🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Българската армия няма как да изпрати 155-милиметрови снаряди на Украйна просто защото все още не разполага с "натовска" артилерия
Българската армия няма как да изпрати 155-милиметрови снаряди на Украйна просто защото все още не разполага с "натовска" артилерия    ©  Reuters

Войната | Български снаряди за 350 млн. лв. вероятно потеглят за Украйна през ВМЗ "Сопот"

Министерство на отбраната предава огромно количество стари боеприпаси на най-големия ни военен завод срещу обещание за нови, които ще се произвеждат през следващите три години

Българската армия няма как да изпрати 155-милиметрови снаряди на Украйна просто защото все още не разполага с "натовска" артилерия    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България за втори път може да се окаже "тайният" спасител на украинската армия. По ирония на съдбата това ще се случи по време на служебното правителство на президента Румен Радев, който в очите на много хора изглежда като негласен поддръжник на Москва. Без много шум Министерството на отбраната на пръв поглед изненадващо е преценило, че е време за обновяване на огромна част от военновременните му запаси от боеприпаси, става ясно от решение на Министерския съвет, публикувано онлайн в информационната система на правителството миналия петък, 24 март. Става дума за стари снаряди на стойност 346.8 млн. лв. с ДДС, които се предоставят на държавния военнопромишлен гигант ВМЗ "Сопот" срещу ангажимент постепенно да бъдат заменени с новопроизведени през следващите 3 години. По този начин най-голямото ни отбранително предприятие ще получи възможност да пласира боеприпасите "с отпаднала необходимост" на свободния пазар. На практика това означава, че те почти сигурно ще заминат за Украйна чрез "триъгълна сделка" през някоя съюзническа държава.

Така армията на Киев най-вероятно ще получи огромна индиректна оръжейна подкрепа от страната ни в навечерието на дългоочакваната контраофанзива срещу руските окупационни сили. На практика това ще е животоспасяваща "глътка въздух" за украинските сухопътни войски, които въпреки все по-честите и по-големи пратки от западна бойна техника все още остават оборудвани основно с въоръжение от времето на СССР, което стреля със "съветски" калибри. Според различни оценки в момента около две трети от армията на Киев е оборудвана с оръжейни системи, които използват боеприпаси, произвеждани от българския военнопромишлен комплекс. Също така те присъстват в огромни, дори прекомерни количества в складовете на българските сухопътни войски, като сериозна част от тях са с изтичащ срок на годност и трябва да бъдат утилизирани, ако спешно не бъдат използвани "по предназначение".

"Море" от "екссъветски" боеприпаси за украинската контраатака

От решението на Министерския съвет, голяма част от което е секретно, не става ясно точно какво количество стари боеприпаси ще преминат от военното министерство към ВМЗ. Разбира се обаче, че старите снаряди ще бъдат заменени за нови в съотношение 1:1.

Според различни неофициални оценки от отбранителния бранш може би става дума за няколкостотин хиляди снаряда - от порядъка на 300 - 350 хил., които биха могли да покрият нуждите на украинската армия за срок от поне три месеца. Тоест най-малкото, докато общоевропейският проект за снабдяване на Украйна със "западни" артилерийски боеприпаси заработи на пълни обороти и докато повече западни оръжейни системи бъдат изпратени на Киев. От правителственото решение се разбира също, че става дума за боеприпаси за ръчни и тежки гранатомети, както и за 122- и 152-милиметрови оръдия и самоходни гаубици от "съветски" тип.

Прави впечатление, че решението на Министерския съвет е взето няколко дни след посещението на еврокомисаря по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон, който пристигна у нас преди около две седмици, за да проучи възможностите на българската отбранителна индустрия да подпомогне Украйна с боеприпаси. Чисто формално погледнато, тази стъпка на служебното правителство не е и в разрез с твърденията на президента Радев, според когото страната ни не е част от общата инициатива на ЕС за доставка на артилерийски снаряди. На практика в нея се говори за 155-милиметрови боеприпаси с "натовски" калибър, каквито армията ни към момента не използва, а военните ни предприятия засега произвеждат по-скоро в ограничени количества. Неартикулираната цел на българската стана в настоящата ситуация е да получи пари от Европа, за да увеличи индустриалния си капацитет за производство на западни снаряди, от каквито армията ни ще се нуждае в недалечно бъдеще, когато започне да придобива "натовски" самоходни артилерийски установки.

В подобен дух беше изказването и на военния министър Димитър Стоянов след срещата с европейските му колеги в Брюксел. "На заседанието днес беше обсъден проект за съвместно предоставяне и придобиване на 155-мм снаряди. България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като ние не използваме боеприпаси с такъв калибър. Българската армия не разполага със средства, които могат да използват 155-мм снаряди", коментира той миналия понеделник, 20 март. В предишни свои изявления обаче Стоянов нееднократно е подчертавал, че е критично важно сухопътните ни войски бързо да придобият поне една батарея модерни 155-милиметрови мобилни артилерийски системи, които да осигуряват огнева поддръжка на елитната ни 61-ва тежка механизирана бригада.

Решението за "тайна" българска помощ явно не е спонтанно

По всичко личи, че по същото време военното ведомство вече е работило с пълна сила по пласирането на все още жизненоважните за украинската армия "ненатовски" боеприпаси - решението на Министерския съвет е от 17 март. Още на 1 март пък министърът на отбраната е назначил работна група, която да уточни параметрите на бъдещия договор с ВМЗ "Сопот" за замяна на старите снаряди с нови. Така че планът за сравнително безшумно индиректно подпомагане на Украйна явно не е нов и по него се работи много преди Европейската комисия да се разбърза с инициативата за форсиране на производството на 155-милиметрови "натовски" снаряди във военните предприятия на страните-членки.

От проектодоговора, одобрен от правителството, също става ясно, че властта явно се притеснява дали предприятието наистина може да произведе заместващите нови боеприпаси в рамките на зададения срок от 3 години. Затова се въвежда клауза за актуализиран план-график "при обявяване на извънредно положение, военно положение и/или положение на война или промяна в международната обстановка, обосноваваща допълнителна необходимост от боеприпаси за нуждите на МО". В този случай ВМЗ "Сопот" се задължава да спре производството и доставките за своите контрагенти, докато не изпълни задължението си към българската армия.

Въпреки че изглежда изненадващо и в тотален дисонанс с политическото поведение на българския президент от последните дни, настоящото решение на служебното правителство има своята политическа логика. С него държавният глава де факто изпълнява (макар и явно със стиснати зъби и прикривайки се от своите гледащи на изток симпатизанти) решението на предишното Народно събрание за отпускане на военна помощ за Украйна. Така той няма да може да бъде атакуван политически след сформирането на новия парламент, че бламира решние на най-висшия законодателен орган на страната в полза на нерпиятелски интереси. По-конкретно става дума за 7-а точка от решението на предишното Народно събрание, която буквално гласи: "Министерският съвет да пристъпи към обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерството на отбраната, представляващи въоръжение и боеприпаси, чийто срок на съхранение изтича до три години, включително и чрез замяна на наличните такива с новопроизведени от държавните публични предприятия на съответната равностойност."

Ако съдим по стойността на старите снаряди, които армията в момента предава на ВМЗ "Сопот", военновременните ни запаси наистина спешно са се нуждаели от обновяване. И авторите на парламентарното решение за военно подпомагане на Украйна явно добре са съзнавали това, когато са го внасяли в парламента.

Как ЕС се бори с "глада за боеприпаси"

Лидерите на страните от ЕС одобриха на 23 март план за изпращане на 1 млн. снаряда за украинската армия през следващите 12 месеца. Става дума за 155-милиметрови боеприпаси за артилерийски системи с "натовски" калибър, които ще дойдат от запасите на европейските армии. Както многократно натърти президентът Радев, България няма да участва в тази част от инициативата за военно подпомагане на Украйна, тъй като за момента използва само оръдия от арсенала на бившия Варшавски договор.

Страната ни обаче най-вероятно ще се включи във втората и третата фаза от програмата, финансирана от общия европейски фонд, наречен European Peace Facility (EPF). Той не е част от учредителните договори на евросъюза и касае отбранителни инициативи, попадащи извън правомощията на ЕС, но въпреки това страните членки с национални решения до момента са заделили в него сума от порядъка на 2 млрд. евро. През следващите месеци тези пари ще бъдат използвани за презареждане на европейските армии със 155-милиметрови боеприпаси на мястото на изпратените за Украйна и за увеличаване на производствения капацитет на европейските отбранителни предприятия. Това са инициативите, към които България почти сигурно ще се опита да се включи.

В момента наши военни предприятия като държавното ВМЗ "Сопот" и частните ЕМКО и "Трансмобил" могат да произвеждат ограничени количества "натовски" снаряди. Евентуално финансиране по EPF би им помогнало бързо да увеличат в пъти индустриалния си капаците за 155-милиметрови боеприпаси.
14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 14
    • + 3

    Не мога да разбера защо още всички се правят на ощипани булки пред факта, че нашият ВПК работи денонощно основно за Украйна? Дали ще е с поръчки през няколко страни и частни компании или чрез заменки за военновременния резерв - все тая. Това не е спирало от 2016 г. насам и съвсем не мога да разбера защо Простото Киро само се тупа в гърдите, че по негово време сме пращали снаряди на Киев. Нито е направил нещо уникално, нито пък е променил нещо в тази насока. Неговите действия отвъд засилената инфлация (двойно над средната за ЕС), потенциалната дългова спирала, се ограничават с един стартъп, който продължава да "строи" завод за електромобили... засега неуспешно. Но да гласувайте за поредната месия, която ще ни спасява за 800 дни...

    Нередност?
  • 2
    western_ avatar :-|
    western_
    • - 2
    • + 1

    О, не. Нали Радев каза, че няма как да правим такива неща о.О

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 19
    • + 5

    Това кой какво бил казал, пък какво било станало и как точно ще стане врътката, са пинизи и оправдания за вътрешна употреба, които нямат никакво значение по същество. Ама никакво!

    Как стоят фактите:
    1. БГ няма договор за военна помощ с Украина.
    2. Украина не е член на ЕС или на Нато, на които БГ е член и страната ни няма задължения и по тази линия.
    3. Въоръжаването на една воюваща страни прави БГ съвоюваща страна според международните стандарти, защото с тези си действия тя нарушава неутралитета си спрямо конфликта.

    Патрушев вчера го каза в прав текст - Страните от ЕС са съвоюващи страни.
    Това е доста тревожно, защото а официална позиция на РФ, а не се вижда никаква перспектива РФ да бъде разгромена при дистанционната прокси война на САЩ и приятели на територията на Украина.

    Обръщам се към онези, които все пак са запазили малко здрав разум и не са подвластни на елейната пропаганда:
    1. Украинският ВПК е практически унищожен. Как се води война срещу ядрена свръхсила единствено чрез внос на въоръжение и боеприпаси?! При това съвоюващото Нато определено няма този производтвен капацитет. Украинско във войната е само пушечното месо.
    2. Пекин застана зад Москва в конфликта ѝ със САЩ и приятели.

    В тази ситуация въпрос на време е на коалицията на съвоюващите да ѝ бъде потърсена отговорност.
    Как се търси отговорност? Бръкнете в учебниците по история - с армия на северния бряг на Дунав.

    Хора, спрете да викате мечката! Ще ви чуе!

    Нередност?
  • 4
    dyy avatar :-|
    dyy
    • - 4
    • + 10

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Патрушев може да говори каквото си иска, но с какво обаче ще удари НАТО? Ядрено оръжие ли? А може би ще направят десант на нашето крайбрежие?
    Мечката е била силна 19-ти и 20-ти век, в момента я виждаме колко е прехвалена нейната мощ, цяла година тъпчат на едно място. Реално имат повсеместна могилизация на фронта и немислими човешки загуби.

    Нередност?
  • 5
    xyha avatar :-|
    xyha
    • + 3

    "за 350 млн. лв. вероятно"
    Вероятно е журналис , но по-скоро не този дето го е писал това . Малко по-вероятно да е , - да провери и да изнесе документи .

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 10
    • + 4

    До коментар [#4] от "dyy":

    Все едно чета речта на проф. Богдан Филов през март 1941 г. пред НС по повод подписания пакт за присъединяване на Царството към Оста!
    Просто трябва да замените "Велика Германия" с доскорошния хегемон. И всичко ще си дойде на мястото...

    Помните ли какво поиска Путин през декември 2021: връщане на Нато в границите от 1997 г. Т.е. там, където беше желязната завеса. И помните ли какво стана след като се направиха, че не го чуват?
    Махатма Ганди го е обобщил: Отначало те не те забелязват, после ти се смеят, после воюват с теб. И тогава ти печелиш.

    Ще са кача на тавана да си сваля учебниците по руски...

    Нередност?
  • 7
    nikaz avatar :-|
    Nikaz
    • - 3
    • + 14

    Русия е последната империя, няма друга държава, която да иска да завладява съседни държави и да ги изтрива от картата. Тя трябва да бъде спряна тук и сега, защото иначе ще продължава и ще живеем в постоянна нестабилност и кризи. Хубавото е, че цялата държава, включително армията и е проядена от корупция и се оказа, че възможностите и са доста ограничени.
    Колкото до войната на изтощение, ако някой си мисли, че държава с БВП колкото Италия ще може да изхарчи повече за война от САЩ и ЕС, живее в много измислен свят.
    Благодарен съм на Украинците, че водят тази война и проливат кръвта си, за да не трябва ние да го правим.

    Нередност?
  • 8
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 5
    • + 10

    Точно казано. И докторе, мечката отдавна е с избити зъби и отрязани нокти. И с миша опашка. Знам че много ти се иска да видиш Червената армия на Дунава и че много те е яд на САЩ, но... не ходи на никакви тавани, а слез малко в реалния свят.

    Нередност?
  • 9
    sirhamiltonf1 avatar :-|
    hamiltonf
    • - 2
    • + 7

    Бг снаряди, разцепващи каски.ру! Безценно!

    Нередност?
Нов коментар