🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо е проблем, че болниците хвалят кандидата на ГЕРБ за здравната каса

Изслушването на кандидатите в здравна комисия е утре. Засега изглежда, че ПП-ДБ са се договорили с Бойко Борисов и му преотстъпват контрола върху здравния сектор

Големите държавни болници са толкова безконтролни, че вече препоръчват на депутатите да изберат адвокатите им за управители на здравната каса, от която идват над 90% от парите на клиниките.
Големите държавни болници са толкова безконтролни, че вече препоръчват на депутатите да изберат адвокатите им за управители на здравната каса, от която идват над 90% от парите на клиниките.
Големите държавни болници са толкова безконтролни, че вече препоръчват на депутатите да изберат адвокатите им за управители на здравната каса, от която идват над 90% от парите на клиниките.    ©  Димитър Марков
Големите държавни болници са толкова безконтролни, че вече препоръчват на депутатите да изберат адвокатите им за управители на здравната каса, от която идват над 90% от парите на клиниките.    ©  Димитър Марков
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Здравната каса определя парите за болниците и контролира как лекуват
  • Кандидатът за управител е била адвокат на големи държавни и частни болници
  • Последното й дисциплинарно уволнение е и заради това, че даде на болниците правото сами да си пишат бюджетите, които да им даде здравната каса

"Продължаваме промяната - Демократична България" са напът да влязат в договорка с ГЕРБ и да им преотстъпят контрола върху здравния сектор и здравната каса, съобщиха източници на "Капитал", пожелали да не бъдат цитирани. От своя страна ГЕРБ са издигнали и налагат чрез всички свои структури, особено в болниците, доста проблематичен кандидат. Кандидатът им Иванка Динева последно беше уволнена дисциплинарно като директор на столичната здравна каса през миналата година поради две основни причини. Едната е, че беше помолила държавните болници да си напишат сами колко пари искат да получават от здравната каса, а не ги е разпределила по прозрачни критерии, което е нейно задължение като директор. Другата е, че е използвала столичната каса като политическа бухалка срещу неудобни на ГЕРБ лекари. Самата Динева през последните 10 години беше едновременно съветник на здравния министър и в същото време - адвокат на големи и малки болници, чийто принципал е здравното министерство и чиито средства се разпределят от здравната каса.

В същото време ПП-ДБ не издигнаха свой кандидат за НЗОК, като обясниха, че причина за това е кратката процедура от пет дни и че настояват за търсене на консенсусна кандидатура.

"Възраждане" бяха подали кандидатура за управител, но я оттеглиха без мотиви, въпреки че кандидатът им се явява управител на фалирала болница, но в парламента се говори, че причината е да бъдат свободни да подкрепят кандидата на ГЕРБ или БСП. По традиция се очаква ДПС да подкрепи кандидата на ГЕРБ, а и в случая съществуват топли връзки с партията на Ахмед Доган. По времето когато Динева беше подуправител, брат й беше градски прокурор на София (по времето на Сотир Цацаров) - позиция, на която по традиция се назначават верни на ДПС магистрати. ИТН нямат свой кандидат и също биха могли да изразят подкрепа. Така, дори и ПП-ДБ и БСП да гласуват против, което не е сигурно, защото договорки се очакват до последно, ако "Възраждане" подкрепят ГЕРБ, управителят им ще бъде избран.

Здравната каса разпределя 7 млрд. лв. годишно и е основен източник за финансиране на здравната система - лекарски практики, изследвания, лекарства и аптеки, импланти, лечение в болница, лечение в чужбина и помощни средства за хора с увреждания. Тъй като основните приходи в сектора са точно от здравната каса, управителят има широката възможност да управлява тези 7 млрд. и да ги разпределя между лечебните и здравни заведения. Освен това НЗОК контролира дейността им пряко и може да следи за това дали е лекувано качествено, дали дадена процедура е извършена или не, спазват ли се правата на пациентите. Именно затова кандидатурата трябва да е безукорна като професионализъм и морал, още повече, че от действията на управителя пряко зависи дали има или няма пари за лечение на пациентите.

Как потенциалните контролирани хвалят контрольора

Иванка Динева е юрист и счетоводител по образование от Югозападния университет - Благоевград, който през повечето време работи в държавни институции, като едновременно практикува адвокатска професия. Динева не е от известните адвокати в медицинското право, които имат утвърдена частна практика, по-скоро е съвместявала държавната служба и консултирането на болници, което в определени случаи е конфликт на интереси.

През 2014 и 2015 г. Динева, тогава Кръстева, през консултантско дружество оказва "пълно преимуществено юридическо обслужване" на УМБАЛ "Александровска", оглавявана тогава от проф. д-р Костадин Ангелов (ГЕРБ), който сега я предлага за управител. По същото време Динева е съветник на здравния министър, който е принципал на "Александровска", назначава директора й и пряко контролира неговата работа. Здравното министерство участва и в надзорния съвет на здравната каса, който по предложение на управителя, разпределя парите на болниците. Освен това министерството издава акредитация на болниците, като с проверки установява, че в тях работят достатъчно лекари, има достатъчно апаратура и оказват качествена помощ.

Ако оставим настрана оказването на преимуществени услуги на един клиент и адвокатски услуги през консултантско, а не адвокатско дружество, което е проблемно по закона за адвокатурата, остава въпросът имало ли е конфликт на интереси в случая. Историята на Динева с проф. Ангелов продължава, тъй като докато той е министър, я назначава за директор на столичната каса, а тя, от своя страна, изпълнява поръчка по очернянето на неговия противник проф. Александър Оскар с фалшиво обвинение, че е източвал здравната каса.

Динева е оказвала адвокатски услуги и на други болници, като след назначаването й за подуправител на НЗОК разследване показва, че тя е увеличила с 45% годишния бюджет на клиника, чийто адвокат е била, а клиниката е отчитала фиктивни операции.

От заповедта за последното й дисциплинарно уволнение от здравната каса става ясно, че Динева е "забравила" да връчи на глобени лечебни заведения актовете за санкции, като така те могат да паднат в съда само заради това забавяне. Освен това тя е уволнена и защото, вместо да разпредели сама бюджетите на столичните болници по прозрачни критерии, тя им е написала писма, с които ги е приканила сами да кажат какви бюджети искат.

В сегашните си становища всички сдружения на болници изглеждат изключително доволни от кандидатурата на Динева. Едно уточнение - директорите на държавните и общинските болници са политически назначения на ГЕРБ, като от 2021 г. сред тях няма съществени промени. Болниците, които се управляват от здравното министерство, са с дългове от половин милиард лева, но пък гълтат 2/3 от парите на здравната каса за болнично лечение. Тези средства пък са най-голямото перо в бюджета на НЗОК - 52%. Липсата на контрол от страна на държавата и на здравна реформа, порочното раздаване на средства за капиталови разходи, създават съмнения за корупция и превръщат тези болници в своеобразни феодални владения. Тъй като повече от тях са университетски, в тях се обучават студенти и специализанти, и кариерата на всеки един лекар в държавата зависи от тях. Правителството на "Продължаваме промяната" опита да ги задължи да дават минимални заплати от 2000 лв. на лекарите и 1500 на сестрите, но най-големите болници отказаха да изпълнят това разпореждане на принципала си и предпочетоха директорите им сами да разпределят средствата за заплати.

Вероятно Динева е консултирала повече от една голяма университетска болница, тъй като асоциацията им, оглавявана от проф. Красимир Иванов (УМБАЛ "Св. Марина" - Варна), директно пише не становище, а препоръка до депутатите да я изберат за управител на НЗОК.

В нея се казва, че асоциацията я познава и работи с нея от 2014 г., "ползвайки качествата й на професионален юрист". Иванов изтъква като плюс на Динева, че "в дълбочина познава лечебните заведения, тъй като е участвала в тяхната акредитация".

Той пише, че тя е колаборативен човек, има опит, експертиза и отлични комуникативни умения и че ще допринесе за гладко провеждане на договорния процес с Българския лекарски, зъболекарски и фармацевтичен съюз и няма да допусне въвеждането на служебни рамкови договори. По ирония единственият служебен рамков договор, наложен на партньорите на здравната каса от правителството, беше точно при управлението на д-р Петър Москов, а в това време Динева беше подуправител на НЗОК.

Конфликтът на интереси на "професионалния юрист" прозира и в друго становище. То е на д-р Васислав Петров, директор на сдружението на областните болници, които са с мажоритарно държавно участие и с дялове на общините. Той отбелязва, че "Динева винаги е имала държавническо отношение към проблемите на областните болници", била е диалогична и е откликвала на проблемите им.

Българската болнична асоциация, която обединява частни, областни и някои общински болници, открито дава превес на кандидатурата й заради оперативния й опит и заради това, че "репутацията й на професионалист е потвърдена в няколко кризисни ситуации за НЗОК в близкото минало".

Защо това е проблем? Защото, ако бъде избран, кандидатът ще има в портфолиото си бивши клиенти, на които трудно ще откаже да разпредели в тяхна полза над 3 млрд. лв. и да си затваря очите за нарушенията им, а освен това, може, както и в най-голямата каса - софийската - директно да им предложи да си пишат сами бюджетите и лимитите.

Останалите организации предимно питат

Българският лекарски съюз и Българският зъболекарски съюз се ограничават само да съобщят, че познават двамата кандидати като подуправител и директор на столичната каса и като лекар в сферата на общественото здраве и им задават въпроси как ще работят по Националния рамков договор и смятат ли да променят контрола от касата към лекарите.

Българският фармацевтичен съюз не коментира дали познава качествата на кандидатите, а само отправя въпрос към всички дали виждат начин за подобрение на контрола върху разходването на средствата на НЗОК, в частност - плащанията за лекарства към аптеки и болници.

АПОЗ отбелязват, че във всяка една от функциите си г-жа Динева е била достъпна, диалогична, оперативна към намирането на решения и се надяват като експерт да обсъди с тях и да разреши здравната каса да покрива биомаркерните изследвания на тумори. Това струва около 15 млн. лв. годишно и в момента се налага пациентите да си го плащат сами или да търсят фармацевтична компания, която има програма за изследване на техния вид рак.

Същият въпрос поставя и Българската асоциация за закрила на пациентите, която акцентира, че годишно НЗОК плаща онколекарства за 900 млн. лв., а всъщност не е ясно дали те са подходящите за конкретния пациент, тъй като липсват биомаркерни изследвания. Председателят на организацията, която е национално представена и в момента е член на надзорния съвет на НЗОК, Пламен Таушанов отбелязва многобройните си срещи с Иванка Динева на нейните позиции в държавното управление и смята, че с нейната експертиза и опит тя би допринесла за бърза приемственост в оперативното управление на здравната каса. Освен това той казва, че са се срещали с Динева много пъти и за разговаряли по различни въпроси, като например, че в България се ражда преимуществено с цезарово сечение и за проблемите на лечението на децата. Точно по времето когато Динева беше съветник на здравния министър и подуправител, обаче, д-р Петър Москов закри скандално Фонда за лечение на деца, а едва последният управител на НЗОК проф. Петко Салчев започна да плаща от 2021 г. повече средства за нормално раждане, отколкото за такова с цезарово сечение и повече пари за нормално родено бебе, тъй като преди това повечето деца се записваха с някакви проблеми, тъй като здравната каса покрива по-добре грижите за недоносени и бебета с увреждания.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    Всъщност проблемът изобщо не са болниците. И да се твърди това е просто правене на димна завеса пред действителния проблем.

    Фундаменталният проблем е, че ППДБ вече плътно подкрепят кандидатите на Герб-ДПС за всякакви постове. Или казано с други думи: самодеклариралите се като антимафия стоят зад кандидатите на обявените от тях за мафия - и за БНБ, и за НЗОК, а и за съдебната власт.
    Тази симбиоза на антагонистите би била гнусна, ако не бе очаквана.
    Едно, защото неодемократите нямат никакви подготвени кадри, а единствено властогони. И второ, защото ключът към разбулването на следизборната измама е неудържимото желание на новите демократи да "повластват в сласт" (Б.Окуджава). Нещо, което може да им осигури само властващата мафия. И сега мафията стана от триглава - седемглава...

    Другият съществен за мен проблем е обезличаването на една от някога водещите медии в БГ. Старанието да се следват плътно и да се обличат в подходящи пропагандни дрешки хаотичните зигзаци на ППДБ партийната мисъл е смехотворно и унизително да се наблюдава. Защото проблемът не е, че "болниците хвалят кандидата на ГЕРБ", а че и отрицателите на Герб го хвалят и че партийният орган възприема това за нещо в реда на нещата.

    Мимикрията е проблема.

    Нередност?
Нов коментар