🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Apple иска батериите за следващия iPhone да се произвеждат в Индия

Компанията продължава усилията си да намали производствената си зависимост от Китай

Американската компания иска да намали рисковете от прекалена голяма зависимост от Китай.
Американската компания иска да намали рисковете от прекалена голяма зависимост от Китай.
Американската компания иска да намали рисковете от прекалена голяма зависимост от Китай.    ©  Reuters
Американската компания иска да намали рисковете от прекалена голяма зависимост от Китай.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Apple иска батериите за iPhone 16 да се набавят от заводи в Индия. Според Financial Times технологичният гигант вече е уведомил доставчиците си за желанието си, като те дори са били насърчени да увеличат производствения си капацитет в южноазиатската страна.

Производителите на батерии като Desay от Китай са били насърчени да изградят нови заводи в Индия, докато Simplo Technology, тайвански доставчик на батерии за Apple, е бил помолен да увеличи производството си в Индия за бъдещи поръчки, казаха трима души, запознати със ситуацията пред FT. Foxconn, най-големият доставчик на Apple, планира да инвестира повече от 1.5 млрд. долара за ново производствено съоръжение в Индия според скорошно съобщение на компанията.

"Ако всичко върви добре с доставките на батерии за iPhone 16, Apple планира да премести по-голяма част от производството на батерии за iPhone в Индия", казва един от източниците, близки до компанията.

Отделно министърът на електрониката и ИТ Раджеев Чандрасекар тази седмица каза, че TDK, японски доставчик на Apple, създава съоръжение от 180 акра в Манесар, в щата Харяна, за изграждане на батерийни клетки, които ще се използват в произведени в Индия iPhone. В публикация в X той поздрави Apple, TDK и местните служители за постигането на "целта на правителството за задълбочаване на екосистемата за производство на електроника в Индия".

Желанието на американската компания е продължение на вече поетата посока на развитие, която цели сериозно намаляване на зависимостта от Китай. Именно тази политика доведе до изместване на част от производството към Индия, като последните данни показват, че между 12 и 14% от телефоните на компанията вече се произвеждат там. Освен това известна част от капацитета е изнесен във Виетнам.

Последният натиск за снабдяване с батерии извън Китай е в съответствие с производствения стремеж на правителството на Нарендра Моди "Произведено в Индия". Политиката на правителството цели да разшири стимулите за компании, които искат да инвестират в целевите сектори на местната икономика.

Причината за искането за релокиране на производствения капацитет е увеличеното геополитическо напрежение по оста Вашингтон - Пекин, както и опасността втората най-голяма икономика в световен мащаб да нахлуе в Тайван. Ако се стигне до военни действия на Пекин, се очакват санкции, подобни на тези, които бяха наложени на Русия след началото на войната й в Украйна. Последствията за Apple при този сценарий биха били катастрофални, тъй като Китай и до момента е производственият център на компанията.

Все по-усилено се говори, че американската компания иска производството на iPhone 17, който трябва да бъде пуснат на пазара през 2025 г., да бъде изцяло преместено в Индия. Макар тези слухове да се засилват все повече, постигането на тази цел изглежда трудна задача, тъй като не е ясно дали Ню Делхи би успяла да увеличи производствения си капацитет до нужните нива.

Apple иска изключение от правилото за универсален USB-C порт

Индия иска да приложи правилото на Европейския съюз (ЕС), което ще изисква смартфоните да имат универсален USB-C порт за зареждане, и преговаря с производителите за въвеждане на изискването до юни 2025 г. Въпреки че всички производители, включително Samsung, се съгласиха с плана, Apple остава единственият създател на технология, който опитва да си спечели изключение.

На среща при закрити врата на 28 ноември, председателствана от Министерството на информационните технологии на Индия, Apple поиска от служители да изключат съществуващите модели iPhone от правилата. Според тях ако това не се случи, ще се затрудни изпълняването на производствените цели, определени съгласно схемата за стимулиране, свързана с производството (PLI) на Индия, показва протоколът от срещата, видян от Reuters.

PLI е ключов проект на министър-председателя Нарендра Моди и предлага фискални стимули за нови инвестиции и нарастващи продажби на телефони всяка година на производителите на електроника в Индия. Той е широко използван от доставчици на Apple като Foxconn за разширяване на производството на iPhone в страната.

"Ако регламентът бъде приложен върху по-ранни модели мобилни телефони, те (Apple) няма да могат да изпълнят целите на PLI", цитират се в протокола ръководителите на Apple за регулаторни и продуктови стандарти, като се противопоставят на правилата.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    mvx33545439 avatar :-|
    mvx33545439

    Доста западни фирми ще се разкачат от Китай.

    Нередност?
Нов коментар