Ще предложим още иновативни решения за пътна безопасност

Пламен Тодоров, технически директор на iTrack

Пламен Тодоров, технически директор на iTrack
Пламен Тодоров, технически директор на iTrack
Пламен Тодоров, технически директор на iTrack
Пламен Тодоров, технически директор на iTrack
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията

"Айтрак България" (iTrack) разработва и предлага собствени web базирани софтуерни продукти в областта на GPS проследяването, логистиката и управлението на автопарка. Те са предназначени за различни по размер и дейност фирми, които разполагат с автопарк или имат нужда от специфични решения, свързани с транспорта и логистиката. "Айтрак България" отбелязва 10 години на българския пазар.

Какво се промени в телематичните услуги през предходните 10 години?

Когато стартирахме, телематичните услуги бяха познати повече като GPS за проследяване, т.е. основно в светлината на следене на движението на автомобилите. В този период успяхме значително да разширим услугите, които предлагаме, и днес освен данни, свързани с локацията, нашите устройства събират множество данни от компютрите в автомобилите, от прецизни сензори за измерване на поведението, а отскоро - и от свързани видеокамери в автомобила с изкуствен интелект, които следят за различни проблеми в поведението на водачите. Наличието на много повече данни от това, с което разполагахме преди 10 години, ни позволява да решаваме автоматизирано и ефективно сложни оперативни проблеми, свързани с високорисковото шофиране, прекомерната амортизация, злоупотребите с фирмени ресурси и спазването на работните графици. Все по-обичайни стават запитванията за интеграция между iTrack и други корпоративни ERP, CRM и логистични софтуери, с което създаваме по-свързан и рационализиран подход към бизнес операциите.

Как виждате бъдещето на телематичните услуги в следващите 10 години?

С настъпването на изкуствения интелект, машинното обучение и автоматизацията бъдещето със сигурност ще бъде интересно. Планът ни е да правим това, което правихме и в предходните 10 години - да възприемаме нововъзникващите технологии, да се вслушваме в обратната връзка на нашите клиенти и да сме гъвкави в адаптирането си към промените в индустрията. През настоящата година сме планирали да наблегнем на това, което само загатнахме през 2023 - иновативни решения за повишаването на пътната безопасност, които до момента не са били предлагани на нашия пазар.

Какво мислите за прехода на фирмени автопаркове към електрически автомобили?

Забелязваме, че все повече компании инвестират в устойчивостта на автопарка, за да намалят разходите и емисиите, с което нараства нуждата от повече данни, които да помогнат за оптимизиране на ефективността, маршрутите и зареждането на електромобилите. С нарастването на броя на електрическите превозни средства ние се адаптирахме и вече събираме и визуализираме специфични за електромобилите данни като ниво и температура на батерията, оставащи километри до зареждане и средна консумация от повече от 50 различни модела електромобили. Част от плановете ни за тази година включват публикуването на специализиран инструмент, който ще съветва нашите клиенти кои автомобили от техния автопарк е най-подходящо да бъдат заменени с електрически, какви изисквания трябва да покриват те, базирани на данните за начина, по който тези автомобили са използвани до момента, и колко биха могли да спестят от такъв преход.

Какво послание имате за вашия екип, клиенти и партньори, които са допринесли за успеха на iTrack?

Искам да изкажа най-дълбоката си благодарност на нашия отдаден екип, клиенти и партньори. Без тяхната упорита работа, доверие и сътрудничество нямаше да сме тук днес. Заедно ние не само израснахме като компания, но и допринесохме за ефективността и добрата организацията на транспорта на повече от 500 компании, които ни се довериха.