Полетът на Nasekomo започва с ново финансиране за 8 млн. евро

Основната инвестиция е на фонда Invenio Partners, а част от средствата са и за ново производство за протеин от насекоми, което компанията ще изгради с партньор в България

Станислав Николаев от Invenio Partners (вляво) и съоснователят на "Насекомо" Ксавие Марсенак
Станислав Николаев от Invenio Partners (вляво) и съоснователят на "Насекомо" Ксавие Марсенак
Станислав Николаев от Invenio Partners (вляво) и съоснователят на "Насекомо" Ксавие Марсенак    ©  Цветелина Белутова
Станислав Николаев от Invenio Partners (вляво) и съоснователят на "Насекомо" Ксавие Марсенак    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Биотехнологичната компания привлече 8 млн. евро финансиране, основно от фонда Invenio Partners.
  • Средствата са за растеж, като предстои заедно с партньор да изградят ново производство за преработка на ларви на насекоми в България.
  • Планът на компанията е за изграждане на франчайз модел и мрежа от фабрики за биоконверсия в Европа и света.

Климатичните промени вече променят средата и икономиките. Погледите все повече са насочени към по-чисто производство, кръгова икономика, по-малко загуби на храна и иновативни технологии. Производството на алтернативни протеини и други продукти от преработка на насекоми се вписва в този тренд - това е устойчив бизнес с потенциал за растеж, който се очаква да се развива динамично в сектора на храните за животни.

България е в авангарда на тази млада и иновативна индустрия с биотехнологичната компания Nasekomo. Тя е създадена през 2017 г. от българско-френското семейство предприемачи Олга и Ксавие Марсенак и биологът Марк Болар. И е една от все още малкото компании в Европа и света, които вече имат работеща високотехнологична фабрика за биоконверсия - до софийското село Лозен, където се произвежда алтернативен протеин с преработка на ларвите на мухата черен войник (Black soldier fly).

И не само това - Nasekomo има амбициозен план да изгради франчайз модел и мрежа от такива фабрики в Европа, а и света, и така да бъде на гребена на надигащата се вълна в тази иновативна ниша. А благодарение на капитал 8 млн. евро, които Nasekomo наскоро успя да привлече, създателите й вече могат да направят следващите крачки по този път - укрепване на капацитета на демонстрационното производство в с. Лозен и откриването на втора фабрика в България.

С възможност за още

Основната част от инвестицията - над 4 млн. евро, е на частния фонд за дялови инвестиции Invenio Partners, в който партньори са познатите от Empower Capital Елвин Гури, Станислав Николаев, Славчо Парушев и Тихомир Дянков. Останалата сума идва основно от физически лица.

Рундът на финансиране всъщност още не е приключил - той ще бъде довършен в следващите шест месеца, като се очаква финалната сума да е до 12 млн. евро. "Допадна ни идеята да подкрепим един иновативен биотехнологичен бизнес, това пасва и на стратегията на фонда за инвестиции в устойчиви компании. Tова е бизнес, който не само не вреди на околната среда, но носи и ползи, част е от кръгова икономика и е Zero waste", казва Станислав Николаев, партньор и главен оперативен директор в Invenio Partners, който ще се присъедини към борда на директорите на Nasekomo.

Срещу инвестицията фондът придобива дял в нидерландското дружество майка (Nasekomo B.V.), като става и вторият най-голям собственик в него след основателите на компанията. "Желанието ни е не просто да осигурим финансирането, но и да помагаме в развитието на компанията, в изграждането на стратегията за корпоративно управление и като цяло да сме полезен партньор", добавя Николаев. От Nasekomo пък оценяват опита на Invenio Partners в местната среда и това, че не се притесняват да инвестират в български бизнес - нещо, което често може да е пречка за чужди инвеститори.

В какво ще бъдат инвестирани средствата

"Имаме много амбициозни планове и това финансиране ще ни помогне да започнем да ги изпълняваме", казва Ксавие Марсенак. Дългосрочната цел на Nasekomo e не просто да бъде едно производство, а да развие франчайз модел, като предоставя на партньорите си готово инженерно ноу-хау, автоматизирана технологична система за управление на производството, както и суровината - ларви. Става дума за скейлъп формула, която цели да изгради мрежа от фабрики в Европа, а и света.

Така плановете на "Насекомо" са да печели не толкова от собствено производство, колкото от франчайза и от развъждането и захранването с ларви на партньорите в мрежата. Участниците в нея ще могат да продават продуктите си самостоятелно или пък да използват бранда Nasekomo и да работят заедно за обслужването на по-големи клиенти - например стопанства за индустриално развъждане на риба и аквакултури.

Сега част от осигурените свежи средства ще бъдат инвестирани в допълнително технологично развитие на производството. "Насекомо" изгражда напълно автоматизирана, роботизирана и дигитализирана система, която включва и AI модели и която ще е един от стълбовете на бъдещия франчайз модел. Преди месец компанията подписа и договор със Siemens за сътрудничество в дигитализацията на индустрията.

С друга част от средствата ще бъде доразвито съществуващото производство в с. Лозен, така че да достигне капацитета си и да бъде пълноценен демонстрационен център на компанията.

А трета част от финансовата инжекция ще бъде инвестирана и в изграждането на ново производство, което на практика ще бъде първото звено от франчайз мрежата.

Новото производство

Засега от "Насекомо" споделят само, че то ще бъде в Централна България, а точната локация и партньорите в новата фабрика ще станат известни до няколко месеца.

Очакванията са заводът да заработи преди края на 2025 г. Той ще бъде със 7-8 пъти по-голям капацитет от този в с. Лозен и ще произвежда около 4 хил. тона протеин годишно в началото, а впоследствие - до 8 хил. тона.

Но освен тази нова инвестиция в България компанията вече води преговори с потенциални франчайз партньори и от Нидерландия, Франция, Румъния, Гърция, Турция и още.

Пазарът

Според Ксавие Марсенак в близките 5 - 10 години още не се очаква значително отваряне на пазара в Европа за протеини от насекоми за човешки нужди, но пък потенциалът на нишата на храната за животни е много голям и точно там компанията смята да се развива. Пазарните проучвания показват, че в момента цялото световно производство на протеини от насекоми е едва около 15 хил. тона, докато търсенето към 2030 г. се прогнозира да е между 1 и 3 млн. тона, а потенциалът на целия световен пазар се оценява на 15 млн. тона, казва предприемачът. Тоест производството в момента е 1000 пъти под потенциала на пазара.

Основният продукт на "Насекомо" е именно протеинът - той създава около 60-70% от приходите на тази индустрия. В момента компанията има над 20 клиента от цяла Европа - основно компании за производство на храни за домашни любимци, но по думите на Ксавие Марсенак, ако франчайз моделът е успешен, мрежата в бъдеще ще може да работи и за големи клиенти - например индустриални развъдници за риба.

Друг продукт на индустрията са маслата от преработката на ларви, които имат приложение като добавки във фуража на селскостопански животни като свине и пилета. Ценното в тях е естественото им съдържание на антибиотик, а тестовете показват, че ефектът върху здравето на животните е значителен. Третият продукт са остатъчните твърди части от преработката на насекомите, които се използват за бионаторяване - в градини или в лозарството. Интерес към тях имат биофермери или производители на по-комплексни торове. Предимство на този продукт е, че съдържа хитин - естествен репелент, който отблъсква насекомите.

От компанията твърдят, че техните продукти са с много високо качество, защото използват и висококачествена храна за насекомите. Подходящи за тази цел са например остатъчните продукти от бирената индустрия - бирена каша или бирена мая, или пшенични трици, които пък са остатъчен продукт в мелниците. Лесният достъп до качествена и евтина храна за ларвите е много важен фактор и затова нови фабрики за преработка на насекоми често се изграждат до такива предприятия, отбелязва Ксавие Марсенак. Всъщност големи компании от бирената или зърнената индустрия в България и Европа в бъдеще могат да са и потенциални франчайз партньори на Nasekomo.

Кои са лидерите в бранша

Интересът към сектора на преработката на насекоми расте бързо, а в момента Европа има предимството да е водещият континент в тази ниша. Тя е най-развита във Франция, където има три големи компании - Inovafeed, Ynsect и Agronutris, в които са концентрирани 70 - 80% от инвестициите дотук в сектора, или около 1 млрд. евро. По думите на Ксавие Марсенак ключов фактор за това е стабилната подкрепа и проактивност на френската държава, която вижда бъдеще и възможности в този сектор. Няколко по-малки производства има още в Нидерландия и Великобритания. Така че България с Nasekomo всъщност в момента е в първата редица на тази нова ниша и може да се възползва от възможностите за растеж. "До 2-3 години ще заработят още нови заводи - в Испания, Полша, Германия. Нашата цел не е да се конкурираме в производството, а да се позиционираме като ключов доставчик на технологии и суровина", казва съсобственикът на Nasekomo.