Кризата с Украйна потопи европейските борси с до 3% (обновена)

Продължава поскъпването на петрола, който плавно приближава нивото от 100 долара за барел

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пазарите в Европа потъват в началото на седмицата на фона на покачващото напрежение около Украйна и все по-голяма вероятност от руска инвазия. В неделя съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан сподели пред CNN, че има "очевидна вероятност много скоро да има големи военни действия: визирайки проблемите с Русия. Инфлацията в САЩ, която продължава да се покачва също оказва влияние на пазарите, тъй като очакванията са Фед вече да предриеме по драстични мерки за овладяване на положението. Някои анализатори предвиждат, че първото повишаване на лихвите през март може да бъде с 50 базисни пункта.

Основните индекси на Стария континент продължават да губят стойност от началото на годината. Германският DAX отчита спад от над 3.5% в понеделник, като вече доближава най-ниските си нива от март 2021 г. Подобна е ситуацията във Франция. CAC 40 губи над 3.5% и вече е с 7% по-ниско от началото на годината (Dax е около -7.5% от началото на годината). За последно френският индекс е бил на такива нива през август 2021 г. Общоевропейският индекс Euro Stoxx 50 също отчита спад от 3%. В края на борсовата сесия за деня спадовете леко се ограничиха, но останаха близо до 3-те процента. Сред най-засегнати бяха аккциите на компании от цикличните индустрии - автомобили, финанси, химическа индустрия, но и технологиите. Френските и италианските банки бяха сред най-ударените от спада, като загубиха между 5 и 6%.

Индексът на волатилността VIX се е покачил с над 40% днес според данни на Google, което най-добре обобщава ситуацията на пазарите в момента. На Уолстрийт индексите също започнаха търовията в понеделник с понижение - като индексите се понижиха с до 1%. Когато има волатилност инвеститирите обикновено прибягват до по-сигурни активи като златото, което обяснява защо ценният метал се покачва с около 1% днес и вече достигна цена от 1850 долара за унция.

Цената на петрола също се покачи до нов връх за тази година - дотук от 95 долара за барел за сорта брент (94 долара за WTI), като очакванията са до края на следващия месец цената да прехвърли 100 долара. В момента цените на нефта са на най-високото си ниво от 7 години. По-високо е покачването в цената на газа, който поскъпва с над 12% - до 83.41 евро за мВт/час в Европа. Именно в цените на енергийните суровини се очаква най-голяма волатилност при ескалирането на напрежението в геополитически план. Всичко това обаче ще окаже допълнителна тежест върху глобалното икономическо възстановяване.

Все пак според анализаторите на Bank of America не трябва да се притесняваме твърде много от геополитическите рискове за пазара. В исторически план спадовете, свързани с геополитически събития, обикновено са краткотрайни, като оттеглянето е средно от 6% до 7% и средно се възстановява през следващите три месеца, според BofA Global Research. Въпреки това икономистите на американската банка споделят, че според тях "ескалацията на напрежението между Русия и Украйна понастоящем не се оценява на пазара, така че този риск ще трябва да се наблюдава".

*Статията е обновена с данните към края на деня

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар