Инвестираме във високо качество и първокласни локации

Кристина Петрова, изпълнителен директор на "ФеърПлей Пропъртис" АДСИЦ

Кристина Петрова, изпълнителен директор на "ФеърПлей Пропъртис" АДСИЦ
Кристина Петрова, изпълнителен директор на "ФеърПлей Пропъртис" АДСИЦ
Кристина Петрова, изпълнителен директор на "ФеърПлей Пропъртис" АДСИЦ
Кристина Петрова, изпълнителен директор на "ФеърПлей Пропъртис" АДСИЦ
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

"ФеърПлей Пропъртис" АДСИЦ е акционерно дружество със специална инвестиционна цел за инвестиране в недвижими имоти. Акциите му се търгуват на Българската фондова борса от 2006 г. (FPP). Активите в портфолиото на дружеството са носители на множество национални и международни награди. Управлението на имотите е възложено на "ФеърПлей Интернешънъл" АД и дружества от неговата група.

Как се разви бизнесът на компанията през 2022 г.?

През 2022 г. успяхме да финализираме сделките по придобиване на Hill Tower и FPI Business Center. И двете сгради се намират в район "Лозенец", в най-атрактивната част за инвестиции в столицата, и са напълно отдадени. След тези транзакции дружеството притежава вече три бизнес сгради в София. Приходите от тях са в основата на финансовите резултати за изминалата година. В края на 2022 г. подновихме договора за още пет години с опция за допълнителни пет години с най-големия ни наемател Teva, които пренаеха 7.4 хил. кв.м във FairPlay Business Hub. Договорът е ключов и за нас е привилегия да имаме стабилни и дългосрочни отношения с такъв наемател.

Изпълнихме решение на общото събрание на акционерите от 2022 г., като придобихме недвижим имот в центъра на гр. София и изграждащата се в него сграда FPI City Tower. Финансирахме придобиването със средства, привлечени чрез емисия варанти, които дружеството емитира в средата на 2022 г. Успешно проведохме две подписки за упражняване на правата по издадените финансови инструменти, като капиталът беше увеличен с 24 млн. лв. На 12.04.2023 г. приключи третата процедура, в хода на която бяха привлечени допълнително 5.5 млн. лв., които инвестираме в строежа на проекта.

Сезон лято 2022 беше успешен за ваканционно селище "Санта Марина" - преобладаваха български туристи, много собственици на апартаменти удължиха престоя си в комплекса, случиха се и много препродажби на имоти, което от своя страна доведе и до един по-различен микс от обитатели.

Комплексът "Св. Иван Рилски" в Банско бе отличен с награда за най-добър 4-звезден планински СПА хотел през 2022 г., след като претърпя мащабна реновация. Наградата е много ценна и всички сме горди с признанието, което екипът на СПА "Ризорт Св. Иван Рилски" получи от Българската хотелска и ресторантьорска асоциация. Радвам се, че трудът им е оценен не само от нас като инвеститор, а също така и от професионалистите в бранша и най-вече от гостите на хотела. Управлението е поверено на екип с дългогодишен опит, който успя да преведе комплекса както през трудностите и ограниченията по време на пандемията, така и през процеса на реновация. Екипът изготви нов бизнес план и цялостна визия за развитието на хотела като целогодишна All Inclusive дестинация, влагайки много усилия хотелът да предложи на своите гости услуги с постоянно високо качество и да се утвърди като символ на гостоприемство и комфорт. Обратната връзка, която получаваме от гостите, е за изключително цялостно преживяване и атмосфера в хотела. Наблюдаваме завръщане на българите в родните ски курорти, като нощувките в хотела са повече от предходните години, включително и преди пандемията, а удобствата и възможностите за пълноценна СПА почивка го правят предпочитан избор.

Възползвахме се от промените в секторното законодателство, с които се създаде възможност да раздаваме и шестмесечен дивидент, като наша цел е акционерите ни да получават регулярни плащания и доходност от инвестицията си.

Какво е влиянието на инфлацията върху бизнеса ви, какви промени в пазара отбелязвате?

- В началото на годината индексирахме наемите в офис сградите ни съобразно инфлационния натиск, с което посрещнахме ръста на разходите по поддръжка и увеличените цени на комуналните услуги. Независимо от наложилия се на пазара на офиси след пандемията хибриден работен модел по-голямата част от компаниите задържат наетата площ, докато изчакват промяна в нагласата на служителите си за повече време в работна среда. Условията за кредитиране в България все още са конкурентни, като започналото успокояване на инфлацията и по-малката вероятност централните банки да продължат да затягат паричната политика ни дават известно спокойствие и хоризонт пред инвестиционните ни планове.

Какви са основните предизвикателства пред вашия бизнес?

- Войната в Украйна измести по актуалност пандемията от ковид-19, като даде по-бърз ход на и без това нарастващата себестойност на суровини и материали. В същото време военният конфликт е и сред основните причини голяма част от собствениците на ваканционни имоти във в.с. "Санта Марина" да не пристигнат и тази година в комплекса. Текущите ни инвестиции и стойността на финансирането засилват вниманието ни към подбора на доставчици и подизпълнители, както и договарянето с тях на преференциални условия, които да ни позволят да сме конкурентни на пазара на недвижими имоти.

Планирате ли нови инвестиции?

- Наскоро придобихме недвижим имот с площ 5 дка в землището на гр. Созопол, м. Света Марина. Имотът e с отреждане за "Курортен хотел, почивен дом", денивелацията е в посока морския бряг с отлична гледка към залива и към къмпинг "Златна рибка". Районът, в който се намира имотът, е с много добра комуникативност спрямо пътната транспортна мрежа и с пряк достъп от главния път Бургас - Созопол. В съседство се намира в.с. "Санта Марина". Притежаваме съседните имоти, като с новата инвестиция общата площ на имотите ни възлиза на над 20 дка. В момента проучваме възможностите за строителство, като при вземане на решение ще се съобразим с текущите тенденции при търсенето на ваканционни имоти от потенциалните клиенти.

Каква е 2023 г. за компанията?

- Използвахме пролетта, за да работим по развитието на Етап II на ваканционно селище "Санта Марина" с цел да направим по-ефективно използването на съществуващите активи на "ФеърПлей Пропъртис". Конкретна цел за нас продължава да бъде удължаване на сезона, съответно и времето, през което се ползват изградените вече активи - ресторант, търговски помещения и уелнес зоната. Инвестирахме в обновяване на конферентната зала, което ще повиши броя събития и корпоративни мероприятия, както и интереса към ресторант "Вива Маре". Обновихме изцяло пицарията и басейна към нея, както и намиращите се в непосредствена близост фитнес и фризьорски салон с нов съвременен и елегантен дизайн, който съответства на архитектурния стил на комплекса.

Повечето реновирани обекти са вече отдадени под наем със средносрочни договори, с което обезпечихме както професионалното им управление, така и постъпването на регулярен приход в дружеството.

Изграждането на FPI City Tower напредва, като очакваме до началото на есента грубият строеж да бъде завършен. На ход е екипът на TAL Engineering, на които възложихме изработката на фасадата на сградата. Влагаме много време и усилия, за да реализираме проекта спрямо най-високите стандарти за качество и иновативност. Строителството върви по план и очакваме сградата да посрещне своите наематели и ползватели в края на 2024 г. Радваме се на засилен интерес към проекта, водим разговори с няколко големи международни компании, за които премиум локацията и високият клас офиси са приоритети, удовлетворяващи нуждите им от комфорт и престиж.