🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Юрген Клоп и значението на енергията

Оттеглянето на футболния мениджър напомня какви са суперсилите на главния изпълнителен директор

Ресурсите ми са ограничени, заяви Клоп. "Не мога да постигна нещо на три колела, не искам просто да се возя."
Ресурсите ми са ограничени, заяви Клоп. "Не мога да постигна нещо на три колела, не искам просто да се возя."
Ресурсите ми са ограничени, заяви Клоп. "Не мога да постигна нещо на три колела, не искам просто да се возя."    ©  Reuters
Ресурсите ми са ограничени, заяви Клоп. "Не мога да постигна нещо на три колела, не искам просто да се возя."    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Юрген Клоп е футболен мениджър. Което означава, че все пак има някакъв лимит на това колко може да научи корпоративните шефове как най-добре да си вършат работата. Мениджърите във фирмите не са склонни да се държат като родители с подопечните си, да прегръщат хората си мечешки след успешна среща или да използват преса срещу съперниците си. Но Клоп дръпна завесата върху една решаваща съставка на успеха в почти всяка сфера на живота: енергията.

За всеобща изненада Клоп обяви на 26 януари, че ще напусне поста си като мениджър на футболния клуб "Ливърпул" по-късно тази година. Отборът му води в английската Висша лига, най-гледаното състезание в най-популярния спорт в света. Работата му е сигурна - договорът му изтича през 2026 г., а самият той твърди, че все още я харесва. Но след осем години в тази роля и още повече като футболен мениджър, силите му са на изчерпване. Ресурсите ми са ограничени, заяви Клоп. "Не мога да постигна нещо на три колела, не искам просто да се возя."

Други примери

Юрген Клоп не е първият високопоставен човек, който взема подобно решение. Джасинда Ардърн подаде оставка като министър-председател на Нова Зеландия през януари 2023 г. с думите, че вече няма достатъчно гориво в резервоара, за да изпълнява задълженията си. Джеф Киндлър посочи като причина изключителните изисквания към него, когато през 2010 г. се отказа да бъде шеф на производителя на лекарства Pfizer, като заяви, че очаква с нетърпение да презареди батериите си. Но подобни признания все пак са рядкост от хора, които са начело на организации.

Защото енергията е един от онези фактори, които изключително точно разграничават шефовете от тези под тях. Способностите, амбицията и късметът играят голяма роля в изкачването по хлъзгавото стълбище нагоре. Но енергията играе огромна роля. Амбициозните служители вече са отговорили на всички мейли и са направили пълна тренировка още преди слънцето да изгрее. Те не отменят уговорките за закуска, защото се чувстват леко уморени; със сигурност не признават, че се чувстват така. По-малко склонни са да задремят следобедно. А след уморителен нощен полет просто започват нормален работен ден.

И това се случва още по пътя нагоре. Ако разговаряте с хора, които са направили скока към ролята на главен изпълнителен директор, те често ще коментират колко интензивна е работата и колко трудно е човек да се изключи от нея. Повечето организации имат пирамидална структура. Решенията стават все по-трудни и по-важни, и зависят от все по-малък брой хора. И с нарастване на старшинството им се увеличава и броят на хората, които искат да ги видят.

Шефът трябва редовно да си показва лицето пред служителите и не може и да става дума за лице, което изглежда сякаш човекът не е спал две седмици. Тези хора трябва да се подмазват на борда, да се срещат с инвеститори, да посещават безкрайни нетуъркинг събития, и не на последно място - да им остане време да си вършат истинската работа. Изтощително е човек дори да помисли, камо ли да върши тази работа.

Предимство за едни

Самите физически изисквания на важните мениджърски постове означават, че определени типове хора имат предимство пред други. Помага да нямате твърде много други обаждания в свободното си време, което обикновено е лоша новина за жените, които поемат далеч повече домакинска работа и грижи вкъщи, отколкото мъжете.

Екстровертността също дава предимство по отношение на енергията. Проучване от 2017 г. за това как главните изпълнителни директори прекарват деня си, проведено от Ориана Бандиера от London School of Economics и нейните съавтори, установи, че 70% от времето на шефовете преминава във взаимодействие с колеги, клиенти и други подобни. Ако сте от хората, които черпят енергия от контактите си с други, ще сте все едно постоянно зареждащ се телефон. Ако сте интровертен и откриете, че други хора ви изтощават, батерията ви винаги ще на ръба на 1% и е само въпрос на време да се изключите напълно.

Някои щастливи хора са по-жизнени естествено. Това са митохондриалните изпълнителни директори, които могат да изкарат и след едва три часа сън и не познават какво е да се изключиш. Но ако не сте сред печелившите в биологичната лотария, пак можете да разберете какво ви съживява и какво ви изнервя. Което може да е много неща: упражнения на зазоряване, бърза дрямка следобед или просто да защитите календара ви. В периода начело на Amazon Джеф Безос си поставяше за цел да спи по осем часа на денонощие и да не насрочва срещи преди 10.00 часа сутринта. Което пък означава да дадете приоритет на почивката, а не да я ползвате по-малко. В книгата си "Умът на лидера" Расмус Хугаард и Жаклин Картър установиха, че висшите ръководители са склонни да спят повече от тези под тях.

С признанието, че енергийните му запаси са на изчерпване, Юрген Клоп някак необичайно припомни колко уморителни могат да бъдат лидерските роли. Решението му да закачи анцуга си на "Ливърпул" напомня за афоризма на друг велик футболен мениджър, сър Алекс Фъргюсън. "Упоритата работа е талант", обичаше да казва сър Алекс. Но също така е просто тежка.

2024, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар