🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Работодателите: Лесно е да се наеме украинец

Голямата част от над 50-те хиляди избягали в България от войната са готови да започнат работа веднага, 1000 вече го направиха

Правата и изискванията са като да наемеш българин, казват от компании и агенции за персонал
Правата и изискванията са като да наемеш българин, казват от компании и агенции за персонал
Правата и изискванията са като да наемеш българин, казват от компании и агенции за персонал    ©  Георги Кожухаров
Правата и изискванията са като да наемеш българин, казват от компании и агенции за персонал    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

От 57-те хиляди възрастни украинци, пристигнали в България след началото на войната, вече почти 1000 работят. Защото искат, но и защото процедурата е лесна. Статутът на бежанец с временна закрила почти приравнява пътя с наемането на българин. И гладните за служители работодатели, поне засега, виждат възможност и смятат процедурите за работещи.

Числата дотук

Според последните актуални данни от Националната агенция за приходите (НАП), където се регистрират трудовите договори, вече 953 украинци са започнали работата в страната. Анкета на Агенцията по заетостта пък показа, че 66% от дошлите са висшисти, а близо 70% от пристигнали са готови да работят веднага. Анкетирани са 4100 украински граждани и сред тях 68% са готови да стартират работа веднага, а 18% - след период между 1 и 6 месеца.

Статистиката на правителствения сайт Bulgaria for Ukraine показва, че от влезлите близо 176 хил. души към 13 април малко под 82 хил. са останали в страната, като почти 61 хил. от тях са със статут за временна закрила, тоест с право да работят и да получават спешна медицинска помощ. Ако се извадят децата от числото, излиза, че в България в момента има над 57 000 украинци с различна квалификация, но предимно висшисти, готови да почнат работа веднага, а останалите - съвсем скоро. Повечето се насочват към сектора на услугите като хотели и заведения и към офис дейности.

Данните са от сайта на Bulgaria for Ukraine към 13 април*

Работодателският път

Компаниите засега не срещат проблеми по наемането на украинците, показват разговори на "Капитал" с работодатели от технологичния сектор и агенции за подбор на персонал. (За различните опции пред работодателите да сключат трудов договор с украинец вижте тук.)

Статутът на бежанец или на временна закрила дава същите права като на българите. Единственото условие е трудовият договор да е за срок не повече от 1 година, колкото е действието на временната закрила засега. Деян Димчев, ръководител в отдела за подбор на аутсорсинг компанията Telus, посочва, че "след като получат статут за временна закрила, украинските граждани се назначават по същата процедура както българските граждани, но на срочен договор."

От пловдивския клон на агенцията за подбор HRS посочват документите, които са необходими за започване на работа - медицинско, документ за самоличност и професионална квалификация /диплома/. Пречка може да се яви дипломата, ако не е легализирана и призната в България. Необходимо е да представят документ за това от МОН, за да изпълняват тяхната професия юридически законно в страната.

Третото документално усложнение е предоставянето на банкова сметка за превод на трудово възнаграждение. Експертите на HRS казват, че "дори и бежанецът да не може да си разкрие банкова сметка в България за превод на заплатата му, това не е проблем, тъй като все още не е задължително условие заплатите да се изплащат само и единствено по банков път. Те могат да се изплащат на каса в кеш по платежна ведомост или да се използват алтернативни съвременни платежни системи."

От пловдивския екип на HRS допълват, че тези хора не са склонни да работят всичко на всяка цена. "Реално те имат своите изисквания за възнаграждение, работно време и условия. Фактът, че България не е най-предпочитана дестинация за бежанци.

Управителят на агенцията за подбор на персонал JobTiger Светослав Петров обръща внимание върху практически въпроси - много от бежанците нямат твърдо място за обитаване и място за децата в градина.

Вече наел

Собственикът на украинската IT компания SpeedFlow (от 2015 г. е в България) Влад Елис обобщи, че за разлика от досегашната процедурата за наемане на чужденци от трети страни, сега е изключително лесно да наемеш украинец благодарение на статута за временна закрила. Компанията му вече има такива попълнения и определя за ценно "отпадането на пазарно търсене на агенция по труда дали има български граждани, които да кандидатстват за същата позиция". Това спестява време, а трудовият договор се регистрира по стандартния начин в НАП. Потвърждава информацията, че за наемането на служителя е необходимо единствено да предостави документа за статут и националния си паспорт. За дипломите добавя, че тъй като са дигитализирани в Украйна от години, няма нужда служителите да ги предоставят. За откриването на банкова сметка в българските банки казва, че повечето "банки са много отворени, тъй като разбират, че това са хора, които ще получават заплати, а някои дори предлагат гратисни периоди от една година за обслужване на сметката, а повечето имат и формуляри на украински и руски език", което определя като невероятно отношение от тяхна страна.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nantes avatar :-|
    nantes
    • - 1

    Не, не е лесно да се наеме украинец:
    - ако те са дошли с деца, за момента няма образователна СИСТЕМА от училища, детски градини. Има кръпки, тук или там. Решението е да се въвлекат самите бежанци като учители, ръководители в тези центрове. Иначе трябва да идват на работа с децата си.
    - голяма част от бежанците не говорят чужди езици, което намалява позициите, за които могат да са наети.

    Нередност?
Нов коментар