🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Digitalk 22: И тези кризи ще родят нови възможности

Какви бяха настроенията сред гостите на технологичната конференция, организирана от "Капитал"

Красимир Николов, съоснователи изпълнителен директор на QuarkXR
Красимир Николов, съоснователи изпълнителен директор на QuarkXR
Красимир Николов, съоснователи изпълнителен директор на QuarkXR    ©  Надежда Чипева
Красимир Николов, съоснователи изпълнителен директор на QuarkXR    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Реализмът взе връх над оптимизма по време на Digitalk 22.
  • Повечето участници очакват предизвикателства заради кризи като войната в Украйна и инфлацията.
  • Основните посочени трудности са повишените цени и недостигът на трудовия пазар.

Технологичните компании са привикнали на кризи. През годините секторът се е изправял пред всякакви предизвикателства: спукване на дотком балона, финансовия срив от 2008-2009 г., дори пандемия, която никой не можеше да предвиди. От всяка една от тези кризи бизнесите със стабилен модел и добро управление излизаха по-силни. Тази година съвпадение от няколко фактора доведоха до перфектната буря, която ще засегне тех индустрията за пореден път: война в Украйна, инфлация, криза с ресурсите, срив на пазарите и ограничаване на финансирането. По време на технологичната конференция Digitalk оптимизмът от последните години (дори и по време на коронавируса) отстъпи място на реализма и очакването за трудни моменти напред. "Капитал" говори с някои от лекторите и участниците на конференцията за сътресенията и очакванията им за бъдещето.

IT секторът в България не може да се конкурира вече на база цена, а на база умения

Красимир Николов, съосновател и изпълнителен директор на QuarkXR



Продължават тенденциите, породени от коронавирус пандемията. Квалифицираният труд много поскъпна, конкретно за региона ни, което е предизвикателство за работодателите. Ние започнахме да работим повече с контрактори и от вкъщи. Вероятно ще има завръщане в офиса, но не мисля, че е необходимо, при положение че видяхме, че работата се случва, а дори и много хора работят повече. Офисът вече е необходим само от гледна точка на психичното здраве.

Много от капиталите за иновации, които бяха спрели заради пандемията, започнаха да се завръщат. В момента имаме повече клиенти отколкото преди ковид и това ще продължи и следващите няколко месеца.

Дългосрочните предизвикателства продължават да бъдат по отношение на все по-трудното намиране на кадри, защото пазарът в региона порасна много. Много се вдигат заплатите, което затруднява местните работодатели и започват да търсят IT специалисти от други пазари като Украйна, Беларус, Русия, Индия и Пакисан. Стандартът на живот се вдига и вече няма как да сме конкурентоспособни на база цена и трябва да се конкурираме с умения.INSAIT например ще е супер полезен в това отношение.

Трудните времена създават много възможности за решения

Георги Къдрев, съосновател и изпълнителен директор на kelvin.health, част от Imagga



В момент на световни сътресения иновациите се развиват много по-бързо и когато тежките времена преминат, остават много нови създадени неща. Така се случи и с бизнеса ни kelvin.health, който създадохме по време на пандемията, под шапката на компанията майка Imagga. Приложението е базирано на изкуствен интелект в сферата на превантивната медицина и на активния мониторинг след заболяване. Към момента само инвестираме в развитието на бизнеса и затова нямаме удар върху продажбите, а по-високите разходи не са се отразили на бизнеса ни. Подобни сътресения напомнят за грижата за здравето и превенцията.

В момента работим активно по клиничната валидация на проекта за сърдечно съдови запушвания. Завършвайки клиничната валидация ще започнем да изглеждаме комерсиални партньорства по света. Imagga продължава да се развива, като към нея има интерес във връзка с модерирането на неподходящо съдържание, като пропагандно такова например.

Предизвикателствата изчистват грешки и след това нещата продължават много по-ефективно. Ако някоя иновация преди е отнемала пет години, сега може да се случи за пет месеца. Животът ни пък се удължава, което дава възможност за нас и за следващите поколения да стигаме много по-бързо до работещи решения.

Скоростта на промяната ще остане константно ускоряваща се

Теодор Панайотов, основател и изпълнителен директор на българската компания в сферата на високоспециализираните IT обучения Coursedot



Войната в Украйна никой не можеше да я предвиди в този ужасяващ мащаб, който се случи. Чисто човешки при нас имаше моментално отражение, защото имаме инструктори, с които работим в 112 държави. Имаме такива и в Украйна, и в Русия. Опитваме се да помагаме, както можем. Всички инструктори в Украйна, с които говорих, казаха, че остават там. Иначе отражението е, че цените на всичко се вдигат. Наши клиенти и клиенти на наши клиенти са бизнеси, чиито проекти се забавят заради веригата на доставки. Примерно трябва да си купиш телекомуникационно оборудване и ако преди 2020 г. доставките са били дни, по време на пандемията станаха седмици към месеци, а в момента има вендори, които ти казват, че доставката им е над 200 работни дни. Нашият бизнес усеща отрано нещата, защото парите за образование са първите, които се скриват. Виждам как има забавяне на количеството запитвания при нас. Работим с повече клиенти от миналата година, но получаваме по-малко запитвания на клиент. Предвиждам, че нещата ще се забавят и кризата може да прерасне от хуманитарна към финансова. В дългосрочен план не можем да предвидим какво точно ще се случи, в голяма степен зависи и как и кога ще завърши войната в Украйна. Ужасно е, че 2022 г. говорим за завоюване на територия, при условие че войната в момента е за това какво си мислят хората и какво е в главите им, а не за парчета земя. Трябва да мислим как ще изстрелваме неща в Космоса и квантови компютри, а не за земя.

Основният ни бизнес е да продаваме обучители на тренинг компании, които работят за корпорации - телекоми, банки, системни интегратори и т.н. От тяхна страна виждаме забавяне на запитванията. В крайна сметка новият ни продукт адресира нуждите на тези крайни клиенти и с него се насочваме директно към тях. С него залагаме на растеж през тази година.

Ако погледнем закона на Мур за удвояване на изчислителната мощ, той всъщност действа още 60 години преди да е измислен от него. Със сигурност работи и в момента, така че скоростта на промяната ще остане константно ускоряваща се. Ще трябва да се адаптираме към всякакви нови технологии. Надявам се само географски да нямаме истинска глобална хуманитарна криза.

VC индустрията е в началото на дългосрочен възход в ЕС

Христо Стоянов, регионален мениджър на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) за България



VC индустрията гледа на всяка криза като възможност за нов растеж. Разбира се, бизнес плановете и моделите ще бъдат променени. Като цяло в Европа очакваме deep tech вертикалите да започнат да доминират през следващите години и тези преливащи една в друга кризи само ще ускорят този процес. От гледна точка на пазарните сътресения, вероятно ще има преизчисление на оценките във VC индустрията, което също може да е частично здравословно. Но не мислим, че средносрочно и дългосрочно трендът ще се промени. Като цяло VC индустрията според нас е в началото на един по-дългосрочен възход в ЕС, което важи в пълна сила и за Югоизточна Европа и България.

Европа е в момент, през който VC индустрията набра през 2020 и 2021 г. рекордни пари, които са горещи пари за инвестиране на пазара. Което не означава, че оценките ще останат същите, но като цяло динамиката на пазара няма как да се промени, тъй като има свръхликвидност дори при частните VC пазари в Европа, която трябва да се инвестира.

Всички ние дълго очаквахме да се появи тази нова армия от еднорози в Европа, което вече е факт. Предизвикателствата са кой ще е следващият успех, защото в началото на май в ЕИФ отчетохме 91 еднорога. Важно е обаче да видим средносрочния ефект от тази нова вълна в Европа. Защото Европа все още не може да произвежда глобални шампиони. Все още голяма част от най-добрите компании с рекордни рундове и милиардни оценки, част от тях се продават на по-големи конкуренти отвъд океана, вместо да продължат развитието си на по-високи нива. Все още в големите рундове в Европа водещи инвеститори са американски фондове и глобалните централи се преместват по съответния начин натам. Това е обичаен проблем за една технологична екосистема, която е в ранните етапи на развитие. Освен това дори компаниите, които успяват да удържат на изкушението да бъдат купени от най-големите американски и китайски групи, предпочитат да се листват по-скоро в Ню Йорк, когато станат готови. Като цяло VC пазарите в Европа трябва да се развият още много повече от сегашното ниво, за да може Европа да започне да произвежда глобални шампиони.

В дългосрочен план предизвикателствата ще се въртят най-вече около хората

Иван Георгиев, съосновател и изпълнителен директор на Pontica Solutions



Както всеки друг бизнес, и нашата компания беше засегната. От гледна точка на икономическата инфлация негативните ефекти ни се отразяват, защото плащаме ток, наем, купуваме храна, плащаме заплати. Като отговорен работодател трябва да ги вдигаме, може би не с темповете на инфлацията, но да балансираме повишението на цените. От гледна точка на войната в Украйна все още е рано да се каже дали дългосрочно ще може нашият пазар да бъде залят от хора, които искат да се интегрират със семействата си тук. За разлика от Полша, където също имаме офис, процесът тук е много по-бавен. Там за месец, месец и половина успяват да интегрират цяло семейство с IT специалисти или хора от друга професия - детски градини за децата и т.н. Като част от браншовата организация AIBEST заявихме, че сме готови да наемем 30 000 специалисти. Със сигурност много компании стратегически се оттеглят от Украйна и търсят нас като бизнес партньори. Така че от тази гледна точка се отразява положително на плана ни за растеж.

Очакваме растеж през тази година. Като млада компания до неотдавна растяхме с над 100% всяка година и вече навлизаме в средния бизнес - скоро ще имаме приходи от над 40 млн. лв. През тази година очакваме ръст от 65%.

В дългосрочен план предизвикателствата ще се въртят най-вече около хората. Индустрията ни в момента е около 6-7% от БВП, въпрос на време е скоро да достигне 10%,. Бизнесът в нашия сектор расте с бурни темпове и изисква хора. От тази гледна точка предизвикателствата ще са хибридният модел на работа, има ли достатъчно хора и съответно темата за образованието. Държа да отбележа, че индустрията ни е най-големият университет в страната от гледна точка на похарчени пари, обучени хора и часово време. Тази тенденция ще продължи, защото в Европа ще има много хора, които ще се нуждаят от преквалификация през следващите години.
Все още няма коментари
Нов коментар