"Смарт органик" набра 5.8 млн. лв. при борсовия си дебют на максимална цена

Биопрозиводителят влезе в топ 20 по капитализация на БФБ с оценка за почти 200 млн. лв.

Основателят на компанията Яни Драгов продължава да държи над 90% от капитала
Основателят на компанията Яни Драгов продължава да държи над 90% от капитала
Основателят на компанията Яни Драгов продължава да държи над 90% от капитала    ©  Цветелина Белутова
Основателят на компанията Яни Драгов продължава да държи над 90% от капитала    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Публичното предлагане на акции на "Смарт органик" приключи с пълен успех. Всичките предложени 310 хил. акции са продадени при най-високата обявена цена - 18.9 лв. Това означава, че производителят и търговец на биохрани набира малко над 5.8 млн. лв. капитал, който ще използва за покупка на свой германски конкурент и за започване на строителството на нова производствена база. Операцията стана на пазара за растеж на фондовата борса BEAM, където изискванията за листване са облекчени, но може да се набира максимум до 3 млн. евро.

Интерес на тавана

Интересът видимо е бил голям, за което освен пласирането на тавана говори и това, че поръчките са били за почти двойна от търсената от компанията сума, по данни на БФБ. Постигнатата цена на една акция поставя компанията директно в топ 20 по капитализация на българската фондова борса. Със своите почти 195 млн. лв. пазарна оценка, преди да е започнала вторичната търговия, тя се нарежда малко след "Телелинк бизнес сървисис" с 200 млн. лв. и преди "Алкомет" със 175 млн.

Сключените сделки в публичното предлагане в четвъртък са 490, показват данните на БФБ, което означава, че доста инвеститори са успели да запишат акции. Сред тях са и доста дребни - в първия час на аукциона те бяха с предимство за подаване на поръчки до 2000 книжа. При тези сделки средно на една от тях се падат 633 акции.

Мажоритарен акционер в "Смарт органик" е основателят на компанията Яни Драгов, който продължава да държи над 90% от контрола в нея. С новите книжа свободно търгуваният обем акции ще е под 3%, което може да задържи ликвидността на търговията с книжата ниска, още повече че самият Драгов като част от предлагането си е поставил ограничения да продава от своите акциите. Това засега ще направи "Смарт органик" по-трудна цел за институционални инвеститори като пенсионни и взаимни фондове.

Борсово пробуждане

"Смарт органик" е част от тенденцията през последната година-две на борсата и на отделния й пазар за растеж BEAM да излизат компании от нови и интересни икономически сектори - технологии ("Телелинк бизнес сървисис", "Биодит"), стартиращи иновативни бизнеси ("Илевън кепитал", "Син карс", "Импулс I") и други. Освен че върнаха част от интереса към борсата и финансирането през нея, тези компании привлякоха интерес и от страна на малки инвеститори.

Все още няма коментари
Нов коментар