Роботи, насекоми и протеините на бъдещето

Проектът CoRoSect и българският стартъп Nasekomo демонстрираха роботизирана система за управление на производството на протеин от насекоми

Автономен транспортен робот подава на индустриална роботна ръка касети с насекоми. В дъното пък е робот за фини манипулации
Автономен транспортен робот подава на индустриална роботна ръка касети с насекоми. В дъното пък е робот за фини манипулации
Автономен транспортен робот подава на индустриална роботна ръка касети с насекоми. В дъното пък е робот за фини манипулации
Автономен транспортен робот подава на индустриална роботна ръка касети с насекоми. В дъното пък е робот за фини манипулации
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

В ерата на климатични промени, проблеми със сигурността на храните и задаваща се екологична криза индустриалното отглеждане на насекоми за протеини се смята за устойчиво решение с огромен потенциал. Пред разгръщането му все пак има и предизвикателства, едно от които е необходимостта от човешка намеса. В същото време технологичните решения и роботизирани системи могат да извлекат пълния потенциал на това производство, което е изключително подходящо за автоматизация.

В тази посока работи европейският проект CoRoSect, който обединява 19 водещи в областта на иновациите организации в Европа. Той е финансиран от ЕС проект по програма "Хоризонт 2020" и има за цел да оптимизира отглеждането на насекоми чрез дигитализация и роботика, която поддържа всички фази от жизнения цикъл на насекомото и така да осигури по-големи възможности за растеж на индустрията.

Тази седмица CoRoSect организира Ден на отворените врати в България в партньорство с българския биотехнологичен стартъп Nasekomo, чиято основна дейност е производството на протеини от мухата черен войник (Black Soldier Fly, BSF) и нейните ларви. Благодарение на роботизирана и устойчива система компанията в различни стъпки трансформира насекомите във фуражна алтернатива за аквакултури и добитък, масло и естествени наторители. Това е нова индустрия, която може да играе важна роля в битката с глобалния недостиг на протеини и в същото време чрез принципите на кръговата икономика да намали хранителните отпадъци.

Роботи на работа

CoRoSect открехна вратите си към някои от ключовите постижения в роботизацията за сектора до този момент, като демонстрира цялостна роботизирана система за управление на производството на протеин от насекоми, в която отделни роботи и подсистеми заедно обслужваха различни етапи от производствения процес.

Бяха показани автономен транспортен робот, индустриална роботна ръка и ръка за фини манипулации, които работят в динамична роботизирана клетка за съвместно изпълнение на операциите. Всеки от роботите е резултат на двегодишни разработки и дело на различни партньори. А в базата на българската Nasekomo в рамките на близо месец са били тествани поведението на роботите и усъвършенствана свързаността помежду им.

CoRoSect е пример за това доколко авангардна може да бъде насекомната индустрия, която освен осигуряването на така нужния протеин, има ключова роля и за въвеждането на кръгово производство чрез усвояването на нискостойностни суровини от агро и хранителната индустрии.

Бъдеще с бурен растеж

Интересът към отглеждането на насекоми нараства изключително бързо. Това в близко бъдеще ще доведе до нуждата от още по-голямо автоматизиране на индустрията, за да може тя да отговори на нуждата на пазара. Според данни на "Рабобанк", в момента търсенето на протеин от насекоми е 6 пъти по-голямо от предлагането, тъй като все още не са налични технологии, които успешно да индустриализират отглеждането в нужните за земеделието мащаби.

В същото време, проучване на глобалния пазар на протеини от насекоми разкрива, че докато този пазар се е оценявал на 428 млн. щатски долара през 2022 г., на базата на прогнозен комбиниран годишен темп на растеж (CAGR) от 26.5%, очакванията са до 2027 г. пазарът да нарасне до 1.4 млрд. щатски долара. Целта на CoRoSect е да изпревари времето, за да може да отговори на това прогнозирано нарастване на нуждата от нови технологии за производство на протеин.

Нишата е и голяма възможност за България, в която вече има няколко компании - преработватели и производители на насекоми, които неотдавна се обединиха и в асоциация. Те са на мнение, че страната ни може да бъде регионален лидер в този иновативен сектор.

Предизвикателствата

Тъй като се работи с живи организми, предизвикателствата са много и разнообразни. Например, наблюдението и управлението на условията, в които се отглеждат насекомите, е особено ключово за осигуряване на качествен протеин в предварително заложени обеми. На събитието беше демонстрирана система, която показа как състоянието и числеността на насекомите могат да се следят и анализират с помощта на изкуствен интелект.

"Работата в Nasekomo беше изключително успешна. Успяхме успешно да тестваме автоматично приложение за управление на качеството в реални условия. С помощта на изкуствен интелект успяхме да анализираме качествения състав на предоставените ни за наблюдение насекоми. Сега за първи път демонстрираме свързаност на нашите роботи в конфигурация, която да обслужва реален процес на отглеждане на ларви за Black Soldier Fly, с които Nasekomo работи", разказа проф. Рико Мьокел от университета в Маастрихт, координатор на проекта.

"Този проект подкрепя както позиционирането ни като биотехнологична компания, така също проправя пътя за развитието на една иновативна на много нива индустрия", казва и Ксавие Марсенак, основател на Насекомо.

Пред CoRoSect предстои проучване и работа и с друг вид насекомо, като най-голямото предизвикателство ще бъде финалната демонстрация в испанската ферма Entomotech.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mesambria avatar :-|
    mesambria
    • - 1
    • + 2

    Насекомите, новата храна на умнокрасивитета!

    Нередност?
Нов коментар