🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайската икономика се е забавила в края на 2021 г. заради ковид и имотните проблеми

За цялата година БВП е нараснал с 8.1%, централната банка намали лихвите

Китай се готви да празнува Лунната нова година на 1 февруари.
Китай се готви да празнува Лунната нова година на 1 февруари.
Китай се готви да празнува Лунната нова година на 1 февруари.    ©  Reuters
Китай се готви да празнува Лунната нова година на 1 февруари.    ©  Reuters

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай се забави до 4% през последното тримесечие на 2021 г. спрямо година по-рано заради възраждането на ковид и охлаждането на пазара на имоти. За цялата година БВП е нараснал с 8.1% - най-високият резултат от десетилетие, но има сигнали за забавяне на инерцията. Данните, обявени в понеделник от Националното статистическо бюро, надминаха средните прогнози от 3.3% за тримесечието и 7.9% за годината в проучване на икономисти на Nikkei, публикувано миналия месец.

Но икономиката е забавила ръста си от октомври до декември от 4.9%, постигнат през предходните три месеца, като сега нивото е най-ниското от второто тримесечие на 2020 г., когато страната се бореше с ковид пандемията. На тримесечна база икономиката нарасна със скромните 1.6%, защото спорадичните огнища на коронавирус доведоха до строги блокади, които навредиха на потреблението. В същото време неплащането на задълженията по облигациите на редица китайските предприемачи в имотния сектор, по-специално Evergrande Group, подкопаха доверието сред купувачите на жилища и инвеститорите в недвижими имоти. Бавният растеж ще доведе до разхлабване на паричната политика и фискална подкрепа тази година, прогнозират икономистите, след като миналия месец правителството обеща да поддържа икономическа стабилност. Още в понеделник централната банка намали лихвите по средносрочните заеми за първи път от април 2020 г.

Въпреки че БВП за последното тримесечие беше над очакванията, Юе Су, главен икономист в Economist Intelligence Unit, предполага, че Пекин ще трябва да преразгледа политиките си за нулев ковид, защото блокадите и ограниченията по границите могат да доведат до допълнителни прекъсвания на икономиката и веригата на доставки. Тя смята, че "политиките за стимулиране, които правителството приема досега, не са показали достатъчно ефективност главно поради слабостите в частния сектор".

Общите продажби на дребно през типично натоварения месец декември се свиват с 0.18% на месечна база, което води до среден двугодишен ръст от 3.9%. Това намали стабилния растеж, наблюдаван през първата половина на 2021 г., което отчасти се дължеше на корекция от ниската база от 2020 г. Пазарът на имоти в Китай се забави през последните месеци, тъй като регулаторите засилиха кампанията за намаляване на високите лихви на заеми, което предизвика неизпълнение на задължения в някои силно задлъжнели компании. Инвестициите в имоти спаднаха с 13.9% през декември спрямо година по-рано - това е най-бързият темп от началото на 2020 г., според изчисленията на Reuters, базирани на официални данни. Инвестициите са нараснали с 4.4% през 2021 г., което е най-бавният темп от 2016 г.

Ръстът на БВП за 2021 г. се поддържа от увеличеното промишлено производство, което нарасна с 9.6%. Това отразява политиката на Пекин за самостоятелност в развитието на технологиите, която стимулира производството на електрически превозни средства, индустриални роботи, интегрални схеми и компютърно оборудване, отбелязва NikkeiAsia.

И все пак Джулиан Еванс-Причард, старши икономист за Китай в Capital Economics, поставя под въпрос цялостната картина на растежа. "Ние сме скептични, че това отразява реалността", казва той за БВП за 2021 г., като отбелязва индикации, че "производството до голяма степен е в застой през последното тримесечие". Тъй като секторът на имотите все още се бори с проблемите и смущенията от вируса стават все по-чести, икономическият импулс вероятно ще остане слаб през по-голямата част от тази година, прогнозира Джулиан Еванс-Причард.

Търговски успех

Пекин печели от външното търсене, което увеличава търговския излишък на страната до рекордните 676.4 млрд. долара през 2021 г. - с около 30% над предходната година. Търговските партньори, които започнаха да се възстановяват от пандемията, показаха повишен апетит към китайските стоки. Износът и вносът също нараснаха с около 30%. Базираният в Пекин DHgate, оператор за трансгранична електронна търговия, обслужващ търговци на едро, заяви, че домакинските уреди, играчките и спортните облекла на открито са сред стоките, които се представят добре на платформата му миналата година. Даян Уанг, основател и главен изпълнителен директор на DHgate, казва, че е в състояние да разчита "на устойчивостта на китайската верига за доставки", за да обслужва своите глобални клиенти от малки и средни предприятия.

Китайският растеж е воден от търсенето в САЩ, Великобритания и Европа на потребителски стоки, изнасяни от Китай. Тъй като това търсене се нормализира, Китай ще трябва да гледа към вътрешното търсене, смята Пол Донован, главен икономист на UBS.

Отслабване на инфлационния натиск

Други данни за 2021 г., оповестени в понеделник, включват индекса на потребителските цени, който се е увеличил с 0.9%. Нивото на безработица в градските райони е средно 5.1%, малко под отчетените през 2020 г. 5.6%. Поради отслабването на инфлационния натиск през последните месеци икономистите очакват Пекин да разхлаби паричната си политика, за да се справи със забавянето на растежа и да подкрепи ликвидността на пазара на имоти. "Считаме, че значителното намаление на лихвите е не само необходимо, но и осъществимо", се казва в доклад на Citi Research в понеделник.

"Най-голямото предизвикателство тази година за политиците е как да стабилизират икономиката в диапазон от 5-5.5% на фона на динамичната политика на нулев ковид", казва пред Reuters Ни Уен, главен икономист в Hwabao Trust в Шанхай.

Международният валутен фонд прогнозира, че ръстът на китайската икономика ще се забави до 4.9%.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 3

    Забележително е как успяват да пресметнат БВП-то на огромна и разнородна държава като Китай, едва 2 седмици след края на отчетния период. Или имат много добри статистически модели, или числата са изфабрикувани.

    Нередност?
Нов коментар