🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мода | Цветове и прозрачна нежност в дрехите през 2023

Какви са тенденциите за предстоящите сезони след представянето на колекциите в седмиците на модата

Модното ревю на Gucci в Милано с акцент върху червеното и прозрачните материи
Модното ревю на Gucci в Милано с акцент върху червеното и прозрачните материи
Модното ревю на Gucci в Милано с акцент върху червеното и прозрачните материи    ©  Reuters
Модното ревю на Gucci в Милано с акцент върху червеното и прозрачните материи    ©  Reuters

Празник на цветовете. Така може да опишем модата през 2023 г. Тя е отражение на глобална обществена тенденция: след сътресенията през последните три години всички имаме нужда от оптимизъм и радост. А един от начините да го изразим пред света е чрез стила си с дрехите и аксесоарите, които носим. След седмиците на модата за сезон пролет/лято и в края на представянията на колекциите за есен/зима по всичко личи, че най-големите модни брандове залагат на комбинации от ярки цветове, блясък и ефирни материи. Продължава и трендът от последните години за ретро елементи в облеклата.

Цветна градина

Тази година брандовете избират да играят на сигурно и много от тях заложиха на основните цветове от палитрата - синьо и червено, но в ярки нюанси, за да се откроят. Те могат да бъдат срещнати както под формата на цялостната визия, така и като акценти при аксесоарите. Жълтото продължава да не отстъпва.

От Ню Йорк до Милано, през седмиците на модата за сезон пролет/лято 2023 вече не говорим за тънка червена линия, а за кобалтовосиня. Цялата колекция на бранда, създаден от дизайнера Върджил Абло, Off-White беше построена върху яркосиния цвят. В кобалтов нюанс беше и декорът на пролетната колекция на тайванско-канадския дизайнер Джейсън Ву, който представи редица дълги рокли в тъмносиньо.

Универсален за всички сезони и също основен - жълтият цвят присъстваше както на подиумите, така и в подбраната палитра за мода на Pantone за 2023 г. В колекцията си пролет/лято един от най-перспективните френски дизайнери с едноименния бранд Jacquemus заложи на бледожълто към бежово с препратка към ръжените полета. Различни нюанси на жълтото дори бяха избрани за фон във фотосесията на супермодела Жизел Бюндхен за италианското издание на Vogue през март.

Есента и зимата на 2023 г. ще бъдат белязани от червения спектър, изпъкващ особено при италианските брандове, представили колекциите си по време на седмицата на модата в Милано. Именно червеното избра Ferragamo за декор на събитието си и при фотосесиите на различните визии, които включваха много мъжки и дамски костюми в същия цвят. Bottega Veneta под ръководството на Матю Блейзи заложи на светлите нюанси дрехи в комбинация с яркочервени обувки. Той привлече вниманието на публиката с поканите си - кожени каишки за часовник без циферблат, символ на безвремието.

Пайети, още пайети

Големите брандове показаха на публиката, че бляскавите визии могат да бъдат носени и в ежедневието. С препратка към 20-те години на миналия век на модните подиуми се появиха блузи с бродирани пайети в съчетание със съвременни дънки. С традиционното златно дебютира новият дизайнер на Schiaparelli Даниел Росбъри. От Dior пък съчетаха кобалтовосиньото в декора им с бродерии от златни и сребърни нишки. Те бяха част и от пролетно-лятната линия на Chanel под ръководството на дизайнерката Виржини Виар. Среброто все пак надделя при Gucci, което заедно с множеството пайети се открояваше на фона на декора в цвят авокадо по време на ревюто от седмицата на модата в Милано. Сребърни дълги рокли, подходящи за дневни срещи, представи и Michael Kors.

Ефирните бродерии бяха прелюдия и към тенденцията за прозрачни рокли през 2023 г. Носени със или без бельо отдолу, те играят ролята на втора кожа и могат да бъдат съчетани с обемни бижута. Дантелите бяха друг избор на брандовете за деликатно покриване на тялото. Моделите им не се ограничават само до облекло през уикенда, а и като подходящи дрехи за работна среда, като прозрачните ризи например. Ако все пак подобните на целофан рокли са твърде провокативни и екстравагантни за вкуса на потребителите, Tory Burch представи през пролетта опция за носенето им върху макси пола, а от Chanel и Prada съчетаха нежните модели с широки панталони.

Геометрия в модата

От 20-те години модата ни пренася към 90-те с карго панталоните. Новият им прочит обаче не включва познатите маслинен или каки цвят. Те са заменени от ярки тонове в розово и оранжево. Надграждане има и в материите им - вече от органза или коприна. Остават обаче емблематичните за модела големи странични джобове.

Обемните модели дрехи се срещат и под други форми. Класически за YSL тъмни сака, също със сребърни нишки или каре и големи подплънки в раменете, които оформят женската фигура като обърнат триъгълник, бяха представени по време на ревюто в седмицата на модата в Париж в края на февруари. Визиите бяха завършени с дълги поли молив или официален панталон и големи очила тип "Авиатор", носени дори през нощта.

По улиците на Ню Йорк и Милано

Освен зад стените на бляскавите ревюта тенденциите все повече се диктуват и от т.нар. улична мода. Фотографът Симбараше Ча в сесии за The New York Times заснема хора по улиците на Ню Йорк и Милано по време на седмиците на модата. Стилът им е по-дързък и показва възможности за съчетаване на на пръв поглед коренно различни визии. Животинските принтове преобладават в американския град на модата. Сред експериментите например е леопардово палто с тигрова блуза отдолу и семпли дънки, което по думите на Симбараше Ча е една от най-успешните визии. Улиците на Милано пък изглеждат като своеобразно ревю, потвърждаващо тенденциите на големите брандове с добавка на много деним.

Златото също излиза на преден план през големи палта, високи ботуши или обемни рокли. А по-смелите нюйоркчани залагат дори на цели златни костюми. Бунтарството също може да се изрази през модата. Сякаш в памет на емблематичната Вивиан Уестууд гръндж вълната превзема улиците на Ню Йорк - карирани поли, тъмни чорапогащници и кожени якета. А също като британската дизайнерка, уличната мода заема и категорична позиция за носенето на устойчиви дрехи, second hand и екокожа.

И ако все пак не искате да следвате модните тенденции на брандовете, а да изразите собствен стил, винаги може да заложите на актуалните цветове в природата. А пролетната палитра дава много възможности, само се огледайте - от жълтото на мимозата, през бледозелено от разлистващите се дървета до нежно бяло на разцъфващите цветчета.