Отвори вторият и по-голям Quartal за улична храна

Новият парк Quartal District е между Дианабад и Студентски град и ще е с над 20 постоянни обекта за храни и напитки, магазини и място за събития

Съснователите Слави Христов и Цветан Тодоров и инвеститорите Джаханзеб Пунджани и Емил Манчев (отляво на дясно)
Съснователите Слави Христов и Цветан Тодоров и инвеститорите Джаханзеб Пунджани и Емил Манчев (отляво на дясно)
Съснователите Слави Христов и Цветан Тодоров и инвеститорите Джаханзеб Пунджани и Емил Манчев (отляво на дясно)    ©  Цветелина Белутова
Съснователите Слави Христов и Цветан Тодоров и инвеститорите Джаханзеб Пунджани и Емил Манчев (отляво на дясно)    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Новият парк Quartal District е между Дианабад и Студентски град и ще е с над 20 постоянни обекта за храни и напитки, магазини и място за събития
  • Вложението в новия и най-голям парк е 2 млн. лв., осигурени от инвеститори и банков кредит
  • В края на март ще бъде открит трети парк Quartal Station в партньорство с "Кауфланд България"

Модата в кулинарията през последните години се диктува основно от street food предложенията, а колкото по-екзотични са те, толкова по-добре. За възхода им спомогнаха най-вече по-младите потребители, които са склонни да експериментират вкусово. Това превърна уличната храна от евтина и достъпна в гурме преживяване, което не включва само ядене, а и събития, срещи и забавление. Трендът създаде и възможности за нови бизнеси.

Три години след отварянето на първия открит парк за храна с гурме street food Quartal зад мол Paradise, акционерите разширяват концепцията си и отварят втора локация на два пъти по-голяма площ, която освен по-разнообразен избор за храна, включва още магазини за дрехи, книжарница и детски кът. Новата зона, наречена Quartal District, се намира между кварталите Дианабад и Студентски град в столицата и е построена с инвестиция от 2 млн. лв.

История на разрастването

В отговор на нарастващия интерес към street food в България в средата на 2020 г. Слави Христов и Цветан Тодоров отварят първия открит парк Quartal на бул. "Черни връх" в София, с цел да предлагат културно преживяване на посетителите. И двамата имат опит в ресторантьорския бизнес и залагат на привличането както на познати, така и на нови брандове ресторанти и кафета. На площ от 3200 кв.м паркът помещава около 20 обекта за храна и напитки с близо 250 седящи места. От отварянето му до момента на годишна база през парка за храна минават между 300 и 350 хил. души.

Бизнес моделът на Quartal се базира на отдаване под наем на контейнерите, като цените започват от 2 хил. евро на месец. В нея влиза цялостната поддръжка на комплекса, охрана и популяризиране на мястото. Брандовете от своя страна трябва да инвестират в оборудване и да покриват разходите за ток и вода на контейнера.

Зад бизнеса седи дружеството "Проджект Си груп", което за 2021 г. генерира 943 хил. лв. приходи и 123 хил. лв. печалба. По думите на основателите през 2022 г. приходите от обекта на бул. "Черни връх" остават същите.

Новият QuartalDistrict

Добрите резултати на първата локация провокират Слави Христов и Цветан Тодоров да развият идеята си в по-голям мащаб, като за целта намират инвеститор - компанията за инвестиции в недвижими имоти в Лондон и Дубай "Понтoс партнърс", собственост на Емил Манчев и Джаханзеб Пунджани. Те влагат 620 хил. евро срещу 35% от бизнеса, като дружеството получава и инвестиционен банков кредит от 400 хил. евро за финансиране на следващи локации. Към момента с останалите 40% дял в дружеството е Слави Христов, а с 25% Цветан Тодоров. От началото на 2023 г. обаче Христов излиза от мениджмънта и управленските функции поемат съсобственикът Цветан Тодоров и генералният мениджър Катрин Чилингирова. С тази промяна в структурата предстои инвеститорът "Понтос партнърс", в лицето на Емил Манчев, да придобие дела на Христов и да стане мажоритарен собственик в компанията.

Със събрания капитал екипът развива новия, два пъти по-голям парк, наречен Quartal District. Спират се на неизползвана земя между столичните квартали Дианабад и Студентски град, която наемат за 10 години. На площ от 5 хил. кв.м ще бъдат разположени общо 61 транспортни контейнера. Те ще включват над 20 постоянни обекта за храни и напитки и още магазини за мода, книжарница, детски кът и няколко контейнера за различни поп-ъп наематели.

Новият Quartal District ще включва екзотични кухни от цял свят - азиатска, арабска, германска, мексиканска, американска, гръцка, италианска, балканска скара и др. В него ще има също два магазина за дрехи - MDL и Flowers & Co., книжарницата Elephant Bookstore и детски кът на Lego for education. "Искаме да дадем добавена стойност на родителите. В обекта ще има специализирани учители, които ще помагат на децата да работят с конструкторите", обяснява Цветан Тодоров.

Паркът за храна Quartal District има и втори етаж, където са поставени климатизирани контейнери, предвидени само за ядене. "Най-голямото предизвикателство за нас в Quartal бяха климатичните условия. Целта ни беше този парк да го направим така, че хем да е отворен, хем да може да създадем уют през проблемните месеци, когато е много горещо, студено или вали дъжд", допълва Тодоров.

Локацията ще има и зона за събития с капацитет около 500 места, където акционерите планират организирането на спортни активности, фермерски базар, фирмени партита или прожектиране на филми. Зоната за храна и напитки Quartal District ще включва 500 седящи места и около 200 правостоящи, а паркингът ще побира 50 автомобила. "Чисто градоустройствено се опитваме да дадем решение за тази гъсто населена зона. Не построяваме голяма сграда, а облагородяваме пространството и правим място за преживявания", казват акционерите.

По думите на предприемачите инвестицията в новия парк възлиза на 2 млн. лв., като очакват стандартна възвръщаемост до четири години. Бизнес моделът им остава непроменен - отдават контейнерите под наем, а операторите покриват оборудването си и режийните разходи. В зависимост от големината и вида на обекта размерът на наемите варира между 1500 лв. и 4300 лв. без ДДС. Друг източник на приходи за бизнеса ще бъде организирането на събития и отдаването на мястото.

Още локации

Паралелно акционерите, в партньорство с "Кауфланд България", строят трети парк Quartal Station, който залага на познати хранителни обекти. В този случай бизнес моделът ще бъде по-различен - подоходен наем или процент от продажбите на операторите, който ще варира между 8 и 10%. Паркът ще се намира на територията на супермаркета на Kaufland на бул. "Ген. Тотлебен", договорът за наем е от лятото на 2021 г., а официалното събитие по откриването му ще се състои на 31 март.

С какво се различава новият парк за храна?


Емил Манчев: Паркът изглежда като стабилна масивна конструкция, но зад него не стоят типични строителни процеси, всичко е изградено на базата на устойчиви процеси.


Цветан Тодоров: Настилката е от стара тухларна от Горна Оряховица, а цялата растителност си я отглеждаме ние и посаждаме в парка. Контейнерите, в които се помещават операторите, са преизползвани. Не искаме да използваме бетон при строежа. Distict има и изцяло нова визуална комуникация. Всички табели на брандовете и представянето на менютата им са уеднаквени цветово, шрифтово и ще бъдат поставяни на еднакви места.


Каква е целевата аудитория наQuartalDistrict?


Цветан Тодоров: Целевата ни група е 25-35 годишни хора, които искат да си прекарат добре с достъп до най-различна храна. От друга страна, всеки отделен обект в парка си има индивидуална целева аудитория и лоялни клиенти.


Какво ще бъде работното време на QuartalDistrict?


Цветан Тодоров: To няма да бъде строго дефинирано, някои от магазините ще затварят по-рано, но лятото ще работят до по-късно. Ще бъдем гъвкави към някои от обектите. Храната ще работи от 11 до 22 ч., но обектите за кафе ще отварят по-рано.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone

    Интересен залог при положение, че инфлацията при подобни обекти вече е фантастична.
    Колко ли може още да има нарастване на обороти - от цени или от нови клиенти?

    Нередност?
Нов коментар