Най-печелившите: Хазарт, оръжие, лекарства

За поредна година рентабилността на приходите в топ 50 се повишава: сега на всеки лев печалбата е средно 22 ст.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Най-високите маржове отново са при военните или хазартните дружества.
Най-многобройна е групата на производствените компании, които явно също могат да имат двуцифрени маржове.

Да си голям и трайно печеливш може да е предизвикателно начинание, но когато икономиката се развива добре, задачата е поне малко по-лесна. Показват го и резултатите на 50-те най-рентабилни компании сред корпоративните гиганти в страната (вижте таблицата тук) – през последните няколко години нормата им на печалба трайно нараства и макар и темповете да са по-скоро скромни, тенденцията е еднозначна.

През 2017 г. средно аритметичната рентабилност на 50-те дружества с най-добро представяне по този показател сред 300-те най-големи в България е 22.1%, тоест на всеки 1 лев приходи те правят чиста печалба от 22.1 стотинки. Резултатът е малко по-висок от постигнатата от миналогодишната топ петдесетица средна рентабилност от 21.55% за 2016 г., която пък от своя страна също подобри постижението от 20.79% от година по-рано. Възходящият тренд е показателен за това, че за част от едрия бизнес в страната е поел трайно по пътя на развитието. А погледът върху конкретните имена в класацията показва, че за някои от компаниите присъствието им списъка вече е традиционно. И от производство може да се печели, тъй като половината от компаниите в топ 50 са заводи от леката или тежката индустрия.

Последен щурм

И през 2017 г. най-съществена част от печалбите на най-рентабилните компании в "Капитал 100" идват от производството и търговията с оръжие. Военните конфликти по света през последните години допринасят за трайното увеличение на бизнеса на дружествата в сектора. А в тазгодишното издание на класацията към вече традиционно присъстващите в групата на най-печелившите военни заводи ВМЗ, "Арсенал", "Емко" и "Дунарит" се присъединява и частният търговец на оръжие "Армитранс". Компанията е собственост на Димитър Пиралков и Димчо Бобчев, като изнася основно за Саудитска Арабия и Нигер. През миналата година приходите й са нараснали с над 60% до 705.8 млн. лв., след като година по-рано оборотът е скочил с впечатляващите близо 200%. Печалбата за 2017 г. е 112.6 млн. лв. и също бележи значителен ръст – с над 130%, а постигната рентабилност е 15.95%.

Макар и да не могат да се похвалят с чак толкова бурно развитие, оръжейните заводи също записват силна година с растящ бизнес. Средната норма на печалба, постигната от петте компании в сектора, които попадат в класацията за рентабилност, е 23.45 стотинки на всеки лев приходи. Очакванията обаче са, че 2018 г. едва ли ще донесе ново повторение на силните резултати, тъй като значителното търсене на оръжие от последните години вероятно ще намалее. Първи индикации за това се виждат и в отчетите за 2017 г. на някои от компаниите – държавната "ВМЗ - Сопот" вече записва спад в печалбата си след бурния ръст от последните години и по-слабо първо тримесечие.

Хазартен залог

За поредна година осезаемо е и присъствието на хазартния бизнес в групата на най-печелившите – около една десета от печалбата на най-рентабилните дружества сред корпоративните гиганти в България идва от дружествата от сектора. Традиционно силните резултати идват предимно от сглобяване на игрални автомати и от продажби на лотарийни билети. И макар и за втора година представителите на сектора да отстъпват първото място по принос за рентабилността, присъствието им е осезаемо – те заемат три от местата в топ 5.

Две от тях отново са контролираните от Васил Божков "Ню геймс", която заедно с "Национална лотария" е организатор на едноименната игра, и един от водещите играчи при спортните залагания в страната - "Еврофутбол". Общата им печалба за 2017 г. е 152 млн. лв., а постигната рентабилност - съответно 49.42% и 38.32%. С резултата си "Ню геймс" си връща лидерската позиция по показателя в сектора, която миналата година отстъпи на производителя на машини за игрални зали "Евро геймс технолоджи". Компанията, която е собственост на три физически лица – Мария Каменова (50%), Ивелина Михалева (45%) и управителя Владимир Доков (5%), изнася в Европа, Азия, Южна и Централна Америка и Африка и има подразделения в Румъния, Унгария, Грузия и Украйна. С приходите си от почти 392 млн. лв. за миналата година дружеството запазва мястото си сред лидерите в сектор "Машини и оборудване", а финансовият резултат в размер на 167 млн. лв. го класира и сред най-рентабилните с норма на печалба 42.65%.

Хазартните игри допринасят до голяма степен и за това, че за втора поредна година най-голямата медийна група в България – "Нова броудкастинг груп", намира място сред най-рентабилните. През миналата година водещият играч на пазара на лотарийни билети в страната - "Национална лотария", е бил най-големият рекламодател в телевизията, като според източници на "Капитал" приходите от него са между 20 и 30 млн. лв. В началото на юни компанията обяви, че е започнала преговори за промяна на договореностите си с "Нова тв" (вероятно свиване на бюджет), което би могло да засегне и течащата в момента сделка за придобиване на медийната група от инвестиционния фонд PPF на чешкия милиардер Петр Келнер.

Трайно присъствие

Поредна силна година записват и представителите на фармацевтичния сектор, като един от тях – "Ромфарм компани", оглавява подреждането на най-печелившите сред корпоративните гиганти в страната. Дружеството на Венелин Георгиев и Тенчо Шиков има три фармацевтични завода в Румъния, които работят предимно за износ към Русия. Извън бизнеса с лекарства "Ромфарм" е и най-големият частен собственик на земеделска земя в България, като по данни от началото на 2017 г. притежава над 1 млн. дка. До миналата година компанията беше и един от големите миноритарни акционери във водещата група от сектора – "Софарма", с близо 10% от капитала, но разпродаде пакета си. През миналата година "Ромфарм" повишава приходите си с 66% до 192 млн. лв., а печалбата нараства от 48.5 млн. лв. до 111 млн. лв. Резултатът за миналата година не е най-силен за групата, например през 2013 г. тя имаше приходи 250 млн. лв., печалба 155 млн., или рентабилност 62%.

Растящият пазар на лекарства в страната пък помага за подобряването на резултатите на вече традиционно присъстващата в отбора на най-рентабилните група "Софарма" и на "Актавис", чийто бизнес в страната през миналата година беше придобит от израелската Teva. Фармацевтичният завод "Хювефарма", който произвежда лекарства и храни за животни, също е сред традиционните представили на сектора в класацията на най-рентабилните. През миналата година групата на братята Георги и Кирил Домусчиеви получи финансиране в размер на 100 млн. евро по плана "Юнкер" за изграждането на два нови завода за ветеринарни продукти в Пещера и в Разград.

Продължава и доброто представяне на производствени предприятия като хартиената фабрика "Монди Стамболийски", казанлъшкото "М+С хидравлик" за хидравличните мотори и българското дружество на германската група за индустриална автоматизация Festo. За последните седем години във "Фесто производство", чиято продукция е изцяло за нуждите на групата майка, са направени инвестиции за 70 млн. лв., а плановете са през тази и следващата година сумата да достигне 100 млн. лв. Трайно добри са резултатите и на компаниите от придобиващия все по-голямо значение за българската икономика сектор на автокомпонентите – за поредна година сред най-рентабилните се нареждат турската "Теклас България", която прави каучукови и пластмасови тръби за охладителните и отоплителните системи на автомобилите, и френският производител на алуминиеви компоненти за автомобилната промишленост "Монтюпе".

Гарантираната от държавата рентабилност отново допринася за присъствието на американските електроцентрали "КонтурГлобал Марица-изток 3" и "Ей И Ес - 3С Марица-изток" в групата на най-печелившите, а консолидирането на множество бизнеси подпомага обичайно силното представяне по показателя на Българския енергиен холдинг.

Впечатление прави и завръщането на някои от строителните компании в групата на най-рентабилните. В долната част на топ 50 за 2017 г. влизат смятаният за близък до президента на "Лукойл" Валентин Златев лидер в сектора "Джи Пи груп" и новият силен на пазара – "Хидрострой".



К100 - класация на най-големите компании в България


- Класацията топ 300 компании по приходи
- Класация по сектори
- Най-рентабилните компании
- Анализ на данни
- Интервютa


Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят от 6 юли онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.

Вижте още »Поръчайте изданието »

Все още няма коментари
Нов коментар