Софтуерната "Хаос" и германски конкурент се сливат и финансират от два глобални фонда

Щатският TA Associates и германският LEA Partners ще държат контрола над новосъздадения играч

Владимир Койлазов (вляво) и Петър Митев създават "Хаос софтуер" през 1997 г.
Владимир Койлазов (вляво) и Петър Митев създават "Хаос софтуер" през 1997 г.
Владимир Койлазов (вляво) и Петър Митев създават "Хаос софтуер" през 1997 г.    ©  Chaos Software
Владимир Койлазов (вляво) и Петър Митев създават "Хаос софтуер" през 1997 г.    ©  Chaos Software
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През годините "Хаос софтуер" стана видима за широката публика покрай получените награди "Оскар" и "Еми" за технически визуални решения. Тази седмица около една от най-големите български софтуерни компании има бизнес новина - тя е част от класическо сливане и придобиване, през което вероятно става глобален лидер в сектора за рендъринг и 3D визуализации.

Създаденото от Петър Митев и Владимир Койлазов дружество се обединява с друга компания от бранша - германската Enscape. А контролът в новото обединение ще се държи от два фонда за дялови инвестиции - щатския TA Associates и германския LEA Partners. Никакви детайли като цена и дялове не са обявени, но ако се съди по международни аналози, оценката на българската фирма вероятно надхвърля 100 млн. долара.

Четириизмерна сделка

Съоснователят на "Хаос софтуер" Петър Митев заедно с колегата си от Enscape Кристиян Ланг ще бъдат съизпълнителни директори на новата компания, която ще се нарича Chaos. Другият основател на "Хаос софтуер" - Владимир Койлазов, който досега беше технически директор на дружеството, ще оглави съвместното звено за научноизследователска дейност и иновации. Общият екип на компанията ще надмине 500 души, от които 400 идват от българската компания и подразделенията й в София (където работят над 330 души), Прага, Лос Анджелис, Сеул и Токио. Централата ще бъде в Карлсруе, а ще има и още един офис в Ню Йорк. В България ще продължи да е основното ядро от разработчици.

Двата фонда ще държат контролния пакет акции в новата компания, а създателите на "Хаос софтуер" Петър Митев и Владимир Койлазов запазват значителен (но необявен) миноритарен дял в компанията. Промените около новата собственост все още не са вписани в Търговския регистър, но дяловете на Митев и Койлазов в "Хаос софтуер" - съответно 51% и 49%, наскоро са прехвърлени в две малтийски компании, на които всеки от тях е едноличен собственик, явно в подготовка за сделката.

Финансови параметри около сделката не бяха обявени, но повечето от глобалните софтуерни сделки се оценяват на база на печалбата преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) - обикновено за компании от размера на "Хаос" тя е между 14 и 16 пъти EBITDA, т.е. сделката може да оцени дружеството над 100 млн. долара (EBITDA на "Хаос софтуер" за 2020 г. е 12.7 млн. лв. - около 7 млн. долара).

Създаването на лидер

В интервю за "Капитал" отпреди месец Митев и Койлазов не обявиха предстояща сделка, но заявиха, че през последната година са търсили партньори. Но не самоцелно за продажба, а за създаване на "екосистема за визуализация, която да е стандартът в световен мащаб". Именно това, изглежда, е целта и на сегашната четворна операция, която има смисъл по няколко причини.

И двете компании са сред лидерите в областта на рендъринга и 3D визуализациите. Създадената преди пет години Enscape работи основно в областта на архитектурния дизайн и строителството. Софтуерът й дава възможност за създаване на реалистични изображения, видео, панорамни снимки и VR симулации. Продуктите на компанията са били използвани от архитектурни студиа в над 150 държави и има 24 000 клиенти. Няма официални данни за приходите на германското дружество Encsape, което има около 100 души екип, но глобалните продажби се оценяват на около 27 млн. долара.

От своя страна "Хаос софтуер" е познато име не само в архитектурните среди чрез основния си продукт V-Ray, но и в други сфери, където той е много популярен. Използван е и от дизайнерски студиа, рекламни агенции, за визуални ефекти от холивудски студиа и т.н. Има награди "Оскар" и "Еми" за технологични постижения в киното и телевизията, тъй като е използван в продукции като "Аватар", Avengers, сериала "Игра на тронове" и др. През последните години създадената през 1997 г. компания продължи да расте, като приходите за 2020 на "Хаос софтуер" достигнаха 45.8 млн. лв. при печалба 11.1 млн. лв.

Според Петър Митев инвестицията е естествен ход в развитието на Chaos. "Бизнес стратегията, която обявихме в началото на 2021 г., е насочена към създаване на единна система от технологични решения за пълния цикъл на работа на 3D артистите и дизайнерите, за да им осигурим бърза, лесна и ефективна работа с високо качество, както и взаимосвързаност и ефективност в работата с различни работни платформи. Enscape e сред водещите разработчици на софтуер за рендеринг в реално време и интерактивен дизайн с позиции в областта на архитектурата, проектирането и строителството (т.нар. AEC). Заедно с разработваните от Chaos продукти за фотореалистична 3D визуализация обединената компания ще предложи портфолио с фокус върху три основни сектора: архитектура, проектиране и строителство (AEC), визуални ефекти (VFX) и продуктов дизайн. С него ще улесним дизайнерите в целия им цикъл на работа - от първоначалната идея и дизайна до крайния фотореалистичен рендер", коментира съоснователят на "Хаос софтуер" пред "Капитал".

Играч с толкова цялостни решения ще може да се възползва изцяло от възможностите на пазара, който тепърва ще расте. Очакванията на няколко независими проучвания са софтуерният сектор за рендеринг и 3D визуализации да достигне 6 млрд. долара през 2026 г. от над 2 млрд. долара през миналата година. "Enscape имат повече от 100 служители в офисите си в Карлсруе и Ню Йорк. Бързо нарастващото им пазарно присъствие в сектора е показател за потенциала, който има техният екип. Те имат сериозни позиции в рендеринга в реално време в сектора на архитектура, проектиране и строителство. Заедно можем да постигнем изключителни резултати от началната до крайната фаза на процеса на дизайн", допълва Митев.

В софийския офис в момента работят над 320 души - както програмисти, така и специалисти в областта на маркетинга, продажбите и връзките с клиенти. Според Митев продуктите ще продължат да съществуват със сегашните си имена и роли. "Очакваме с нетърпение да реализираме възможностите за общо развитие на екипите по отношение на проучвания, развитие и иновации, и стартиране на нови проекти. Офисът в София ще продължи да бъде център за развитие и лансиране на основните продукти на Chaos и свързаните с тях услуги, както е било досега. Възнамеряваме да следваме и плана си да обявим около 50 нови позиции в София през 2022 г.", казва Митев. Според него предстои интеграция на екипи в някои области, а служителите от седемте офиса ще могат да работят по съвместни проекти, обмяна на знания и опит и професионално развитие.

Фондовете, които ще притежават основен дял в обединението

Фондовете, финансиращи сливането между двете софтуерни компании, са известни в технологичния сектор. Американският TA Associates е създаден още през 1968 г. и досега е набрал за инвестиции над 47.5 млрд. долара. Капиталовложенията му досега са в над 550 компании в цял свят в индустрии като технологии, здравеопазване и финансови услуги. Има офиси в Бостън, Менло парк, Лондон, Мумбай и Хонконг.

Вторият финансов инвеститор - LEA Partners, е германски фонд, специализиран основно в технологичните сделки. Той влезе като мажоритарен акционер (с дял 60.3%) в Enscape през 2020 г. за неназована тогава сума. "TA Associates и LEA Partners имат сериозен опит като инвеститори в технологичния сектор за разрастване на бизнесите. Партнират си активно с организациите, в които инвестират, и вярвам, че ще бъдат ценни стратегически партньори и ще помогнат на обединената компания да разширим продуктите и присъствието си по света", заяви пред "Капитал" Петър Митев.
Все още няма коментари
Нов коментар