🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Глобалните доставки на персонални компютри се свиват с една трета

Спадът през първото тримесечие се дължи на слабото търсене, големите запаси и лошите икономически перспективи

Apple отчита най-големия спад на доставките с близо 41% спрямо същото тримесечие миналата година
Apple отчита най-големия спад на доставките с близо 41% спрямо същото тримесечие миналата година
Apple отчита най-големия спад на доставките с близо 41% спрямо същото тримесечие миналата година    ©  Reuters
Apple отчита най-големия спад на доставките с близо 41% спрямо същото тримесечие миналата година    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Доставките на персонални компютри през първото тримесечие на 2023 г. са се свили с една трета в световен мащаб, тъй като индустрията се сблъска със забавяне на потребителските разходи след края на пандемията. В два отделни доклада, публикувани в началото на април, компаниите за пазарни проучвания IDC и Canalys определят слабото търсене, прекомерните складови наличности и мрачните икономически перспективи за спада на доставките със съответно 29% и 33%, съобщава Reuters.

"Повечето от проблемите, които засегнаха индустрията през втората половина на миналата година, продължиха и в началото на 2023 г.", заяви анализаторът на Canalys Ишан Дут.

Най-голям срив при Apple

От петте най-големи производители на персонални компютри, разгледани в докладите, Apple отчита най-големият спад на доставките с близо 41% спрямо същото тримесечие миналата година. На следващо място са Dell и Lenovo - с почти 31%, както и Asus - около 30%. HP е компанията, отчела най-ниския спад от 24% спрямо началото на миналата година.

Данните сочат, че производителите на персонални компютри са изправени пред още едно слабо тримесечие след 2022 г., когато продажбите се свиха поради края на свързания с пандемията бум на търсенето. Паузата в търсенето дава време на веригите за доставки да се стабилизират след две трудни години и на компаниите да проучат възможностите за производство извън Китай, смятат от IDC. И двете изследователски фирми прогнозират, че пазарът може да започне да се възстановява по-късно през тази година и да набере скорост през следващата година, ако икономическите перспективи се подобрят.

"Очакваме значителен ръст на пазара, тъй като потребителите се стремят към обновяване, училищата се опитват да заменят остарелите Chromebook, а фирмите преминават към Windows 11", заявиха от IDC.

Предвид кризата в банковия сектор и признаците, че Федералният резерв ще продължи да повишава лихвените проценти, за да спре все още високата инфлация, някои анализатори не са толкова оптимистично настроени.

"Изглежда, че доказателствата не подкрепят идеята, че (възстановяването) ще се случи, каза анализаторът от Fox Advisors Стивън Фокс, цитиран от Reuters, посочвайки широко разпространеното съкращаване на разходите в компаниите. Оттук нататък не очакваме срив в търсенето. Казваме, че нещата са бавни и ще останат такива."