Френските компании по-трудно разрешават работа от дома

Компаниите сами трябва да решават въпреки призива на президента Макрон да се работи от разстояние, ако това е възможно

Reuters    ©  Reuters

В октомврийската вечер, в която президентът Еманюел Макрон обяви нов локдаун във Франция, главният изпълнителен директор на френската компания Thales успокои служителите си, че вече въведените мерки на работното им място са в съответствие с новите изисквания. По това време персоналът беше длъжен да носи маска на работното си място, а до два дни в седмицата служителите на Thales можеха да работят от вкъщи, съобщава Reuters.

Но в обръщението си Макрон призова всички да работят от домовете си на пълен работен ден, ако това е възможно. Въпреки това обаче заповедта не беше правно обвързваща и окончателното решение за начина на работа беше оставено на работодателите.

Усещайки нежелание за работа от дома от страна на Thales, няколко синдиката са се оплакали пред инспекцията по труда според твърдо левия синдикат CGT.

"Съобщението на ръководството беше "въвеждаме работа от разстояние, но трябва да защитаваме и приходите, твърди Грегъри Левандовски, делегат на Thales в CGT. Оставаме с усещането, че приходите са по-важни от здравето."

От Thales отрекоха да са били против хоум офис режима на работа. Компанията заяви, че служителите, които могат да изпълняват задачите си извън работното място, имат право да правят това до пет дни в седмицата.

Във Франция някои компании се противопоставиха на призива за работа от разстояние на пълен работен ден според разговори на агенцията със служители, профсъюзи и висш служител на министерството на труда.

Френските фирми изпревариха някои от европейските си колеги през лятото във връщането на служители в офиса след първото затваряне заради коронавируса. Проучване на AlphaWise за Morgan Stanley показа, че до края на юли 83% от офис служителите във Франция са се върнали на работното си място в сравнение с 34% във Великобритания.

В желанието си да максимализират производителността някои френски работодатели не бяха склонни отново да пуснат персонала си. Самите служители често предпочитат да разделят времето си между офиса и дома, уморени от изолацията през първия локдаун.

"Трябваше да ударим с юмруци по масата и да кажем "не, нещата няма да стоят така", каза висш служител на министерството на труда за дните, последвали съобщението на президента от 28 октомври.

Данните на здравните власти от края на октомври показват, че едно на всеки пет разследвани огнища на COVID-19 тръгва от работното място. Офисите са на второ място по разпространение на заразата само след домовете за грижи.

Огнище на заразата

Данните за мобилност на Google за Франция показват, че хората пътуват повече до работното си място по време на втория локдаун, отколкото по време на пролетния. Този път Макрон позволи на повече работници да продължат работата си по време на второто затваряне. Някои професии като строителни работници, инженери и бавачки имаха правото да работят след 28 октомври.

Въпреки това анкета от дните между 12 и 17 ноември на Deskeo, най-големия оператор на адаптивни офис площи във Франция, показа, че работодателите на 77% от анкетираните са изисквали те да бъдат в офиса всеки ден или няколко дни в седмицата.

В същото време Франция бележи едни от най-високите нива на заразяване при втората вълна на COVID-19 в Европа. Жена, наета от група ветерани от войната, заяви пред Reuters, че нейният мениджър нарекъл молбите ѝ да работи на пълен работен дом от вкъщи "досадни". Отказът му я накарал да пътува ежедневно до Париж с влак и две линии на метрото.

"Чувствам се сякаш играя руска рулетка (със здравето си)", споделя тя, без да разкрива името си от страх да не бъде санкционирана от работодателя.

Връщане на часовника

Локдаунът беше вторият път през октомври, в който компаниите бяха помолени да адаптират работата си. По-рано през месеца правителството въведе нощен полицейски час в Париж и други големи градове и призова компаниите да разрешат работа на непълен работен ден от вкъщи.

Когато Макрон промени призива си за работа на пълно работно време от разстояние, HR-ите са обявили разочарованието си пред министерството на труда, твърди източникът на Reuters в институцията. "Те отговориха: "Не се налага да връщаме часовника назад, нали? Не искаме да правим това", допълни служителят в министерството.

Служители на министерството на труда твърдят, че рязкото намаляване на инфекциите от средата на ноември насам показва, че достатъчно голям брой работници остават извън офиса.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар