🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Ховаг" разширява завода за кабели в Търговище с инвестиция за 1.5 млн. лв.

Българското дружество на швейцарската Howag ще разкрие нови 15 работни места. Оборотът му надхвърля 15 млн. лв.

Към днешна дата в компанията работят 180 души
Към днешна дата в компанията работят 180 души
Към днешна дата в компанията работят 180 души    ©  Цветелина Белутова
Към днешна дата в компанията работят 180 души    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производителят на кабели и кабелни системи "Ховаг" от Търговище ще инвестира 1.5 млн. лв. в разширяване на производствените си мощности в града. За проекта се разбра, след като компанията получи сертификат за инвестиции с общинско значение клас "В".

С инвестицията дружеството, което е част от швейцарската група Howag, ще разкрие нови 15 работни места. Очаква се изпълнението на проекта да започне през следващата година, а завършването му е планирано за 2025 г., съобщи за "Капитал" управителят на "Ховаг" Радка Бонева.

Какво ще се прави

Към днешна дата "Ховаг" има две производствени площадки в Търговище, а сега планът е втората от тях да бъде разширена. Освен това ще бъде изграден и логистичен възел, което ще позволи на компанията да оптимизира вътрешната си логистика. За целта е предвиден терен 7 дка, който дружеството ще ползва под наем, уточнява мениджърът.

"Инвестицията ще се реализира на площадката на втория завод. Като първа стъпка планираме да построим сграда за логистични цели. Това ще увеличи общата полезна площ за производство и съхранение на продукция, също така ще подобри вътрешния и външния логистичен процес", обяснява Бонева.

Финансирането на проекта ще е смесено - със собствен и чужд капитал, посочва тя.

За 2021 г. "Ховаг" отчита приходи 15.2 млн. лв., което е с 53% повече спрямо година по-рано. Печалбата расте със 76% на годишна база и достига 1.2 млн. лв., показват данните от годишния финансов отчет.

"Високата инфлация в сравнение с тази в Швейцария и в Германия, където са нашите основни пазари, както и бързият ръст на заплатите у нас ни притискат все повече и повече да мислим в посока подобряване на процеси, автоматизиране и дигитализиране", коментира управителят.

Полученият сертификат клас "В" дава на компанията право да ползва съкратени административни срокове и индивидуално обслужване, уточняват в прессъобщението си от община Търговище. Освен това инвеститорите, които получават такъв документ, придобиват и правото да закупят или да наемат общински недвижим имот без провеждане на търг или конкурс, но след решение на общинския съвет.

Компанията

"Ховаг" е регистрирана през 2014 г. и започва дейност година по-късно. Създаването на българското дружество на швейцарската група Howag е свързано с изтеглянето на американския производител на индустриални батерии EnerSys от местния пазар. При закриването на бизнеса на "Енерсис" в Търговище тогавашният изпълнителен директор на Ойген Петерханс се ангажира лично да отвори нови работни места в региона. По негова препоръка Howag, която тогава търси възможности за разширяване на дейността си в Централна и Източна Европа и проучва четири страни - Румъния, Украйна, Унгария и България, в крайна сметка избира Търговище.

Първоначалният план е в България да бъде изградена малка компания с персонал около 30 души. Дейността обаче се разраства много по-бързо от очакванията и днес служителите вече са 180, като дългосрочните планове са броят им да достигне 250.

Производството в Търговище бързо се превръща в ключово за швейцарската група, която има заводи и на родния си пазар, както и в Китай. Голяма част от произвежданите в България продукти са разработени от местния инженерен екип. В основната си част продукцията на българската "Ховаг" се изнася - главно към Швейцария, Германия и Австрия, където клиентите са основно високотехнологични международни компании от различни сектори - машиностроене, медицинска апаратура, строителна техника, телекомуникации и т.н. Дружеството работи и с няколко местни клиенти, като членува и в Българо-швейцарската търговска камара.