🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Apple има трудности с преместването на производството в Индия

Местните компании все още нямат нужната експертиза, а бюрокрацията допълнително забавя процеса

Главният изпълнителен директор Тим Кук се старае да направи компанията по-малко зависима от Китай
Главният изпълнителен директор Тим Кук се старае да направи компанията по-малко зависима от Китай
Главният изпълнителен директор Тим Кук се старае да направи компанията по-малко зависима от Китай    ©  Reuters
Главният изпълнителен директор Тим Кук се старае да направи компанията по-малко зависима от Китай    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Китай е производственият център на света благодарение на огромния брой и евтина работна ръка, ниските данъци, логистичната верига и тенденцията регулаторните мерки да не бъдат следвани на всяка цена. Това е така от десетилетия, но като че ли доминацията на Пекин ще бъде оспорена. Една от най-големите западни компании, която разчита на страната за производство - Apple, вече започна да изнася част от него към други страни като Виетнам и Индия. Партньорските отношения с Индия започнаха още от 2017 г., но ставаше въпрос за моделите от по-нисък клас.

Основаната от Стив Джобс компания обаче вече има по-голяма нужда от изнасяне на производството, като за това голямо влияние има и решението на САЩ да спре износа на материали, свързани с производството на полупроводници. По този начин Китай губи възможността да е в крак с последните иновации в сферата, което поражда нуждата от изнасянето на производството на по-високите класове телефони и други потребителски устройства.

Голям брак

За целта от Apple са започнали да изпращат свой инженери в Индия, за да помогнат на местните екипи да подобрят ефективността на процесите, твърди източник на Financial Times. За момента обаче изглежда, че успехът е минимален. Макар че чуждестранните екипи прекарват между няколко седмици и месеца в Индия, разликата между страната и Китай се усеща изключително сериозно. Пример за това е фабрика за защитни корпуси в Хосур, управлявана от индийски конгломерат Tata, един от доставчиците на Apple. В нея само един от всеки два компонента е в достатъчно добро състояние, за да бъде изпратен в крайна сметка до Foxconn - китайският производител за много продукти на американската компания. Това е изключително голяма разлика от търсените от производителя на IPhone 0% брак.

Друга разлика, която източникът на FT твърди, че се усеща от ръководството на американския технологичен гигант, е, че местните инженери нямат същото темпо на работа като тези в Китай. В Китай доставчиците и правителствените служители са се стремели да спечелят договорите с Apple на всяка цена, като бивши служители описват случаи, в които задачите са се изпълнявали за изключително кратки срокове.

Операциите в Индия не се случват с подобни темпове, казва бивш инженер на Apple, който е запознат с процесите в страната. "Просто няма усещането за неотложност", споделя той пред изданието.

Проблем за бързото преместване е и бюрокрацията в страната, която допълнително забавя изпълнението на поставените цели. Това не е било проблем в Югоизточна Азия, където преместване на производствени центрове става значително по-бързо.

Преди пет години, когато Марк Зеттер, президент на Venture Outsource, извършва проучване за индийския мозъчен тръст Gateway House, той установява, че изпълнителите на договори "често твърдят, че могат да изпълнят всяка нужда" за клиент на електроника. Но в действителност те след това реагират бавно при потенциални притеснения на клиентите след подписването на сделката.

Въпреки тези проблеми, анализаторите твърдят, че потенциалът на Индия за Apple е огромен. Консултантската компания Bain изчислява, че доставките на компанията от Индия могат да се удвоят - от 418 млрд. долара през 2022 г. до повече от 1 трлн. през 2028 г.