Европа се подготвя за бежанска вълна от конфликта в Украйна

Съседките на Киев подготвят планове за приемането на десетки хиляди бягащи от войната

Струпването на руски войски около границата с Украйна кара страните граничещи с Украйна да се подготвят за бежанска вълна
Струпването на руски войски около границата с Украйна кара страните граничещи с Украйна да се подготвят за бежанска вълна
Струпването на руски войски около границата с Украйна кара страните граничещи с Украйна да се подготвят за бежанска вълна
Струпването на руски войски около границата с Украйна кара страните граничещи с Украйна да се подготвят за бежанска вълна

Напрежението между Русия и Украйна не спира да ескалира, като миналия петък САЩ дори предупредиха, че има "много ясна възможност" нахлуването да се случи в "следващите дни". Изказването на съветника по национална сигурност Джейк Съливан допълнително е засилило един процес, който се развива в Източна Европа в последните няколко седмици - подготовка за големия брой бежанци, които ще искат да избягат от Украйна, в случай че се стигне до военни действия. Това остава валидно въпреки разпространяването на информация от страна на руски медии, че Русия изтегля войските си от границата с Украйна.

Страната граничи със седем различни държави, като четири от тях са членки на Европейския съюз - Унгария, Румъния, Словакия и Полша. Освен страните - членки на съюза, Украйна споделя граници и с Молдова, Беларус и Русия. Информация за това дали Молдова и Беларус изготвят планове за евентуална бежанска вълна липсват, но и логиката сочи, че хората, които търсят убежище, не биха се насочили към двете страни.

Полша се готви да приема милиони бежанци

Полша, която е най-голямата по територия граничеща с Украйна страна от ЕС, е усетила сериозен наплив на украинци в последните години. Той е бил особено засилен в периода след анексирането на Крим, което се случи през 2014 г. По данни на външното министерство между 1 и 2 млн. украинци живеят в Полша, като по-голямата част от тях са там, за да работят.

Властите във Варшава се подготвят за различни сценарии, като проверяват и времето, което би им било нужно за създаването на лагер, който да приема бежанци, но ключовото е, че настаняването няма да се случва единствено в лагери. "В този най-лош сценарий не говорим за стотици или хиляди, а за много по-големи числа", каза заместник-министърът на външните работи Марсин Пшидач по Radio Plus.

Поляците от известно време са започнали координация на местно ниво, като кметовете на градове, които са в близост до границата с Украйна, е трябвало да дадат списък с места, които биха могли да бъдат превърнати в бежански центрове. Освен в центрове очакванията са бягащите от евентуална война да бъдат настанявани в общежития, спортни центрове и хотели.

"Очевидно е, че във връзка със ситуацията в Украйна сме се подготвяли за различни сценарии", каза премиерът Матеуш Моравецки в публикация в Twitter. Полша също така за момента отказва да затвори дипломатическата си мисия в Украйна, като причината е запазване на възможността за реагиране в случай на бързо развитие на военни действия. Координацията, която би се изисквала, за да се осъществи мигрантският преход, също стои зад решението за запазване на работещо посолство.

Никой не остава назад

Макар и общият консенсус да е, че Полша би понесла най-сериозен удар при развитието на подобен сценарий, и останалите страни, които граничат с Украйна, не остават по-назад.

Министърът на вътрешните работи на Румъния Лучиан Боде обяви в неделя, че страната му е приключила изготвянето на план за действие, в случай че се стигне до военни действия в Украйна. "Знаем, че Полша се готви да приеме 1 млн. мигранти. Готова ли е Румъния да приеме стотици хиляди бежанци в неконтролиран приток", заяви Боде пред местното радио B1.

Северната ни съседка е съставила план за светкавично изграждане на временни лагери. Проверени са възможностите за реакция за 10, 12 и 24 часа. Първият етап от плана на румънското МВР е настаняване в градове, които се намират в близост до дългата граница с Украйна. Вторият етап е настаняването им в общини, които граничат с гранични такива, а третият - из цялата страна.

Словакия също е подготвена за наплив от бежанци, като министърът на отбраната Ярослав Над потвърди, че страната му очаква сериозен брой бягащи от войната. "Според съществуващите проучвания и анализи мога да кажа, че дори ограничена руска военна атака срещу украинска територия би означавала десетки хиляди бежанци, пресичащи нашата граница", заяви Над пред местна медия. Той също така потвърди, че всички украинци, които поискат, ще получат бежански статус.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан сравни потенциалната бежанска вълна с тази, последвала разпадането на Съветския съюз, като заяви, че страната му е подготвена. "Имаме също така учебник и план за действие в случай на война", каза Орбан в събота, подчертавайки, че "интересите на Унгария са ясни: на първо място войната трябва да се избягва".

Литва, Латвия и Естония също заявиха, че са готови да приемат бежанци. Министърът на вътрешните работи на Литва миналата седмица потвърди, че правителството вече е изискало от общините да изпратят списък с наличните жилища, като добави, че очакват бежанците да идват главно от Полша и чрез полети.

Руската дума поиска Путин да признае независимостта на Донецк и Луганск

Руските депутати подкрепиха постановление, с което искат от президента Владимир Путин да разгледа въпроса за независимостта на Донецката република и Луганската република като "самостоятелни, суверенни и независими държави". Мотивът е неспазването на Минските споразумения от страна на Украйна. В пленарната зала беше отхвърлен алтернативен проект, който предвижда провеждането на допълнителни консултации с Министерството на външните работи по искането на депутатите, съобщава ТАСС. Вариантът беше внесен от "Единна Русия" на 14 февруари. Първият проект за решение, който получи повече гласове в пленарната зала, беше внесен на 19 януари от Комунистическата партия на Руската федерация на Генадий Зюганов. В същото време Украинската рада призова международната общност да не се съобразява с "каквито и да е решения на Руската федерация", които се отнасят до признаване на независимостта на Донецк и Луганск. Киев смята, че обявяване на независимост на двете области ще бъде в нарушение на Устава на ООН.

По-късно във вторник руският президент Владимир Путин ще разговаря с германския канцлер Олаф Шолц. В понеделник Шолц посети Киев за разговори с украинския президент Володимир Зеленски. След срещата Зеленски обяви, че е поел ангажимент да бъде изготвен законопроект за специалния статут на двете републики, какъвто ангажимент има по Минските споразумения.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1
    • + 1

    Украинците и без война бягат от мизерията. От незалежността досега -1/4 от населението мие чинии в Полша, Германия и по-нататък в ЕС.

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 1

    До коментар [#1] от "borodino":

    И в България така...

    Нередност?
  • 3
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679

    Вече 16-ти преполови, а обещаната атака на Путин липсва.
    Егати тъпите пророци и техните глашатаи!

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    България трябва да направи всичко възможно да приюти колкото се може повече от тези бежанци!

    Това може да е мощно оръжие в борбата ни с демографския срив. Вече имаме добър прецедент отчитайки арменската диаспора в България и начина, по който тя се формира.

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#1] от "borodino":
    До коментар [#2] от "dobadoba":

    За разлика от Русия, където средната заплата е по-ниска от българската, но няма къде да избягат.

    Нередност?
Нов коментар