Собственикът на "Йеттел" и bTV има нов изпълнителен директор

Рената Келнерова избра Иржи Шмейц да замени Ладислав Бартоничек начело на PPF Group

Шмейц е един от най-богатите хора в Чехия, като според списание Elite of Business състоянието му е 20.5 млрд. чешки крони (830 млн. евро)
Шмейц е един от най-богатите хора в Чехия, като според списание Elite of Business състоянието му е 20.5 млрд. чешки крони (830 млн. евро)
Шмейц е един от най-богатите хора в Чехия, като според списание Elite of Business състоянието му е 20.5 млрд. чешки крони (830 млн. евро)    ©  Emma Capital
Шмейц е един от най-богатите хора в Чехия, като според списание Elite of Business състоянието му е 20.5 млрд. чешки крони (830 млн. евро)    ©  Emma Capital
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

PPF Group, собственикът на "Йеттел България" и bTV, ще има нов изпълнителен директор от 15 юни. Иржи Шмейц ще замени Ладислав Братоничек начело на чешката инвестиционна група. Бартоничек оглави компанията преди eдна година след смъртта на основателя й - Петр Келнер. Мениджърските промени бяха обявени от съпругата му - Рената Келнерова, която държи 98.93% в PPF.

Бартоничек ще остане в групата като член на новосформирания Консултативен съвет към семейство Келнер. В него ще са и самият Шмейц и един от най-богатите чехи - Даниел Кретински, който е партньор на дъщерята на Келнер - Анна. В интервю за "Капитал" през миналото лято Бартоничек обяви, че "с удоволствие бих правил много други неща при други обстоятелства, но оставам отдаден и начело на групата". Тогава той също така добави, че очаква семейство Келнер постепенно да се включи по-активно в управлението. Той остава миноритарен акционер в PPF с дял от 0.535%.

Кой е Иржи Шмейц

Шмейц познава добре бизнеса на PPF. Той е един от най-богатите хора в Чехия, като според списание Elite of Business състоянието му е 20.5 млрд. чешки крони (830 млн. евро). През последните години се фокусираше върху собствената си инвестиционна група - Emma Capital, но в периода 2005 - 2012 г. работи тясно с Петр Келнер в развитието на PPF. Името му се свързва преди всичко с експанзията на финансовия бизнес на групата - Home Credit Bank на руския пазар и на Home Credit Group в Китай и страните от Южна и Югоизточна Азия. В края на 2005 г. придобива 5% дял в PPF, който държи до 2012 г.

Предприемачът е роден на 12 октомври 1971 г. в Карлови Вари, където учи икономическа математика във Факултета по математика и физика на Карловия университет. Започва бизнеса си през 1992 г., а две години по-късно създава Middle Europe Finance (MEF). Компанията се занимава с размяна и консолидация на фрагментираните дялове в бившите държавни предприятия след масовата приватизация в Чехия. Така MEF и свързани фирми придобиват дялове в различни индустриални компании.

През 1999 г. влиза като инвеститор в чешкия телевизионен канал NOVA, който с негова помощ се превръща в един от най-печелившите медийни конгломерати в ЦИЕ. През 2002 г. PPF Group също купува дял в телевизията и постепенно Келнер и Шмейц изкупуват останалите акционери. След тези транзакции Шмейц получава 34% в TV Nova Group. Впоследствие продават групата на CME, а Шмейц получава дял от 5% в PPF.

След като напуска PPF през 2012 г., основава собствената си инвестиционна група Emma Capital. С група международни инвеститори печелят търга за приватизацията на 33% дял в гръцката държавна хазартна компания OPAP. С друг чешки бизнесмен - Карел Комарек (от 2020 г. държи малко под 8% в българската ПИБ), създават холдингова компания за хазартни игри SAZKA Group, с която участват на различни пазари - Чехия, Гърция, Австрия, Италия и Хърватия. Преди три години Шмейц излиза от тази инвестиция, като запазва дялове в хърватската SuperSport. Emma Capital инвестира и в румънския и молдовския енергиен сектор. Emma запазва и миноритарен дял в Home Credit, която предоставя потребителски заеми.

През 2014 г. Шмейц откри луксозния курорт Velaa Private Island на Малдивите и три години по-късно продаде дял от 25% в него на Даниел Кретински.

Шмейц няма да получава заплата като главен изпълнителен директор на PPF, обяви Рената Келнерова. Той има опция за придобиване на 10% в групата при постигане на определени цели.

Ходът на семейство Келнер

Бартоничек дълги години беше "дясната ръка" на Петр Келнер и с назначаването на Шмейц Рената Келнерова явно иска да има подобен доверен мениджър до себе си. Заедно с четирите си деца тя държи мажоритарния дял в PPF, а общото им състояние се оценява на 16.7 млрд. долара според Forbes. Общите активи на групата се са 44 млрд. долара, с интереси във финансовите услуги, телекомуникации, медии и имоти. Келнерова е председател на The Kellner Family Foundation, която се занимава с образователни проекти и подпомагане на ученици в неравностойно положение.

По всичко изглежда, че Келнерова ще разчита много на съветите и насоките от новосформирания Консултативен съвет към семейство Келнер. Той ще има редовни срещи и ще разглежда стратегията на групата и управлението на семейните активи. В него освен Шмейц, Кретински и Бартоничек в бъдеще може да се включват и други експерти.

Все още няма коментари
Нов коментар