🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лятна ваканция на работодателите: юли обявите за работа са с 12% по-малко от юни

Преди година свиването същия месец е било наполовина, сочи анализ на сайтовете за обяви за работа

Обявите за работа през юли тази година са били малко над 46 хиляди според данните на JobTiger.
Обявите за работа през юли тази година са били малко над 46 хиляди според данните на JobTiger.
Обявите за работа през юли тази година са били малко над 46 хиляди според данните на JobTiger.    ©  Цветелина Белутова
Обявите за работа през юли тази година са били малко над 46 хиляди според данните на JobTiger.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • С най-голям спад е секторът "Хотели и ресторанти", а най-много обяви има в "Търговия и продажби".
  • 13.1% от обявите през юли са за работа от вкъщи, като броят им също се свива.
  • Очаквано София държи 44% от публикуваните търсения на служители.

Предлагането на работа в страната спада през юли в сравнение с юни, като според анализ на HR компанията и кариерен сайт JobTiger обявите са с 6000 по-малко, или месечно намаление от 12%. Обяснението е лятото: "Както работодатели, така и търсещи работа са по-малко активни на пазара на труда."

Първият сигнал за охлаждане на наемането в числа изглежда така - през юни активните обяви за работа са малко над 52 хиляди, през юли те спадат до около 46 хиляди. За сравнение - година по-рано сезонното свиване е било много по-малко - 47 хил. през юли към 50 хил. юни, или спад от 6%.

На годишна база спадът е 1%, или 500 активни обяви по-малко. Въпреки това броят им е значително по-висок отпреди началото на пандемията. Очакванията са истинският и осезаем спад да дойде през последното тримесечие на 2022 г.

Данните в анализа са от наблюдение на основните сайтове за подбор на персонал Jobs.bg, Rabota.bg, Zaplata.bg, както, разбира се, и от техния собствен JobTiger.bg, обясни пред "Капитал" оперативният мениджър в JobTiger Християн Петков.

Отпускарски спад

Сега най-осезаем е спадът в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" - около 25%, което явно се дължи на факта, че свободните места по хотелите и ресторантите по морето за сезона са запълнени, а и обикновено собствениците на такива обекти търсят персонала си в началото на сезона.

След това със съответно 19% и 13% спадат секторите "Здравеопазване и фармация" и IT.

По дял от общия брой обяви лидер с 22% е сектор "Търговия и продажби", "Производство" го следва с 15%, а "Хотелиерство и ресторантьорство" остава трети с 14%.

Около 5200 са обявите за работа от вкъщи или дистанционна работа в цялата страна, което е 13.1% от общия брой. Спрямо юни те намаляват със 7%, или около 300 предложения по-малко. Почти половината (47%) от тези обяви са в сектор IT, а със значително по-нисък дял са "Аутсорсинг (BPO)" и "Административни и обслужващи дейности" - по 14%.

София и останалите градове

В шестте водещи областни града на страната се наблюдава двуцифрен спад на предложенията за работа. Най-висок е той в Бургас (27%) и Варна (21%), а най-нисък в Стара Загора (13%) и Русе (16%).

Като процент от всички обяви в страната големите шест държат дял от 72%, като лидер е София с цели 44%, а Пловдив го следва с 10%. Трета е Варна с 9%, докато Бургас е с едва 4% от всички обяви в страната.

Малко над 2500, или 8% от общия брой обяви за работа, публикувани през месец юли, са подходящи за бежанци. Спадът при тях спрямо юни е 7%. При справка в друг сайт с обяви за работа, Jobs.bg, се забелязва, че отворените позиции, които са посочени като подходящи за хора с бежански статус, са предимно в обслужването на клиенти в BPO и IT сектора, както и в производството, и в кухнята на заведения за хранене.