"Логисофт": Инженерът-предприемач в света на е-търговията

Бумът на онлайн пазаруването по време на ковид разширява бизнеса на компанията на Крум Павлов в страната и чужбина

Центрове за разпределение на "Спийди" и "Озон" използват технологията на "Логисофт" за своите нужди
Центрове за разпределение на "Спийди" и "Озон" използват технологията на "Логисофт" за своите нужди
Центрове за разпределение на "Спийди" и "Озон" използват технологията на "Логисофт" за своите нужди    ©  Логисофт
Центрове за разпределение на "Спийди" и "Озон" използват технологията на "Логисофт" за своите нужди    ©  Логисофт
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Крум Павлов създава компанията си "Логисофт" през 1997 г. заради страстта си към инженерството.
  • Бизнесът започва с автоматизация на производствени системи, а по-късно и на складове.
  • Ковид пандемията и онлайн търговията дават тласък на растежа и развитие на фирмата.

"Ако ти е интересно да слушаш, мога да говоря с десетилетия за това, което правим", ентусиазирано споделя Крум Павлов, собственик и управител на компанията за софтуерни и хардуерни решения в индустриалната автоматизация "Логисофт". Опитът му в сектора е вече над тридесет години, като първите си стъпки прави като служител в държавната тогава "Интрансмаш инженеринг", а през 1997 г. решава да създаде собствена фирма.

Растежът на софийската "Логисофт" е постепенен, като за 2022 г. отчита 6.4 млн. лв. приходи и 510 хил. лв. печалба, със сходни очаквания за 2023 г. Заетите в компанията са 22-ма души. А бумът се дължи и на разширяването на бизнеса към онлайн търговията.

Богат опит

Още от първия си работен ден Павлов попада в сферата на индустриалната автоматизация и от тогава не е променял заниманието си. Веднага след като завършва Техническия университет - София, със специалност "Електронна техника", той печели конкурс и е назначен за научен сътрудник в "Интрансмаш инженеринг" - дружество за машини и съоръжения, свър­зани с механизацията и автоматизацията на складови процеси, създадено през 60-те години на миналия век със споразумение между България и Унгария.

Това предприятие беше лидер в областта на автоматизираното складово стопанство и вътрешнозаводския транспорт по времето на социализма. Над 300 високостелажни автоматизирани склада бяха проектирани и внедрени тогава. Колосален опит, който стои зад гърба ми, преди да се заема с предизвикателството "Логисофт".

Крум Павлов
Крум Павлов

Собственик и управител на "Логисофт"

Въпреки че образованието му е с фокус върху хардуера, той се влюбва в разработването на софтуерни решения още през образованието си, когато осъществява първия си самостоятелен проект - декларативен език за програмиране на контролери. Стъпвайки на този си опит, впоследствие Павлов разработва структурен език за програмиране в "Интрансмаш" само десет месеца след началото на трудовия си стаж.

От керемиди до шоколад

След 1997 г. бъдещето в "Интрансмаш инженеринг" се оказва невъзможно за Павлов, тъй като дружеството е приватизирано, а инженеринговата дейност в него е преустановена. Това обаче се явява възможност за младия по онова време инженер и той решава сам да продължи развитието си в сектора.

"До този момент бях натрупал много познания и опит и ми се искаше да ги пренеса някъде. Така в този момент нямах друга реална алтернатива освен създаването на "Логисофт". Но тук се изправих пред едно друго много голямо предизвикателство. Изведнъж в България имаше пълна липса на складове, които да мога да автоматизирам, което наложи нуждата за преориентиране на бизнеса за работа в други браншове", коментира Павлов.

Насоката, която той избира, е модернизирането на техника за съществуващи производствени системи. Първата възможност пред Павлов се явява фабрика за производство на керемиди в Стралджа, където трябва да използва опита си с контролери на Siemens. След успеха на този проект се отварят нови възможности като фабриката на Kraft Jacobs Suchard за линията бонбони "Сезони", Nestle в България, както и цеха за кафе в Костинброд на Jacobs Douwe Egberts.

"Като цяло няма значение дали става въпрос за керемиди, шоколад или друго. Разликата е само в крайния продукт. Важни са системите за управление, които трябва да бъдат изградени така, че всичко да се разбира лесно не само от човека, внедряващ решението, но впоследствие и от хората, които ще го управляват. Винаги сме се старали да бъдем ефективни в това отношение, както и да го правим в най-краткия възможен срок за клиента", коментира Павлов.

Повратни моменти

Един от повратните моменти за компанията е, когато международната Dematic кани екипа на "Логисофт" да автоматизира високостелажен склад в Сърбия. "С този проект за първи път реализирахме директна връзка между индустриален контролер и SAP. По този начин се върнахме във фокуса на нашата дейност - светът на интралогистиката. Ключов е и моментът, в който стартирахме сътрудничеството си с една от най-бързо развиващите се немски компании в областта на интралогистиката - Gebhardt Fördertechnik. Най-големият успех от партньорството ни с тях е за изграждането на сложна конвейерна система в логистичната база на компанията Würth в Норвегия. Това всъщност е и нашият най-голям проект с техника за автоматизация на Siemens, с които сме партньори от самото създаване на "Логисофт", а от 2017 г. сме и официален техен партньор за решения в направлението за задвижвания", коментира Павлов.

Събитието, което ще окаже най-голямо влияние върху развитието на българската компания, обаче в крайна сметка се оказва ковид пандемията. Първоначалното решение тук е трудно - заради извънредните обстоятелства Павлов решава да изтегли своите експерти, които в този момент работят по проекти с партньора им Gebhard Fördertechnik в Германия. За щастие това не оказва трайно негативни последствия за взаимоотношенията между двете компании, като само половин година по-късно отново се включват в проект заедно. Ковид кризата предизвиква и ново преориентиране - в предлагането на услуга за изграждане на цялостни системи до ключ.

"До този момент никога не бях предполагал, че ще се занимаваме с механика, но се наложи бързо да вземем това решение. Това ни даде възможност да стъпим по-самостоятелно на пазара и отвори много възможности за партньорства с нови клиенти. Друг позитив за нас от ковид пандемията е, че тя даде доста значителен тласък за развитието на сектора за онлайн пазаруване, което ни даде възможност за растеж както в България, така и в световен мащаб ", коментира Павлов. Така фирмата изгражда системи за Speedy, Ozone и еBag.

Приемственост

Приемствеността във фирмата за следващите поколения е от съществено значение за стабилността и успеха на бизнеса в дългосрочен план, смята Павлов. "Още от самото начало в управлението на фирмата е и моята съпруга. На по-късен етап се включиха и децата ми, след като завършиха образованието си в Германия и вече натрупаха достатъчно години опит. Горд съм, че синът ми е в основата на софтуерното проектиране и програмиране на голяма част от конвейерните ни решения, а вече активно участва и във фирменото управление. Дори зет ми отскоро е част от компанията, като пое отдел продажби и маркетинг. Вярвам, че компанията е и ще остане в сигурни ръце в бъдеще", казва той. Павлов признава, че през годините е имало предложения за покупка на дялове от фирмата, но ги е отхвърлил. "Смятам, че така запазваме своята идентичност и свобода", коментира той.

Като резултат от това целите на компанията са изцяло фокусирани върху нейното бъдещо развитие. Първата от тях е разрастването на присъствието на "Логисофт" в областта на високоскоростните сортиращи системи за куриерски и онлайн търговски бизнес за средни и малки пратки.

"Планираме излизане и на международния пазар с изцяло наши решения съвсем скоро. Новите ни амбиции са свързани и с необходимостта от допълнителни производствени помещения. Работим в тази насока. Би било прекрасно, ако имаме възможността да се включим в новосъздадените индустриални зони около София. Така бихме осигурили работа на много хора, при това за разработване на високотехнологични решения с голяма добавена стойност", коментира Павлов. От компанията имат и планове за постепенно разширяване на екипа в следващите 5 до 10 години до 30 души.

Q&A:

Какви проекти имате в България?

Изключително сме горди с постиженията си в куриерския бизнес в България. Всички процеси в разпределителните центрове на Speedy у нас са автоматизирани изцяло от "Логисофт". Това са на практика няколко хиляди конвейерни зони, изграждащи високоскоростни и надеждни автоматични сортиращи системи за пратки. Влизането ни в бранша на онлайн търговията бе също впечатляващо. През 2022 г. изградихме изцяло нова автоматична 4-етажна конвейерна система за разпределение и високоскоростно сортиране на пратки за "Озон ентъртейнмънт". Най-значимият ни самостоятелен текущ проект е конвейерна система за eBAG в София, а най-големият ни проект в партньорство с Gebhardt Fördertechnik в момента е за фирма Hanon, производител на автомобилни части, в Словакия.

Друг голям и изключително престижен проект, с който се гордеем, но не е в България, е конвейерна система за комисиониране за Националната библиотека на Израел в Йерусалим - внедрена изцяло от дистанция. Днес над 5 млн. книги достигат до своите читатели благодарение и на нас. Перфектно работят и управляващите ни системи за няколко производствено-логистични комплекса, собственост на най-известната онлайн търговска платформа в света.

Какви са най-големите технологични иновации на компанията и кога бяха направени те?

Още като студент по електроника в ТУ - София, създадох първата си иновация - декларативен език за програмиране на контролери. Като млад служител на "Интрансмаш" още на десетия месец разработих структурен език за програмиране вместо сложния по онова време асемблерен език. Този модел пренесох по-късно и в "Логисофт", но вече базиран на най-мощната платформа за PLC програмиране в света - Siemens TIA Portal. Цялостните гъвкави софтуерни решения за управление на фабрики в различни браншове също са иновации в своята сфера. Неслучайно след всяка наша замяна на стара система новата започва да работи гладко и безпроблемно.

Решението ни за управление на конвейерни сортиращи системи с интегрирана DWS система (за автоматична идентификация, измерване на размери и тегло) е изключително иновативно. Вместо с множество разнородни, скъпи и взаимно свързани системи ние решихме този проблем само с едно обединено решение. То дава същата функционалност, но без да е необходимо дълго и мъчително внедряване на обекта от различни доставчици и последваща трудна поддръжка. Това е голямо облекчение за инвеститорите. Не са много фирмите, които могат да се похвалят с "прозрачни" самоподдържащи се системи с брилянтна детайлна диагностика.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар