REMEDINA – решение за рационална и устойчива мобилност

"Медина Мед" е единствен производител в България на тежкотоварни гуми топъл регенерат под собствен бранд

REMEDINA – решение за рационална и устойчива мобилност
REMEDINA – решение за рационална и устойчива мобилност
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Ивелин Панчов е "второ поколение" в "Медина Мед" - мрежа от професионални сервизи за гуми, която възниква преди 31 години като малък семеен бизнес. Той от 13 години менажира и управлява компанията заедно със семейството си. Отговаря за бизнес развитието на компанията.

Господин Панчов, как се развива компанията ви след пандемията от ковид-19?

- Периодът 2020 - 2022 г. се определя като "нова нормалност" и подлага на изпитание пазарната стратегия на всяка компания, както и планирането на ресурсите. В същото време дава възможност на фирмите да докажат своята креативност и устойчивост. Това е шанс за период от повече от 3 години да практикуваме предприемачество в условията на реален стрес тест. Той е огледалeн на множество предизвикателства в условия на несигурност. Ние се справихме, тъй като достигнахме поставените цели, както и реализирахме заложените краткосрочни стратегии за компанията към този времеви период.

Започвате като малка семейна фирма. Каква е партньорската ви мрежа 31 години по-късно?

- През 1991 г. започнахме само с петима служители, а вече са над 250. Приходите от продажби за предходната 2022 г. са близо 100 милиона лева оборот.

"Медина Мед" е сред най-големите вносители на гуми в четири основни сегмента - за леки, лекотоварни, тежкотоварни автомобили, агро- и индустриална техника. На базата на тези сегменти нашата компания имплементира и реализира стратегия за развитие. През годините успяхме да изградим и продължаваме да надграждаме партньорство и сътрудничество с водещите световни производители на гуми като Michelin, Goodyear, Continental, Yokohama, Nokian и други. Горди сме, че повече от 8 години сме ексклузивен партньор за територията на България на Michelin група в тежкотоварния сегмент - гуми за тежкотоварни автомобили. Винаги се стремим да надграждаме опита и ноу-хау, да удовлетворим потребностите и очакванията на нашите клиенти.

Какво е значението на гумите за транспортния бизнес?

- Тежестта на гумите е само 5% от оперативните разходи на автопарка, но оказва влияние върху 53% от общите оперативни разходи на транспортната флота. Това са непланирани повреди, повишен разход на гориво, непланирани услуги и други неблагоприятни за бизнеса причини, което ни мотивира да търсим ефективни решения в тази посока.

Предлагаме зелени и устойчиви решения за оптимизиране на разходите за гуми на транспортната флота чрез използване на остатъчен ресурс на излезли от употреба гуми.

"Медина Мед" придоби международен сертификат за номинация за наградите Recircle 2022 г. в категорията Spirit of Retreading Award за изключително представяне и принос за развитие в сектор "Регенерат на тежкотоварни и индустриални гуми". Тези награди са глобално събитие, предназначено да отбележи приноса на компании в индустриите за производство, регенериране и рециклиране на гуми към кръговата икономика.

Какъв пазар покривате и какви са плановете ви за разширение на бизнеса?

- Разполагаме с най-голямата сертифицирана мрежа за сервизи за гуми в България по стандарти и изисквания на Michelin. Сервизните ни центрове са в София, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Добрич. През последната година надградихме мрежата и добавихме нови локации - в Хасково, Велико Търново и Благоевград. Стратегията на "Медина Мед" е да развива и надгражда своята мрежа за сервизни гуми, като сертификатът гарантира спазването на всички изисквания на Michelin за качество на предлаганите продукти във всяко отношение. През текущата година ще концентрираме усилията си върху органична експанзия на нашата компания.

Какви са устойчивите, екологичните и иновативните решения, които предлагате?

- Вървим към друга икономика в този сектор - по-цифрова, по-зелена, по-ангажирана към климатичните промени. Нашата решителност и стратегия е ефективно да отговорим на този незаобиколим тренд. Планираме в най-близко бъдеще да предоставим дигитални решения за мониторинг на гумите за транспортните компании, цялостна дигитализация на автопарка чрез т.нар. интелигентни спарк гуми и системи, генериращи незабавна полза за автопарка.

През 2020 г. успешно внедрихме иновация както в България, така и на целия Балкански полуостров - производствен процес за възстановяване на гуми за тежкотоварни транспортни средства по технология "топъл регенерат". "Медина Мед" е единствен производител в България на тежкотоварни гуми топъл регенерат REMEDINA. Нашият собствен бранд REMEDINA е аналог на световните водещи производители на гуми по качество и постигнати резултати. REMEDINA намалява разходите за гуми на автопарка, оптимизира живота на гумите, като се използва остатъчният ресурс за нов живот. И то такъв, който е идентичен на нови премиум гуми в тежкотоварния сегмент. Иновацията "топъл регенерат" намалява генерирането на вредни емисии и добавя значителна добавена стойност за всеки собственик на транспортна флота.

Устойчивостта, опазването на климата и намаляването на въглеродния отпечатък са ключови въпроси за транспортната индустрия вече много години. Ние се стремим да помогнем на автопарковете да се справят с тези предизвикателства и с нашите иновативни решения да ги подкрепим по пътя към устойчиво управление на автопарковете. Ето защо нашият безпогрешен фокус върху устойчивостта е залегнал в стратегията на компанията - да предоставяме зелени и рационални решения.

Нашият бранд REMEDINA спестява 70% от материалите, необходими за направата на нова тежкотоварна гума, което значително облекчава тежестта върху околната среда. В допълнение към спестяването на суровините регенерирането като процес помага за намаляването на вредните емисии, както и използването на ресурси като вода и енергия. Екологичната полза благодарение на повторната употреба на основата на гумата е безспорна. Нашето рационално и ефективно решение ни прави първата компания за регенериране на Балканския полуостров, която предлага модели гуми, чиито характеристики на пробег, съпротивление при търкаляне са практически сходни на нови премиум гуми. Можем да се похвалим с ниско съпротивление при търкаляне, което води до отлична горивна ефективност. Регенерирането на гуми за тежкотоварни автомобили генерира 135 кг по-малко емисии, пуснати в атмосферата, в сравнение с производството на една нова гума. Иновацията ни доведе до спестяване на близо 4320 тона емисии в България само за 2022 г. През 2022 сме пуснали в оперативна експлоатация малко над 32 хиляди гуми. Като допълнително сме спестили 1300 тона емисии от регенерат на индустриални гуми.

Нашата компания разполага с опит, знания и ноу-хау от далечната 1996 г. Ние предоставяме решения за регенерат в различните сегменти гуми - както за тежкотоварни, за агро-, за индустриални. Ще спомена, че при индустриалните гуми реализирахме производствена иновация за регенерат на гуми до 57 цола, самата гума е с тегло 5 тона и товароподемност 50 тона.

Услугата регенерат е решение, което позволява да се извлече максимална полза от първия живот на гумите, генерираща втори, дори и трети, което води до гарантирано намаляване на разходите. Затова и нашият слоган е "REMEDINA - решение за рационална и устойчива мобилност".