Предлагаме богата гама от услуги в сферата на GPS софтуера

Иван Ладов - управител на "Ай Джи Инженеринг" ООД

Иван Ладов - управител на "Ай Джи Инженеринг" ООД
Иван Ладов - управител на "Ай Джи Инженеринг" ООД
Иван Ладов - управител на "Ай Джи Инженеринг" ООД
Иван Ладов - управител на "Ай Джи Инженеринг" ООД
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кога, как и с каква цел започва съществуването си "Ай Джи Инженеринг" (IG Engineering)?

IG Engineering е основана през 2006 г. Днес компанията е с над 18 години опит в сферата на GPS услугите FLEET management system. "Ай Джи Инженеринг" стартира с GPS услуги за проследяване на малки специализирани ценни товари за банки и физически лица. През годините инвестирахме в технологичното си развитие и иновации и се насочихме към корпоративни решения за бизнеса.

Днес "Ай Джи Инженеринг" ООД е третата по големина компания на българския пазар за FLEET услуги. "Ай Джи Инженеринг" са хората - колектив от професионалисти, който се развива заедно с технологиите. Ние сме най-тясно специализирани в решенията за разход на гориво на фирми с тежка механизация и голям автопарк. В момента сме единствената компания на пазара, която предоставя цялостно автоматизирано решение за управление на автопарка и механизацията, както и контрол на доставеното и изразходвано гориво с гарантирана точност над 99%.

"Ай Джи Инженеринг" разполага с офиси в България, Сърбия и Румъния и успешно сме достигнали до пазари в Гърция, Унгария, Англия, Дания, Белгия, Полша, Словения и Испания.

Какви услуги предоставяте в сферата на GPS софтуера?

GPS системата на "Ай Джи Инженеринг" ООД е иновативно софтуерно решение, подходящо за фирми с тежка механизация, транспортни фирми, леки коли, дистрибуция и др. Услугите ни включват корпоративни технологични решения, разработка на специализиран софтуер, know-how и качествено обслужване на клиенти.

Системата ни е уеб базирана и е достъпна през браузър и мобилни приложения за андроид и iOS.

Софтуерът е разделен на модули:

  • Модул "Електронно досие" - администриране на данни на целия автопарк
  • Модул "Онлайн режим" - наблюдение в реално време
  • Модул "Генератор на справки" (AI) - пътни, дневни отчети, посещение на обекти, престой, по водачи, счетоводни справки, сервиз, изразходено гориво, кражби на гориво и др.

  • Модул "Електронен оператор" (AI) - следи видовете дейности по управлението и отчитането на автопарка и механизацията изцяло автоматизирано и изготвя доклад
  • Модул "Сервиз"
  • Модул "Тахографи"
  • Модул "Тол"
  • Модул "Земеделие"
  • Модул "Горива" - управление и отчитане на бензиностанции и горивовози
  • Модул "Мобилно видеонаблюдение"
  • Модул "Нотификации" - известяване при събития
  • Модул "Контрол на достъп"
  • Модул "Нарушения и грешки"
  • И др.

Специализираният софтуер дава възможност за индивидуален подход към всеки клиент. От компанията се стремим да предлагаме конкретно решение, което освен като GPS система служи за оптимизация на разходи, дигитализация на данните и автоматизация на процесите. За да сме максимално гъвкави и адаптивни към изменящите се постоянно клиентски нужди, сме затворили целия цикъл при разработката и внедряването на услугата. "Ай Джи Инженеринг" ООД самостоятелно разработва своя софтуерна платформа, залагайки на световните технологични тенденции, което ни дава възможността да надграждаме с нови функционалности.

Нашият технически отдел разработва и голяма част от хардуера (техническите средства), който инсталираме, така че интеграцията на данните е сигурна, бърза и точна. Една от отличаващите ни услуги от останалите доставчици на GPS софтуер е нашата система с електронен мембранен разходомер - собствена патентована и сертифицирана разработка за измерване на изразходеното гориво с точност 99%. Той е сертифициран от БИМ (Български институт по метрология), INM (Държавен румънски институт по метрология) и Държавен сръбски институт по метрология.

Сигурността и свързаността на данните на нашите клиенти е гарантирана от последните ни инвестиции в сървърна клъстерна система, колокирана в специализирания център на Equinix Data Centre Company & Enterprise Network. Мобилните приложения на GPS софтуера дават възможност на крайните клиенти да съхраняват цялата информация в своя смартфон и да имат данни в реално време за всеки актив.

Какви са услугите, които предоставяте при логистиката?

След пандемията всички си направихме изводи, че светът вече е различен и че мисленето на всеки от нас в качеството ни на потребители е съвсем различно. Научихме се да пазаруваме онлайн, дори и по-старото поколение, не само младите. В логистиката споделеният ресурс е новата формула за успех. Споделеното пазаруване и съвременните технологии създадоха нова модерна логистика, която от своя страна накара бизнеса да загърби различията и да търси нови решения.

Нашата система е неизменна част от логистиката. Ние спомагаме с изготвянето на маршрут по определени точки и пресмятане на времето за движение и престой, което позволява точно планиране и оптимизиране на логистичните процеси и ресурси. Посредством нашите технически средства системата ни в интеграция с Google maps предоставя онлайн контрол и навременно управление на логистичните процеси чрез модула "Оптимизиране на маршрут".

В съвременните процеси при доставка един от най-важните аспекти е изчисление на разходите за тон/км или за пратка. Нашата система оптимизира и автоматизира процеси посредством интеграции с различни системи и технически средства както в транспорта и дистрибуцията, така и в производствени компании.

Как се разви портфолиото ви от услуги през годините?

От създаването на компанията водеща сила са иновативността и креативността на целия екип. Възможността да работим с големи български компании, които са лидери в различни бизнес отрасли, ни позволи да използваме както нашето, така и тяхното know-how за изработката и надграждането на GPS системата ни.

"Ай Джи Инженеринг" ООД предлага единно софтуерно решение за смесен автопарк - от най-новите машини до най-старите, от най-малките до най-големите, влекачи, камиони, бордови камиони и хладилни ремаркета. По този начин ние постигнахме универсална приложимост на GPS системата.

Създадохме модул за автоматично известяване, който изпраща различен тип нотификации за събития и данни, които са персонализирани от клиента. По този начин крайният клиент много лесно администрира и регистрира дадена информация в точния момент, когато е необходима за него.

Създадохме и аналитично видеонаблюдение, което е иновация при GPS системите. Заложен е софтуерен алгоритъм, който регистрира различни събития със снимков и видеоматериал с местоположение, ден и час.

През 2019 г. в България се въведе тол система за тежкотоварните автомобили, с което пред "Ай Джи Инженеринг" ООД се откри нова възможност за интегриране на GPS системата към системата на БГ ТОЛ. С цел защита на корпоративния интерес разразботихме софтуерна платформа за ТОЛ, която дава възможност на различни GPS компании да предават данни през една система с персонални акаунти, с гарантирана сигурност на предаваните данни. По този начин освен споделения машинен и софтуерен ресурс до отделните фирми ще достигне и нашето know-how. В момента системата е интегрирана в България и Унгария и е в процес на интеграция със системи в други държави.

Така всеки клиент може да отчита и заплаща тол през инсталирания GPS тракер в неговото МПС без допълнително оборудване. GPS системата ни дава възможност за следене на баланс, администриране на МПС-та, промяна на брой оси на композицията, както и корпоративна превенция от налагане на административни нарушения. Всеки клиент получава известие при смущение на сигнала на устройството, така че да може да реагира навреме и да си пусне допълнителна маршрутна карта.

Едно от последните ни функционални надграждания е съчетанието между AI и IoT технологиите - "Генератор на справки". Това е функционалност, която дава възможност всеки клиент да предефинира шаблон на справка или анализ с данни, които са му необходими. Генераторът на справки дава свобода на потребителя да генерира справка с необходимите данни с желания начин на визуализация.

От кои сектори са вашите клиенти и какво търсят те?

Нашите клиенти са от различни сектори, като най-голям пазарен дял имаме в пътностроителния бранш с тежка механизация. Следват вътрешен и външен транспорт, дистрибуция, логистика, земеделие.

Пътнотроителните фирми търсят автоматизирано управление и контрол на процеси по извършване на пътностроителни дейности от механизация и автотранспорт. Това е възможно с GPS програмата посредством технически средства, интеграции с външни системи (ведомствени бензиностанции, електронни везни), както и интеграция със счетоводни и CRM системи за контрол на разхода на гориво.

Транспортните фирми се нуждаят от контрол, отчитане и направление на дейностите по извършване на транспортната дейност посредством технически средства и интеграция със спедиторски платформи - DHL, LKW Walter, платформи за доставки като Timocom и Lidl, както и специализирани земеделски софтуери - Syngenta и др.

През нашия софтуер всички компании могат автоматично да свалят тахографски данни (.ddd) и да генерират тахографска справка.

Компаниите от отрасли като търговия, дистрибуция и логистика имат възможност да управляват и контролират процесите, да анализират и отчитат търговската дейност през нашия уеб софтуер и през мобилни приложения, както и да правят справка по водачи посредством контрол на достъп с чип карти. Всеки дистрибутор или търговец може да прави заявки на място от търговския обект/склад, като системата автоматично го позиционира през мобилното приложение. Това позволява оптимизиране и контрол на дейността.

Земеделските компании имат възможност за импорт на shape файлове в GPS програмата с цел максимално точно отчитане на извършените дейности в земеделските терени. Нуждаят се от отчитане на извършените дейности посредством прикачен инвентар за вид дейност на декар, от контрол на разхода на гориво, от справка по водачи посредством контрол на достъп с чип карти, от анализ на работното време на шофьорите и машините и др.

Какви са предимствата на компанията в сравнение с конкуренцията?

"Ай Джи Инженеринг" ООД е изцяло българска компания със собствена GPS система, която включва разработка на специализиран софтуер, хардуер и сервизна дейност.

Нашият софтуер е съвкупност от иновативни решения и know-how, разработени през годините за нуждите на българския пазар. Едно от най-големите ни предимства е GPS системата с електронния мембранен разходомер. Това е техническо средство, разработено и патентовано от компанията, което гарантира над 99% точност на изразходеното гориво. Системата притежава европейски сертификат за одобрен тип на измерването. GPS системата е решение за контрол на превозни средства от най-малките до най-големите и от най-старите до най-новите машини.

Залагайки на развитието и огромния потенциал на човешкия ресурс, предлагаме изключително качествени сервиз и обслужване. Имаме технически отдел, който е на разположение 24/7 на своите клиенти. Компанията разполага със сервизни центрове във всички области на територията на Република България. Oбучените ни екипи от професионалисти, извършващи сервизната и монтажната дейност, както и техническият ни отдел са също наше основно предимство. За това и мoжем да се похвалим с дългогодишни партньорства в лицето на нашите клиенти.

Изградили сме функционалности, които затварят целия кръг на движението на горивото - от доставката до реалния разход на всяка машина. "Ай Джи Инженеринг" ООД има разработка за бензиноколонки, горивовози и съдове за гориво, с която GPS системата получава информация в реално време за всяко зареждане по автомобил, водач, количество, ден и час. Системата предлага цялостно отчитане на разхода на гориво от зареждането с чип карти, през склада и охраната в резервоарите до измерването на реалния разход.

В крак със съвременните технологии модулите "Електронен оператор" и "Генератор на справки" от нашия специализиран софтуер използват изкуствен интелект (AI).

Кои са най-важните проекти, които сте изградили досега?

За "Ай Джи Инженеринг" ООД всеки един проект е с изключителна важност, защото по този начин ние развиваме GPS системата и внедряваме различни иновативни технологични подходи за събиране, обработка и предоставяне на информацията. Благодарение на многобройните проекти, по които сме работили до момента, сме в положение да предложим решение за широк кръг корпоративни клиенти.

Внедрили сме GPS системата в браншове като:

  • някои от най-големите строителни компании: "Главболгарстрой" АД, "Трейс груп холд" АД, "НИВЕЛ СТРОЙ" ЕООД, "Пътища и мостове" ЕООД, "Инжстрой" ЕООД, "Иса 2000" ЕООД, "ГБС - Енерджи сълюшънс" ЕАД, АБ АД, "Пътно строителство" АД, "Златна Панега цимент" АД, "Холсим България" АД, "Сънотех машинари" ООД и др.
  • транспортни компании - "Транспрес" ООД, "Глобал Биомет" ЕООД, "Н и Н транспорт и логистика" АД, "Ваня Транс" ООД, "Поли-Берш" ЕООД, "Ойрошпед" АД, "Астра и ко" ООД, "ТЛС - Транспорт, Логистика и Спедиция" ЕООД, "ПЕГАСУС ГРУП" ЕООД, "ГЕСТ КАРГО" ООД и др.
  • земеделски компании - "АГРО-КП" ЕООД, "Агрошанс комерс" ЕООД, "ПЕЛИКАН АГРО" ЕООД, "СОРТ КОМЕРС" ЕООД, "Дигант - Димитров И Григоров" СД, "БГ АГРО ЗЕМЕДЕЛСКА КОМПАНИЯ" АД, ЕТ "Асотекс-хамза Чакър" и др.
  • дистрибуция и леки коли - "Яско Комерс" ЕООД, "Ауто плюс България" АД, "ЕВРОМАРКЕТ ГРУП" АД, "Моника комерс - 2" ЕООД, "ПроМаркет" ООД и др.

Към момента имаме изработени интеграции със счетоводни софтуери, ERP системи, CRM системи, спедиторски платформи, търговски софтуери на бензиностанции, ТОЛ системи в България и Европа, което ни дава голямо предимство пред конкурентните доставчици.

Какви са плановете ви за развитие?

Плановете ни за развитие включват запазване на стабилен пазарен дял в GPS услугите и отчитане на горивата на българския пазар, развитие на функционалности за транспортните, дистрибуторските и спедиторските фирми чрез интеграция с външни софтуерни платформи.

Интеграция с ТОЛ системите в ЕС, Сърбия и Турция.

Инвестиции в технологични разработки с прилагане на AI технологии в нашите софтуерни решения и разширяване на сервизната мрежа.