Какво да правим с неизползваната отпуска

Останалите от предишната година дни за ваканция са проблем и за работодателите, и за служителите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Годината 2020 подложи духа на работещите на изпитание. За това допринесе и фактът, че мнозина не успяха да се насладят на нормална ваканция или трябваше да променят плановете си в движение. За Вartleby двете слънчеви седмици в Испания се превърнаха в мокра седмица в Корнуол, запомнена с опита за ядене на сладкиш на брега на морето пред задаващата се градушка. Да намериш свободна маса в ресторант беше практически невъзможно заради високото търсене, породено от мерките на британското правителство за ядене навън в подкрепа на бизнеса.

Както и много други хора, Bartleby също остана с неизползвана отпуска. Но поне има късмета, че The Economist е добър работодател и му позволи да прехвърли две седмици към следващата година. Не всяка компания може да си позволи подобна доброта. Загубата на колумнист за известно време не е особена пречка. Но случаят е различен, когато служителят е връзката с най-големия клиент на фирмата или е директор производство в завод за микрочипове.

Колкото по-важен е работещият, толкова по-вероятно е да бъде помолен да отложи годишната си отпуска в пандемията. Този факт може да донесе нови главоболия за работодателите в следващите години, когато служителите ще се опитат да наваксат с почивката си, за да не изгубят дни. Браян Кроп от консултантската компания Gartner очаква, че голяма част от недостига на персонал ще се случи през първата половина на 2021 г.

Утежняващо обстоятелство при мултинационалните групи са и различните правила и навици в отделните части на света. Америка няма федерални закони, гарантиращи ваканция на хората, а правилата се определят от отделните щати. Дори и в случаите, когато американците получават отпуска, 55% от тях не я използват цялата, показва проучване от 2018 г. В Япония едва 52% от работещите са използвали цялата си платена отпуска също през 2018 г.

За разлика от колегите си в Европа американците и японците стават жертва на обществения натиск: страхът, че ваканцията показва липса на отдаденост към работата им (или показва, че са заменими). Много щати също така позволяват на компаниите да налагат правила от типа "вземи или ги губиш", според които служителите не могат да прехвърлят неизползваната си отпуска за следващата година. Което пък може би накара мнозина да удължат коледните празници, за да не изгубят скъпоценните свободни дни.

И все пак по-мъдрите работодатели може да позволят известна гъвкавост след подобна необичайно трудна година. Не е хубаво да принуждаваш хората да се явят на работа, ако така причиняваш трайна вреда на благосъстоянието им. И наистина наученото досега показва, че работещите са положили допълнителни усилия през 2020 г., като онези от вкъщи са добавили допълнителен час към работния си ден. Те са избегнали агонията на пътуването до работното място, но са и изгубили ясното разделяне на работата от домашния живот, което вероятно пък е довело до още стрес. Някои са прекарали "домканция", която пък не предлага ободряваща промяна на обстановката или рутината за онези, които са затворени между едни и същи четири стени от март насам.

Нужно е постигането на баланс от работодателите между нуждата от качествен екип и запазването на добри отношения с трудолюбивите служители. В някои държави правителствата се намесиха от името на работещите. Според британското трудово законодателство служителите имат право да прехвърлят осем дни отпуска в следващата година, ако работодателят е съгласен. Тези правила бяха променени през 2020 г. заради COVID-19, така че още четири седмици могат да бъдат прехвърлени към 2021 г. и дори 2022 г. Според The Chartered Institute of Personnel and Development, който е асоциация на НR мениджъри, това означава, че при определени обстоятелства работещите могат да прехвърлят всичките си пет седмици отпуска от 2020 г. В Дания законодателството също беше променено, за да могат служителите да пренасочат неизползваните си дни към 2021 г.

В Белгия компаниите често дават възможност на служителите си да прехвърлят пет дни отпуска, но тези дни трябва да бъдат използвани до края на март. Дуг Герке от консултантската компания за придобивки на работното място Willis Towers Watson казва, че много работодатели са готови да предоставят по-голяма гъвкавост на персонала. Той добавя, че много европейски компании също имат официална политика за загуба на неизползваните дни от отпуската, но на практика не са склонни да се конфронтират с екипа по тази тема.

Според Кроп някои компании изискват от служителите да определят каква отпуска планират да си вземат през първото тримесечие на тази година, за да могат да предвидят евентуалния недостиг на хора. Други пък разширяват крайните срокове за изгубване на дните от предишната година, за да предотвратят сериозни липси за по-дълъг период. След разпределението на ваксините и отварянето на пътуванията в един момент летищата могат да станат свидетели на потоп. През 2021 г. управлението на неработещи хора ще е също толкова важно, колкото и това на същите тези работещи хора.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар