🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕБВР взима миноритарен дял в "Онтотекст"

Финансовата институция придобива 17.51% срещу 6.96 млн. евро, а един от фондовете, които през 2022 г. купиха мажоритарния пакет акции от "Сирма", увеличава участието си

Основателят Атанас Киряков придобива малък дял и остава като мениджър в дружеството
Основателят Атанас Киряков придобива малък дял и остава като мениджър в дружеството
Основателят Атанас Киряков придобива малък дял и остава като мениджър в дружеството    ©  Онтотекст
Основателят Атанас Киряков придобива малък дял и остава като мениджър в дружеството    ©  Онтотекст
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) придобива 17.51% от акциите на "Онтотекст" срещу 6.96 млн. евро
  • Сделката е продължение на смяната на собствеността миналата година, когато фондът Integral и още два фонда купиха мажоритарния дял от "Сирма груп холдинг"
  • Сега един от тройката инвеститори увеличава участието си, а малък дял взима и основателят Атанас Киряков

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) придобива миноритарен дял в компанията за семантичен софтуер "Онтотекст", която доскоро бе част от технологичната група "Сирма". Сделката е своеобразно продължение на смяната в собствеността на компанията, в която през миналата година мажоритарен акционер стана фондът Integral. Тогава публичната "Сирма груп холдинг" запази дял от 23.80%, с който сега се разделя срещу 9.46 млн. евро, става ясно от съобщение до Българската фондова борса (БФБ).

Дългосрочната цел на инвеститорите остава същата - със свежия капитал да развият бизнеса на "Онтотекст" на растящия пазар на решения за анализ и управление на големи обеми данни чрез разработване на нови продукти към нови индустрии.

Параметрите на сделката

Също както и при предишната сделка, и в тази участват трима купувачи. Любопитното е, че и тримата нови на практика вече са ангажирани с компанията.

В първия етап освен управлявания от Стефан Цветков, Барна Папай, Марко Хинич и Евтим Чесновски фонд Integral, като инвеститори "Онтотекст" влязоха още базираният в Лондон Carpathian Partners и PortfoLion Capital Partners, който е инвестиционното подразделение на унгарската банка ОТР. Трите фонда заедно придобиха 76.20% от дружеството "Сирма Ей Ай", през което минава дейността на основаната през 2000 г. от Атанас Киряков "Онтотекст". За пакета акции те платиха над 30 млн. евро, като освен това сделката предвиждаше и увеличаване на капитала на "Сирма Ей Ай с 10 млн. евро. Конкретното разпределение на инвестицията и на акционерното участие между трите фонда тогава не беше съобщено и към момента продължава да не е публично, като се посочва само, че Integral е водещият фонд.

В сегашния втори етап като нов пряк инвеститор влиза ЕБВР, която взима 17.51% от акциите срещу 6.96 млн. евро. Институцията обаче реално вече има индиректна връзка с компанията, тъй като финансира първия инвестиционен фонд, структуриран и управляван от Integral. Другият институционален инвеститор във втория рунд пък е дъщерно дружество на участвалия и в първия рунд PortfoLion Capital Partners. Сега фондът инвестира още 2 млн. евро в компанията, срещу които увеличава собствеността си с 5.03%. А третият купувач в настоящия втори етап от сделката е основателят на "Онтотекст" Атанас Киряков, който придобива малък дял от 1.26% срещу 500 хил. евро и остава в компанията и като мениджър.

Прехвърлянето трябва да бъде одобрено от общото събрание на акционерите на "Сирма груп холдинг", свикано за 15 февруари. А очакванията са сделката да бъде финализирана до края на първото тримесечие.

Продължаващ интерес

"Доколкото знам, ЕБВР са имали интерес да се включат още в първия рунд инвестиция, но сроковете не са позволили", коментира Киряков. "Същевременно, без участието на ЕБВР тази транзакция, която в момента се случва, по-скоро нямаше как да стане. Причината е, че от една страна "Сирма груп холдинг" имаше интерес, ако продава още от дяловете си в "Сирма Ей Ай", това да бъде целият останал дял, а не само част от него. А от друга страна, някои от инвеститорите от първия рунд имаха интерес да увеличат участието си, но на този етап не в пълния размер на оставащия дял", обяснява мениджърът.

Евтим Чесновски, който води сделката в Integral, също посочва, че по-сложните бюрократични процедури са забавили влизането на ЕБВР още на първия етап на инвестицията в "Онтотекст". "А за нас беше важно да изповядаме сделката в по-кратък срок, за да можем да налеем капитал в компанията и да развиваме самия бизнес", разказва той. И допълва, че сега, при втория рунд, Integral реално вкарва ЕБВР в сделката.

"PortfoLion, са наш верен партньор в региона - те са един от най-големите финансови инвеститори, управляват над 800 милиона евро и имат силно доверие в компанията и в нашата стратегия. Те решиха да се възползват от правото си да вложат още капитал, в нов, вторичен рунд. А ние на практика направихме реверанс към ЕБВР и им дадохме нашия дял", обяснява Чесновски.

Капитал за растеж

Иначе, влизането на ЕБВР като миноритарен акционер по никакъв начин не променя обявената миналата година стратегия за развитието на дружеството, потвърждават и Чесновски, и Киряков. Тогава от тройката инвеститори обясниха, че идеята е бизнесът на компанията да бъде разширен с нови продукти към нови индустрии и вертикали. Плановете включват и разширяване на търговския екип в Северна Америка, където е най-големият пазар за продуктите на "Онтотекст".

"Целта ни като консорциум от опитни международни инвеститори заедно с PortfoLion Capital Partners и Carpathian Partners е да подкрепим разширения мениджърски екип във вече напредналия процес на продуктизиране на бизнеса и доразвиване на вертикални решения за определени индустрии. Целта ни е да увеличим бизнеса на "Онтотекст" няколко пъти в следващите години", разказа тогава Евтим Чесновски. За 2020 г. приходите на "Сирма Ей Ай" достигнаха почти 13 млн. лв., спрямо 11.2 млн. лв. за 2020 г.

Идеята е по този начин компанията да може да остане конкурентоспособна в един динамичен и бързоразвиващ се пазар - което всъщност е и било в основата на решението за продажбата на бизнеса миналата година.

"Бордът на директорите на "Сирма груп", включително аз като част от него и като мениджър на "Сирма Ей Ай", преценихме, че "Сирма груп" няма възможността да направи необходимите инвестиции, за да може "Сирма Ей Ай" да се развива спрямо пазарната конюнктура - ние работим в един пазар, към който има голям интерес. В момента има голямо търсене за тези технологии, но също така има и много големи инвестиции в нашите конкуренти, повечето от които са базирани в САЩ. Ето защо беше взето решението стратегически да се търси вариант, в който да се продаде какъвто трябва дял, за да може бизнесът да се развива и да не се стигне до ситуация, в която едно успешно дружество във времето да изостане от конкурентите си", обяснява Атанас Киряков.

Компанията

"Онтотекст" е създадена от Атанас Киряков през 2000 г. като технологична лаборатория към софтуерната група "Сирма", под чиято шапка се развива. През 2008 г. се отделя в самостоятелна компания, като тогава привлича и финансиране от NEVEQ. Няма официални данни каква е била тогава инвестицията, но според запознати е около 2 млн. евро под формата на капиталовложение за разрастване на дружеството и чрез придобиване на дялове. Фондът излезе от инвестицията през 2018 г. в сделка за 4.2 млн. евро. "Онтотекст" разработва свои решения в областта на семантичните технологии, които се използват от издатели и създатели на съдържание за улеснено класифициране и препоръчване на информационно съдържание. Днес в това подразделение работят над 80 души в София и Русе. Сред клиентите на компанията са BBC, Financial Times, научни издателства като Oxford University Press, IET, John Wiley and Sons и Springer Nature.
Все още няма коментари
Нов коментар