Петролът поевтиня с 6%, след като Байдън обяви мерки срещу скъпите горива

САЩ ще направят данъчна ваканция за горивата на дребно, обсъждат се и мерки с най-големите рафинерии

Байдън ще отмени временно федерален данък, който се начислява на всеки галон гориво
Байдън ще отмени временно федерален данък, който се начислява на всеки галон гориво
Байдън ще отмени временно федерален данък, който се начислява на всеки галон гориво    ©  Unsplash
Байдън ще отмени временно федерален данък, който се начислява на всеки галон гориво    ©  Unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цената на петрола се понижава с близо 6% в сряда, след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че ще отмени временно федерална такса от около 18 цента на галон, свързана с горивата. От Белия дом допълниха, че министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм ще се срещне с лидерите на седем петролни компании в четвъртък, за да обсъди допълнителни мерки за понижаването на цените на горивата в страната. По-рано през месеца цената за галон (3.7 литра) бензин достигна 5 долара по бензиностанциите, което прави средно по около 2.5 лв. на литър, при 3.50 лв. в България. В някои щати като Калифорния обаче цената е доста над средната - 6.37 долара за галон (3.20 лв. за литър).

"По време на война - исторически високите маржове на печалба от рафинериите, които се прехвърлят директно към американските семейства, не са приемливи", каза президентът в писмо до петролните компании преди седмица. Според Майкъл Вирт, главен изпълнителен директор на Chevron, обаче критикуването на петролната индустрия не е начинът за намаляване на цените на горивата. "Тези действия не са от полза за посрещането на предизвикателствата, пред които сме изправени", споделя Вирт в писмо, адресирано до американския президент.

Котировките на американския нефт West Texas Intermediate се понижиха с 5.9% до 104 долара за барел в сряда, най-ниската си стойност от повече от месец. Цената на петрола от сорт Brent също поевтиня, но с по-слаби темпове - около 4%, до 110 долара за барел. "С търсенето на стоки над предлагането пазарите остават обтегнати, дори когато темповете на растеж се забавят", споделят в документ стратези на Goldman Sachs. От началото на годината котировките на двата най-търгувани сорта петрол са се повишили с над 40%.

Кризата се задълбочава от войната в Украйна и готвеното ембарго върху руски петрол. Страните от ОПЕК пък не могат да отговорят на повишеното търсене и дефицита заради липса на капацитет заради по-малко направени инвестиции в добив.

Все още няма коментари
Нов коментар