Растящата германска фабрика от Съединение: от кабели до електроника и солари

Германската KATEK добави нов цех в българското си предприятие, планира още един

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Производителят на електроника е в Пловдивско от 2006 г. и приходите вече приближават 50 млн. лв.
  • За новите линии ще бъдат наети още 70 души към сегашните 300.
  • Третото хале ще поеме и бизнес от Германия, свързан производство на фотоволтаична техника.

Повече от два пъти разширява производството германската "КАТЕК електроник България" в завода си в град Съединение. Плавно и без шум компанията, която започва работа в страната през 2006 г. като "Щека електроник", през годините расте - оборотът й вече наближава 50 млн. лв., а заетите са около 300 души. Увеличаващото се търсене на електроника от различни сектори е причината за последния проект, в който германският собственик KATEK Memmingen (част от групата KATEK) инвестира няколко милиона евро. Нуждата от продукти за зелена енергия пък обещава и следващо разрастване на бизнеса.

Ново хале и още хора

Компанията вече е изградила ново хале, което добавя 4 хил. кв.м производствена площ към съществуващите 2600 кв.м. Има построен и втори етаж от малко над 2 хил. кв.м, където ще се разшири административно-техническата част. Строителството е изпълнено от "Бараж груп" преди година. По думите на управителя на КАТЕК Христо Ненов новата сграда е получила акт 16 и започва запълването й с апаратура и персонал. Вече има функционираща линия за насищане на електронни платки, до края на юли се очаква да бъде вкарана в експлоатация втора такава линия, а трета е планирана да се монтира най-късно до март 2023 г. Инсталирани са също и работни станции за тестване на чипове и асемблиране на фотоволтаични инвертори. От компанията не посочват точната инвестиция, но Ненов я определя като "седемцифрена сума в евро".

С разширението на производството сега се предвижда да се увеличи и персоналът, като до средата на тази година ще бъдат наети още 70 души. В момента в завода работят около 300 души, като 80% от тях са жени. "Причината е, че дамите са доста прецизни и са по-чувствителни към качеството на продуктите, към което и всяка една германска компания е доста чувствителна", обяснява Ненов.

По думите му новите позиции са отворени за всички, които биха искали да кандидатстват, което включва и украинските бежанци. Единственото условие е те да имат намерение да останат в страната, а не да са тук за кратък транзитен период. Всички кандидати преминават кратък изпит за проверка на сръчност и съобразителност - стандартна практика при всяко ново попълнение. Най-сложно според Ненов е набирането на инженери, където техническите и практическите познания на кандидатстващите са проблем.

Да правиш бизнес с КАТЕК

Компанията започва дейност под името "Щека електроник България" през 2006 г. с около 20 служители, като първоначално произвежда основно кабели. Както много инвеститори по това време собственикът й (тогава Steca) избира България за проекта си заради предстоящото членство на страната в ЕС. През 2019 г. германската компания и дъщерните й дружества са преименувани и предприятието в Съединение става "КАТЕК електроник България".

Междувременно българското предприятие развива производството на електроника по поръчка на клиенти, като според отчета за 2020 г. този бизнес носи над 60% от приходите. Продуктите включват също соларни и енергийни изделия и кабелни групи. По думите на Ненов над 80% от производството е за западноевропейския пазар. Останалата част от продукцията се продава на българския пазар - главно на най-големите производители на битови уреди.

Продажбите на КАТЕК минават през търговския отдел на групата в Германия - там се поемат поръчките и се извършва цялостната комуникация. Когато се изготвя продукт за нов клиент, базата в Съединение предоставя техническа експертиза, а самото проектиране се прави от развойния център в Германия. След като продуктът бъде одобрен от клиента, се преминава към серийно производство, като планирането на процесите се прави изцяло на местно ниво в България. Целта е продуктите да се правят от лесно достъпни материали. "Идеята е да се използват стандартни компоненти, за да се избегнат високите цени за клиента", обясни Ненов.

КАТЕК отчита плавно, но постоянно увеличение на оборотите през годините, като за 2020 г. продажбите й достигат близо 46 млн. лв. (виж таблицата). "Тенденцията, която следваме, е 15-20% ръст на приходите на годишна база", казва Ненов. Той отдава това на бизнес модела на компанията и продуктите, които произвежда - тя действа почти изключително с дългосрочни договори, а не с единични поръчки.

Трудните доставки

Компанията, както и секторът като цяло, се радва на високо търсене на високотехнологични продукти, което води и до трудности. В момента основен проблем е осигуряването на необходимите материали заради нарушените вериги за доставки в световен мащаб. Ненов разказва, че като всички останали и те изпитват затруднения в набавянето на суровини, чийто главен източник са страни от Азия. По думите му до този момент отделът им за стратегическо снабдяване успява да се справи с тези затруднения. Това понякога означава нужните материали да се купуват от дистрибутори, чиито цени в някои случаи са тройно по-високи, и тогава се търсят алтернативи. "Поръчки, които пускаме в момента за компоненти, са със срокове на доставка от порядъка на 370-500 дни", коментира той.

По думите му позитив за компанията е, че не е повлияна от войната в Украйна. КАТЕК няма активни бизнес отношения с конфликтния район, както и не използва доставчици през Черно море.

Макар че токът и газът не са основното перо в разходите на компанията - най-големи са разходите за материали, което до голяма степен се дължи и на нарушените вериги на доставки, КАТЕК все пак търси варианти да намали енергийната си зависимост. Това става чрез инвестиции в енергийно ефективни линии за производство на електрони платки и разширяване на фотоволтаичната инсталация за собствена консумация. Компанията разполага с малка соларна инсталация още от 2006 г., но сега има намерения да монтира нови панели на покривите на цеховете, с което да увеличи енергийната си самостоятелност до 70-80%.

Зелено разширение

Това няма да е последното разширение на бизнеса на КАТЕК. "Ние вече имаме доста поръчки, които трябва да изпълним за наши клиенти. Но все още не сме достигнали максимума на капацитета, който трябва да достигнем по нашия план. Наистина има силно търсене на продуктите по направление зелена енергия", каза Ненов.

Затова и следващата стъпка в развитието на КАТЕК в България е изграждането на трето хале, което да се използва изцяло за производството на фотоволтаична техника. На този етап заводът прави няколко соларни продукта. "В общи линии те са цяла гама, като за момента една част от тях се произвеждат тук и една част в Германия. Предстои трансферирането на този вид бизнес в България", уточни Ненов.

Бъдещият производствен цех ще е с размер, подобен на втория - около 4 хил. кв.м. Строителството се очаква да започне в края на следващата или в началото на 2024 г. А това означава и още работни места в следващите години.

Групата

Германската компания е създадена като Steca през 1976 г. През 2018 г. тя става част от портфолиото на инвестиционната компания Primepulse и е преименувана на KATEK Memmingen. Освен нея в групата KATEK влизат още три основни подразделения - KATEK Leipzig, KATEK Grassau и KATEK Mauerstetten.Основният й фокус е производство на полупроводници и други електрически компоненти, както и техника за медицинската и автомобилната индустрия. Групата има заводи на няколко места в Германия, както и в България, Унгария, Чехия и Литва, а заетите са над 2800 души. За 2021 г. приходите й са 540 млн. евро, EBITDA е 28.7 млн. евро, а нетната печалба е 8.2 млн. евро. Най-големият акционер с 58.9% е инвестиционната компания Primepulse, чиито собственици са Клаус Вайнман, Стефан Кобер, Реймънд Кобер и Стефан Фриц.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-?
    Da be.. da..
    • - 2
    • + 1

    И... какви заплати се плащат в тази фабрика...
    Производствен персонал, инженери, меринжеи...
    Стартови и средни...
    Какви условия на труд споделят вътрешните...
    То убаво немски бизнес, развитие и т.н. реклама.
    Ама хората ходят на работа главно за доход, а после развитие, баланс и т.н.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    До коментар [#1] от "Da be.. da..":

    А без тази фирма какви щяха да са заплатите? Това не е социализма да те водят доброзорно на бригада - никой не е нает против желанието му.

    Ако нямаше изгодни условия, фирмата нямаше да увеличава персонала. Да не говорим, че в България средните заплати се покачват, както за столицата, така и за всички останали региони.

    Нередност?
Нов коментар