🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-динамичните компании за машини и оборудване: Отличниците са тук

Общите приходи в секторната класация в "Гепард" са скочили с над 68% до 263 млн. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Заедно със софтуерната индустрия секторът за машини и оборудване увеличава най-динамично дела си от българския брутен вътрешен продукт през последните години. В него постоянно нови и нови компании отварят производство, а заводи тук имат инвеститори от цял свят. Както всяка година, секторната класация на "Гепард" има най-разнообразни представители на бранша - от производител на касови апарати, през такъв на джаджи за умния дом, до оборудване за млекопреработвателната индустрия. Положителното е, че немалка част от водещите 20 компании в тазгодишната класация са на български предприемачи и продължават да се развиват добре.

Топ 3

Общите приходи на топ 20 са се повишили с над 68% до 263 млн. лв. Първа през 2018 г. е българската компания "Дейзи тех", която от години е лидер на пазара в производството на касови апарати. Основна част от бизнеса й се изнася в над 50 държави в Европа, Азия, Африка и Близкия изток. Компанията прави и уреди за енергоотчитане. Приходите й за годината са се увеличили със 138% до 27.1 млн. лв.

Втора в класацията е добричката "Никос хранинженеринг" - семейна компания, занимаваща се с производство и доставка на оборудване за преработка на мляко. Създаденото още през 1989 г. дружество е повишило оборота си със 137% до 6.2 млн. лв. Компанията продължава да увеличава и персонала си, който вече е над 50 души спрямо 37 в края на 2017 г.

"Ховаг" от Търговище е на трето място в подреждането с над 108% растеж на приходите до 8.8 млн. лв. Във фабриката си в града компанията, която е част от швейцарската Howag, произвежда кабелни системи за най-различни индустрии. "Ховаг" вече има над 100 служители.

От цялата страна

В класацията буквално присъстват представители от цялата страна - от село Дебелт до Царацово. Индустрията за машини и оборудване е капиталоемка и изисква постоянни инвестиции, което се отразява и на финансовите резултати - шест от компаниите в топ 20 са на загуба. Най-рентабилна е софийската "Индустриален софтуер", основана още през 1991 г. от няколко експерти в областта на индустриалната автоматизация. Компанията произвежда програмируеми контролери, разпределителни системи за управление и модули, които се използват в различни производства. Приходите й за 2018 г. са се увеличили със 105% до 25 млн. лв. при печалба от 10.3 млн. лв., а екипът на компанията е над 40 души.

С изключение на едно всички дружества в секторната класация на "Гепард" увеличават персонала си. Общият им брой във водещите двадесет компании е 2600 с над 1000 души повече от 2017 г.

Всякакви индустрии

В подреждането впечатление правят и компании като българското дружество на швейцарския гигант Trisa. В град елин Пелин "Триза България" прави четки за зъби, като дневното производство е над 30 хил. броя, които се изнасят към Европа. Всяка стотна електрическа четка Trisa също се прави в България. Приходите на компанията за 2018 г. достигнаха 8.3 млн. лв., с почти 50% повече от 2017 г.

"Велотек" от село Царацово край Пловдив пък е свързана с пловдивския производител на велосипеди "Макском" и също прави колела и джанти. Оборотът й за 2018 г. е нараснал с над 50% до 17.8 млн. лв., а служителите й вече са почти 100.

В топ 20 присъстват и две компании от Петрич, които са специализирани в електрическата апаратура. "Авист" произвежда електрокомпоненти за окабеляване, а "Метикс" - електрически табла и подстанции. И двете увеличават екипите си, а оборотите им растат с около 45%.

Три компании повтарят участието си в топ 20 и през тази година - "Алтерко роботикс" и споменатите вече "Ховаг" и "Авист". Първата е част от публичното дружество "Алтерко" и произвежда смарт устройства като часовника за деца MyKi, продукти и решения в областта на умния дом като умните крушки и уреди Shelly и др. Приходите й са скочили с 52% до 11.4 млн. лв.

Много добре се представя и "Изамет 1", която е част от първата частна фабрика за асансьори в България, основана още през 1989 г. Компанията произвежда и ескалатори за търговски центрове и сгради. Тя е успяла да увеличи продажбите си с близо 43% до 7.7 млн. лв.

В класацията намира място и най-големият български производител на прикачна селскостопанска техника - "Мадара агро", който успешно продава и зад граница. Компанията от Шумен успя да развие продажбите си, включително и онлайн, и изнася в много държави в Европа. Приходите на дружеството са се повишили с 51% до 17.2 млн. лв.

Най-висок оборот в цялото подреждане има компанията "Вили Елбе aутомотив България", която навлезе преди три години в България. В завода си в село Куклен тя произвежда кормилни уредби за гиганти като BMW и Mercedes, и успя да достигне приходи от 33 млн. лв. за 2018 г., с 88% повече от предишната. През 2016 г. тя инвестира 9 млн. евро в проекта си, като купи и 20 дка собствена земя.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    Инфографика 1 няма нищо общо с текста.

    Нередност?
Нов коментар