишна база. Делът на инженерното строителство, което допреди две години формираше основната част от произведената продукция, пада до 44%.

Оборотът на компаниите в топ 30 (вижте таблицата тук) е 2.27 млрд. лв. - ръст от почти 19% на годишна база, но доста под резултатите от 2015 г., когато продажбите в групата бяха за около 3 млрд. лева. Огромният срив при печалбите от 2016 е донякъде наваксан и те се увеличават 56% до 1.17 млрд. лева. Въпреки това остават с 30% по-ниски от тези през 2015 г. Ако обаче се абстрахираме от голямата загуба в отчета на "Кордеел", спадът се свива до 20%.

"Строителството на сгради даде основен тласък на целия сектор. Жилищното строителство беше по-балансирано в сравнение с периода преди кризата, като инвестициите в нови проекти бяха в много по-голяма степен ориентирани и съобразени с търсенето", коментира Стефан Тотев, изпълнителен директор на лидера в бранша за 2017 г. - "Джи Пи груп". "Самата структура на строителните инвестиции в момента е напълно изменена. Намаляването на броя на обществените поръчки засили конкуренцията в целия сектор и това доведе до понижаване на ценовия натиск. Това означава, че компаниите са започнали да преразглеждат бюджетите си по-обстойно и да приоритизират разходите си", посочва още той.

Силен фактор за раздвижването на сектора имат и чуждестранните инвестиции, които по думите на Тотев са нараснали с 45% на годишна база (макар че данните на НСИ се разминават с това наблюдение). В края на 2017 г. в Божурище започна изграждането на логистичен център на датската мебелна компания JYSK за 100 млн. евро, продължава изграждането на небостъргача Sky Fort на "Цариградско шосе", на хотели от веригите Hyatt и Mariot в столицата и др.

Отново на върха

За втора поредна година лидер в класацията е "Джи Пи груп" с мажоритарни собственици Георги Василев и Владимир Житенски. Приходите й запазват нивата от 2016 г. и дори се увеличават с 3.6% до 185 млн. лв. За сметка на това печалбата отчита внушителен годишен ръст с над 45% до 27 млн. лв. и се връща почти на нивата от рекордната за бранша 2015 г. Джи Пи е и в топ 3 по показател рентабилност на приходите в сектора.

Компанията работи по изграждането на софийското метро, участва в дострояването на Западната дъга на София и в изграждането на "Мол Марково тепе" в Пловдив. През декември миналата година тя приключи ремонта на парковото пространство пред НДК. Според Стефан Тотев, изпълнителен директор на "Джи Пи груп", компанията дължи представянето си на жилищното строителство и офис обекти, финансирани от чуждестранни инвеститори. "Този факт не ни изненадва, тъй като продължава тенденцията България да се установява като добра среда за аутсорсинг индустрията", коментира Тотев пред "Капитал". В края на миналата година Джи Пи придоби и 18-етажната централа на "Балканкар" в кв. "Дървеница", която ще бъде преустроена и отдадена под наем.

"Радваме се, че за поредна година имаме възможността да участваме в амбициозни проекти. Предвид общата ситуация в сектора силите ни бяха съсредоточени върху високото строителство. Интересен наш проект е строителството на един от най-мащабните многофункционални комплекси в София - Garitage Park, с обща разгъната площ над 130 000 кв.м (на Околовръстното шосе - бел. ред.). Скоро завършваме и друг мултифункционален обект – сградата "Графикс", намираща в сърцето на нововъзникналия административно-търговски център на София - районът около бул. "Цариградско шосе". Отделно продължаваме работа и по изграждането на няколко от станциите на софийското метро", казва още изпълнителният директор на лидера в сектора.

Номер две в класацията - "Трейс груп холд", запазва позициите си трета година поред благодарение на завидна стабилност при оборотите и печалбата. Oт компанията коментират, че добрите резултати се дължат на увеличените дейности по големи инфраструктурни проекти като метрото и ремонт на железопътни участъци. През ноември миналата година компанията започна изграждането на обходния път на Ахелой за 20 млн. лв. без ДДС. Дружеството има силни позиции при текущото поддържане на републиканската пътна мрежа и най-вече при на уличната мрежа в София - тя извърши ремонта на булевардите "Монтевидео" и "Дондуков" и работи по изграждането на новия булевард до Терминал 2 на софийското летище. Има договори за саниране, ВиК обекти, както и няколко големи транспортни проекта в Сърбия - изгражда два магистрални участъка - от Пирот до Димитровград и от Гърделица до Царичина. От компанията посочват още, че през 2017 г. са регистрирали дружество в Германия.

Третата по големина строителна компания е "Хидрострой" с мажоритарен собственик Велико Желев. Приходите й нарастват с над 28% до 140 млн. лв., а печалбата се увеличава със 124% до 20 млн. лв. "Изминалата 2017 постави много предизвикателства пред "Хидрострой". Не беше лесна година, но реализирахме редица успешни проекти, продължихме модернизацията на производствените мощности, представихме се достойно и на международните пазари", коментира изпълнителният директор Николай Пашов. Сред по-значимите обекти на "Хидрострой" са отсечката Ябланица - Боаза на магистрала "Хемус", Пречиствателна станция за отпадни води - Златни пясъци, и ВиК мрежата на Добрич. "Успешно реализирахме жилищен комплекс "Лабиринт" във Варна и стартирахме други два жилищни обекта в София. Завършихме и важен обществен проект за възстановяване водопроводимостта на охранителни канали в кв. "Аспарухово" във Варна", казва още Николай Пашов.

Велико Желев е мажоритарен собственик и на петата най-голяма строителна компания за 2017 г. - "Водстрой 98". До 2016 г. собствеността й се свързваше с депутата от ДПС Делян Пеевски. За кратко тя се превърна от малка строителна фирма до лидер на пазара с оборот от близо 300 млн. лв. благодарение на обществени поръчки. След т.нар. оттегляне на Делян Пеевски от бизнеса "Водстрой 98" премина в орбитата около "Хидрострой". Оттогава оборотите й вървят стремглаво надолу - логично, предвид че дейността й беше съсредоточена основно върху обекти, финансирани от изтеклия програмен период. Въпреки спада с над 22% обаче приходите на компанията от близо 120 млн. лв. са достатъчни, за да я задържат в топ 5 на сектора.

Събрани заедно, приходите на "Хидрострой" и "Водстрой 98" правят най-голямата строителна група за 2017 г., но според Велико Желев двете фирми са с независим един от друг мениджмънт. Освен това консолидирано "Трейс" има приходи над 300 млн. лв.

Групата на "Главболгарстрой" (ГБС) е сред лидерите в класацията с основните си две дружества - "Главболгарстрой" (4-о място) и "ГБС Инфраструктурно строителство" (6-о място). През изминалата година ГБС започна няколко собствени жилищни проекти в София, Варна и Пловдив. Има и договори за строителство с частни инвеститори като този за офис сградата Space Tower на бул. "Цариградско шосе". Но най-големите проекти на групата са с публичен възложител: за изграждане на транзитен газопровод за Турция (лупинг) в участъка КС "Лозенец" до ОС "Недялско", участъка от магистрала "Струма" в частта от Кресна до Сандански и строителството на язовир "Пловдивци".

Новите лидери

Сред най-големите в бранша трайно се настаняват компании, които се занимават основнo или изцяло с частни проекти като НИКМИ, "Артекс инженеринг", "Микс - констръкшън" (избрани за изграждането на вече споменатата логистична база на JYSK), българското подразделение на белгийската "Кордеел" и др. Първата се изкачва от 25-о на 9-о място с внушителен ръст на оборотите от над 100% до 80 млн. лв. Тя строи основно свои проекти, като през последните години довършва комплекса си зад НДК "Милениум център" и води битки, за да започне изграждането на 150-метров небостъргач на бул. "България" в кв. "Стрелбище".

Със 65 жилищни проекта зад гърба си софийската "Артекс инженеринг" логично се нарежда сред 20-те най-големи строителни компании в България и бие рекордите по всички показатели като оборот, печалба и рентабилност (като по различните проекти "Артекс" има и специални дружества). Създадената преди повече от 20 години от арх. Пламен Мирянов "Артекс" увеличава приходите си с над 120%, печалбата с над 150%, а рентабилността й е втората най-висока за целия топ 30. Заради мащабните си проекти на централни локации в столицата компанията беше обект на немалко критики през изминалата година. Тя строи най-високата жилищна сграда в столицата - 34-етажната "Златен век" в "Лозенец" до хотел "Маринела", 21-етажния комплекс "Диамант" в "Дианабад", луксозни кооперации в кварталите "Оборище" и "Изток".

Какво предстои

Според мениджърите на най-големите строителни компании ръстът в сектора ще се запази през следващите две години - не само заради раздвижването на инвестиционния пазар и сградното строителство, но и заради очакваното стартиране на инфраструктурните проекти, финансирани с публични средства. Скоро ще бъде избран строител на струващия 250 млн. лв. без ДДС тунел "Железница" по магистрала "Струма", а само през март Агенция "Пътна инфраструктура" стартира обществени поръчки за още 425 млн. лв. без ДДС. Търговете са за изграждането на 33 км от пътя между Мездра и Ботевград и за малко над 6 км от софийския околовръстен път между бул. "Цариградско шосе" и разклона за кв. "Младост".

Ръководството на пътната агенция обещава търгове за още 3 млрд. лв. - участъкът от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле (830 млн. лв.), няколко участъка от магистрала "Хемус" (1.157 млрд. лв.), скоростният път Русе - Велико Търново (550 млн. лв.), трасето Видин - Ботевград (760 млн. лв.). Освен тях предстоят обществени поръчки за обекти от оперативните програми "Околна среда" и "Региони в растеж". Заради традиционното обжалване на големите търгове обаче договарянето им може да се отложи за 2019 г.

"През 2018 г. очакваме повече инвестиции в сектора, прозрачни процедури, дългосрочна визия за развитие и - ако се осигури необходимото съфинансиране - пълна мобилизация на възможностите, с които строителният бранш разполага, за изпълнение на заложените проекти", коментира Стефан Тотев от "Джи Пи груп". "Разбира се, очакваме и конкуренцията да стане още по-оспорвана. Според нас това е добре за сектора – ще доведе до различни варианти на оптимизация на разходите, прилагане на иновативни решения и проява на гъвкавост по отношение на партньори, подизпълнители, доставчици и кадри. Съживяването на икономиката означава повече строителни проекти, допълнителни работни места, нови възможности", посочва още мениджърът.

Изпълнителният директор на "Хидрострой" Николай Пашов посочва, че едно от най-големите предизвикателства пред сектора ще остане липсата на квалифицирана работна ръка: "Инвестираме много в повишаване и специализиране уменията на нашите дългогодишни служители и във встъпителното обучение на новите ни колеги." "Фокусът през 2018 г. за нас продължава да бъде върху повишаване квалификацията на човешките ресурси, модернизацията на мощностите и разширяване на сертифицираните дейности", казва Пашов. Според него осъзнатата необходимост от нови решения, свързани със строителството на жилищни и обществени сгради, пътна инфраструктура, хидротехнически съоръжения и ВиК мрежи, е двигателят за растеж на строителния сектор и цялата икономика.



К100 - класация на най-големите компании в България


- Класацията топ 300 компании по приходи
- Класация по сектори
- Най-рентабилните компании
- Анализ на данни
- Интервютa


Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят от 6 юли онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.

Вижте още »Поръчайте изданието »

Все още няма коментари
Нов коментар