В новия космически кораб на Boeing ще могат да пътуват и туристи

Американски астронавти и пилоти вече тренират за мисия до Международната космическа станция

От 2011 г. насам няма американски мисии до Международната космическа станция.
От 2011 г. насам няма американски мисии до Международната космическа станция.
От 2011 г. насам няма американски мисии до Международната космическа станция.    ©  Mike Blake
От 2011 г. насам няма американски мисии до Международната космическа станция.    ©  Mike Blake
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Екипаж от астронавти и пилоти се обучават в Хюстън за мисия до Международната космическа станция с новия космически кораб Starliner, произведен от Boeing. Той може да бъде използван и за туристически полети при бъдещи космически мисии, пише Reuters.

Мисията на Boeing

Мисията на Starliner първоначално беше насрочена за този месец, но беше отложена за края на годината или дори за 2020 г. поради сътресенията в компанията. Кризата е в резултат на спрените поръчки за модела 737 MAX заради катастрофите в Етиопия и Индонезия, което пък доведе до загуби в размер на 4.9 млрд. долара.

Конкуренцията

Компаниите с авангардни технологии са тези, които биха спечелили най-много, тъй като виждат възможностите за приходи от индустрията, която е все по-пазарно ориентирана.

Boeing и SpaceX на Илън Мъск се състезават за това коя ще стане първата частна компания, която ще възобнови американските космическите мисии с астронавти, след като програмата за космическите совалки приключи през 2011 г.

Световната космическа станция

На Международната космическа станция, която е на стойност над 100 млрд. долара и е в орбита на 400 км около Земята, постоянно има астронавти от ноември 2000 г. За да изпрати персонал до нея обаче, НАСА от години разчита на руски космически кораби.

В опит да спре тази практика НАСА плаща на Boeing и SpaceX близо 7 млрд. долара, като за тази сума двете компании трябва да построят системи за изстрелване на ракети и ракетни капсули, чрез които астронавтите да могат да стигат до Международната космическа станция.

Екипажът на мисията

Reuters се свърза с работещите в Johnson Space Center в Хюстън астронавти - Никол Ман и Майк Финк от НАСА и Кристофър Фъргюсън от Boeing, който пък ръководеше последната американска мисия до Международната космическа станция през 2011 г. Техните упражненията за бъдещата мисия включват тренировки под вода, реагиране при кризи, приземяване на космически кораб и симулация на полет.

Майк Финк казва: "Досега само около 500 души са били в Космоса. Да се надяваме, че в следващите 10 години ще се увеличат от 500 до 5000. И през следващите 20 години може би до 50 хил. или повече."

Все още няма коментари
Нов коментар