🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Белгийската компания OIP се надява да види старите си танкове в действие в Украйна

Оръжейната фирма има един от най-големите частни арсенали в Европа, закупувайки старо военно оборудване

Германия в крайна сметка ще изпрати танкове на Украйна.
Германия в крайна сметка ще изпрати танкове на Украйна.
Германия в крайна сметка ще изпрати танкове на Украйна.    ©  Reuters
Германия в крайна сметка ще изпрати танкове на Украйна.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В хангар в покрайнините на валонския град Турне белгийската отбранителна фирма OIP е разположила един от най-големите частни оръжейни запаси в Европа. Общо фирмата притежава запас от около 500 бронирани машини, което според ръководителя на компанията Фреди Верслуйс е "вероятно най-големият частен арсенал от танкове в Европа". "Много от тези танкове стоят тук от години. Надяваме се, че сега е моментът те най-накрая да видят някакво действие в Украйна", каза Верслуйс, цитиран от The Guardian, при обиколка на хангара.

"Тук имаме 50 Leopard 1. Имаме и 38 германски танка Gepard, 112 австрийски леки танка SK-105, 100 италиански VCC2 и 70 бронетранспортьора M113", добавя той.

Верслуйс е закупил танковете Leopard 1 от белгийското правителство през 2014 г., когато те са изведени от експлоатация, за 37 хил. евро всеки. "Това беше пазарната цена поради геополитическата ситуация по това време", казва той. "Но закупуването на тези изведени от експлоатация танкове беше огромен залог за нас. Голям, голям риск".

Белгия, която вече не разполага с танкове в отбранителните си запаси, е проучила възможността да откупи обратно продадените Leopard 1. Миналия месец белгийският министър на отбраната Людивин Дедондер заяви, че е започнал преговори с OIP, но обвини компанията, че се опитва да реализира "огромна печалба" от продажбата. "Разговорите все още продължават, но аз няма да платя половин милион за танк, който далеч не е готов за бойни действия", заяви Дедондер пред белгийски медии, цитиран от The Guardian.

Верслуйс отрича белгийското правителство да се е обръщало към него и заяви, че е трудно да се определи цената, на която ще продаде танковете. "В момента няма смисъл да говорим за цени, защото трябва да проверим състоянието на всеки танк и какво трябва да се обнови", каза той. Той подчерта, че може да отнеме месеци и до 1 млн. евро разходи за обновяване на всеки танк, за да бъдат готови за употреба в Украйна. "Те се нуждаят от нов двигател, амортисьори, най-новата радарна технология - списъкът е дълъг".

Износ за Украйна

След началото на военните действия в Украйна OIP е продала 46 бронирани машини M113 на Великобритания, която след това ги е прехвърлила в Украйна като част от военен пакет. Компанията в продължение на години не е могла да продаде танковете Leopard 1, тъй като Германия изисква да се издаде одобрение за реекспорт на военното ѝ оборудване. Това може да се промени, след като през януари германското правителство обяви, че няма да попречи на Полша, ако реши да изпрати танкове за Украйна и след това реши, че самата тя ще достави танкове. OIP все още не е в състояние да продаде запаси си от австрийските леки танкове SK-105, тъй като Виена не одобрява износа.

Верслуйс твърди, че наскоро държавният оръжеен доставчик на Украйна се е свързал с него за възможността да закупи техните танкове. Британската Joint Expeditionary Force (JEF) също се е свързала с него след съобщението на Германия, казва той. "Отворени сме за всички възможности", заяви Верслуйс. "Но цената трябва да е справедлива, ние не сме благотворителна организация".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bpn29646885 avatar :-|
    bpn29646885
    • - 4
    • + 2

    Ще ги види в пунктовете за вторични суровини ...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#1] от "bpn29646885":

    Изобщо не сте прав. Тези танкове ще се превърнат в метални продукти с щемпел Сделано в России.

    Нередност?
Нов коментар