🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Мail Boxes Etc. България" (MBE) – логистика и маркетинг "по мярка" на малкия и средния бизнес

Емил Ботушаров, главен изпълнителен директор на компанията

Емил Ботушаров, главен изпълнителен директор "Мail Boxes Etc. България" (MBE)
Емил Ботушаров, главен изпълнителен директор "Мail Boxes Etc. България" (MBE)
Емил Ботушаров, главен изпълнителен директор "Мail Boxes Etc. България" (MBE)
Емил Ботушаров, главен изпълнителен директор "Мail Boxes Etc. България" (MBE)
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Инж. Емил Ботушаров
е мениджър с дългогодишен управленски опит в IT и телеком индустрията. Заемал е ръководни позиции в международната компаниа Aviat Networks (предишната Harris Stratex Networks, a Harris Corp. company). От 2018 г. насам е главен изпълнителен директор и член на управителния съвет на ITA Group Bulgaria, а през 2021 г. придобива мастър лиценз за страната ни на международния лидер в сферата на логистиката Mail Boxes Etc. и създава "МВЕ България".

Има бакалавърска степен по "Мобилни комуникации" от университета "Уестминстър" в Лондон, магистърска степен по "Управление и предприемачество" от университета "Риджънт" в Лондон, както и две глобални магистърски програми за лидери (Global Executive MBA) от Университета по икономика във Виена (Wirtschaftsuniversität Wien) и Университета в Минесота (University of Minnesota - Carlson School of Management).

Какви нови услуги предлагате на малкия и средния бизнес и кои са най-търсените?

Горд съм да започна с това, че една година след отваряне на първия МВЕ център в България ние изградихме пълно портфолио от услуги в сферата на логистиката и маркетинга, каквито предлага и световната група, от която сме част - Mail Boxes Еtc. Нашата компания майка е пример как успешен бизнес модел с правилните услуги и решения, насочени към подходящите клиенти, може да се пренесе на различни пазари и да се развива в глобален мащаб. Към момента Mail Boxes Еtc. има повече от 2800 центъра в 52 държави. В България, както и в останалите страни, сме се насочили към малкия и средния бизнес. Той е ядрото на всяка добре работеща икономика и същевременно има най-голяма нужда от подкрепа. Често предприемачите, семейните фирми или наетите мениджъри в тях се нагърбват с изпълнението на всевъзможни дейности сами. Но това изяжда от времето им за по-дългосрочно планиране и стратегически действия за развитието на бизнеса. Ние в МВЕ заставаме рамо до рамо с тях, за да ги подкрепим и да обезпечим всички дейности, свързани със съхранение на стоки, опаковане, доставка, управление на поръчки, дизайн и всякакъв тип печат на опаковки и маркетингови материали. Предлагаме и професионална разработка и поддръжка на уебсайтове и онлайн магазини, както и управление на връзката с клиентите - всичко, от което един малък или среден бизнес има нужда, за да е успешен.

Променя ли се и как профилът на компаниите, които използват услугите ви? За кои държави доставяте най-често?

- Профилът на бизнеса в България се променя като цяло. Дигитализацията и новите технологии дават възможност на все повече хора с добри идеи, ентусиазъм и желание за работа да започнат собствени начинания, да търсят ниша и възможност за реализация на проектите си. Щастлив съм да виждам ръст в появата на нови предприемачи или стартъпи, които искат да създават бизнес. Колкото и тежка да беше кризата с ковид пандемията, тя даде и възможност на много хора да търсят различни хоризонти от познатите до момента. В контекста на бурния растеж на онлайн продажбите наши клиенти все по-често стават компании, които търгуват по интернет. Едно от основните предимства за тях е, че могат да продават стоките си в цял свят. Не са ограничени само до рамките на българския пазар. С това обаче идва по-сложната логистика и процес за доставка, където МВЕ може да помогне с професионалните си, но и съобразени с бюджета на клиента услуги. Доставяме до всички страни по света.

Разкажете повече за фулфилмънт решенията, които предлагате. Отчитате ли повишен интерес с оглед на цялостната услуга?

- В основата на нашия бизнес стои въпросът "от какво има нужда клиентът ни". Всяка компания, особено в сферата на малкия и средния бизнес, има своя специфика, свой модел на дейност. И съответно има индивидуални нужди, на които ние отговаряме. Можем да предложим както цялостно решение за управление на логистиката от край докрай, така и единични услуги по цялата верига на доставка. Осигуряваме складови пространства и съхранение на стоките на клиента, допълнени от управление на складовата дейност - получаване на стока от доставчици, транспортиране, разтоварване, подготовка на всички необходими документи.

Следващата важна стъпка е опаковането. Дейност, която, ако бъде подценена от търговците, може да им донесе сериозни финансови загуби. Често неправилното опаковане и транспортиране е причина за недоволството на крайните потребители. Ние предлагаме професионално опаковане на всякакъв тип стоки - ценни, чупливи, с нестандартни форми, обемни и тежки предмети. Колегите ни от Италия дори сами са разработили успешен механизъм за опаковане на бутилки вино, който прилагаме и ние. И да завършим с доставката - МВЕ работи с широка мрежа от куриерски фирми. Имаме специално договорени условия, каквито един самостоятелен предприемач едва ли би могъл да постигне.

Какви предимства дават вашите услуги в областта на транспорта и спедицията на малкия и средния бизнес и всеки ли може да се възползва от тях?

- Нашите услуги дават най-ценното на всеки собственик или управител на бизнес - спестяват им време и финансови ресурси. Всички дейности, свързани с маркетинга и логистиката, са от ключово значение. Но ако дадена компания намери професионален и надежден партньор, на когото да ги повери, мениджмънтът може да се фокусира върху разрастването й. Ако не губи време за опаковане и управление на пратки, търсене на куриери, обработка на документи, ще може да го използва за разработка на нови продукти, за набиране на повече клиенти и увеличаване на продажбите си. Абсолютно всеки може да се възползва от услугите ни: физически лица, фрийлансъри, стартъпи.

Отвъд сферите на транспорт, спедиция, дизайн и печат предлагаме една специфична услуга за наем на физическа пощенска кутия при нас. Тя е подходяща за всички фирми или лица, които не искат да използват домашния си адрес за получаване на служебна поща и пратки или просто нямат постоянен такъв, защото работят от различни точки на страната или света.

Специално за онлайн търговците предлагате и услуга за е-търговия. Какво представлява тя, какви са нейните предимства?

- Бумът на онлайн търговията е факт, защото тя дава наистина неограничени възможности. Вие например може да сте артист и да рисувате картини или да изработвате ръчно различни предмети. Ако не съществуваше интернет обаче, много вероятно е тази дейност да остане просто ваше хоби. Защото, ако искате да продавате по стандартния начин, ще имате разходи за наем на помещения, персонал, редица други административни затруднения и ще ви видят ограничен брой хора.

Създаването на онлайн магазин е по-лесно и с по-малко риск. Ние предлагаме цялостна услуга за електронна търговия, като дори можем да помогнем на един прохождащ бизнес от самото начало - със създаването на бранд идентичност и маркетингови материали. В МВЕ работим с доказани професионалисти за изграждане на уебсайтове и електронни магазини с нужните оптимизации, за да се класират добре в търсачките. Услугата ни включва управление на продажбите по цялата верига - получаване от доставчици, съхранение, опаковане, изпращане до клиенти, връщане и замяна, документооборот, дори обслужване на клиенти по телефона и телемаркетинг.

С оглед целите за постоянно разрастване на бизнеса давате възможност на компаниите да бъдат франчайз партньор - какви са изискванията, какво е необходимо?

- Наред с това, че помагаме на нашите клиенти да развиват бизнеса си, ние се стремим и към надграждане на своя. Работим както със собствени, така и с франчайз МВЕ центрове, като целта ни е да изградим широка мрежа в цялата страна. Всеки предприемач с желание да се развива в динамична област, каквато е логистиката, е добре дошъл при нас. Трябва да има план за локацията, на която би открил своя МВЕ център, както и базово пазарно проучване за своя регион. Когато се свърже с нас, колегите предават своя опит и знания в развитието на бизнеса и помагат във всеки етап до откриването на новия МВЕ център, а и след това. Правим обучения на предприемачите, запознаваме ги с нашия модел на работа и най-важното - получават достъп до специалните партньорски договори с професионални подизпълнители за различните услуги.