КЗК разреши на "Виваком" да придобие инфраструктурата на "Булсатком" (поправена)

Един член на антимонополната комисия е несъгласен на фона на силно критични становища от "А1 България", "Йеттел" и основателя на "Булсатком" Пламен Генчев

Решението на КЗК е за сделка от ноември миналата година, в която операторът на Спас Русев продава инфраструктурата на "Булсатком" на групата United Group, компанията - майка на "Виваком"
Решението на КЗК е за сделка от ноември миналата година, в която операторът на Спас Русев продава инфраструктурата на "Булсатком" на групата United Group, компанията - майка на "Виваком"
Решението на КЗК е за сделка от ноември миналата година, в която операторът на Спас Русев продава инфраструктурата на "Булсатком" на групата United Group, компанията - майка на "Виваком"    ©  Цветелина Белутова
Решението на КЗК е за сделка от ноември миналата година, в която операторът на Спас Русев продава инфраструктурата на "Булсатком" на групата United Group, компанията - майка на "Виваком"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • КЗК е дала разрешение на "Виваком" да купи инфраструктурата на "Булсатком"
  • Един член на комисията е несъгласен с решението
  • Аргументите на регулатора са спорни и заобикалят логиката на сделката

Във връзка с получено писмо до "Капитал" от United Group, в което се твърди, че плащането по сделката със саудитската TAWAL за кулите на "Виваком" е приключено, текстът, публикуван на 6 декември, е променен. Редакцията се извинява за допусната неточност.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е дала разрешение на "Виваком" да купи инфраструктурата на "Булсатком". Тук става въпрос не за наскоро обявените през ноември планове за придобиване на цялата компания, която отприщи същинска война в телеком сектора, а за предшестваща история от 2022 г.

След като Спас Русев купи "Булсатком" и стана ясно, че това е станало със със заем от United Group, компанията - майка на "Виваком", беше обявена и сделка между двете страни по продажба и обратно наемане на кули и друго оборудване на доставчика на платена телевизия и интернет. Тя също породи недоволство сред конкурентите, които директно заговориха, че още първоначалната сделка е реална концентрация. Според решението на антимонополния орган сега обаче тя не попада в полето на българското законодателство и няма нужда от регулаторно одобрение.

Аргументите на КЗК са доста спорни, което личи най-малкото и от особеното мнение на един от комисарите - Димитър Кюмюрджиев, който защитава тезата, че реално се прехвърля цялото предприятие на "Булсатком". Затова и вероятно следващата спирка на казуса ще е Административния съд - София-област, където засегнатите страни могат да обжалват. Отделно КЗК предстои да се произнесе и по отношение на плановете за сливане на "Виваком" и "Булсатком", които бяха обявени през ноември тази година.

Решението на КЗК идва след като United Group е получила плащането от саудитската TAWAL - арабският купувач на българската мрежа от кули на "Виваком".

Покрай сделката от тази есен за "Булсатком" различни източници казаха пред "Капитал", че основният акционер в United Group Драган Шолак е получил подкрепата на Бойко Борисов и Делян Пеевски, които държат контрола над КЗК. "Не коментираме слухове. United Group и нейните акционери винаги действат в съответствие със закона и никога не упражняват незаконно влияние върху държавни органи", обявиха в отговор от групата пред "Капитал" (*променено на 21 декември).

По волята на купувача

Решението на КЗК, докладвано от члена Красимир Витанов, който през годините придвижва някои от спорните и близки до интересите на Делян Пеевски казуси, е изцяло според желанието на United Group, които още през декември 2022 г. заявиха, че сделката не би трябвало да бъде обект на регулаторно одобрение. "Смятаме, че транзакцията за оптичната мрежа също не трябва да бъде потвърждавана от регулаторите, тъй като "Булсатком" ще запази пълния контрол над нея", пишеше тогава в отчета на United Group към акционерите си. Според КЗК допълнителните планове за сливане на "Булсатком" и "Виваком" не променят обстоятелствата.

По същество в производството регулаторът разглежда два договора от 24 и 25 ноември 2022 г. В първия се продават 167 кули от неработещата мобилна мрежа на "Булсатком", като КЗК преценява, че стойността е под прага от 3 млн. лв. и затова не следва да я разглежда. Вторият е за прехвърляне и обратно наемане на мрежата на "Булсатком", като тук комисията приема, че заради клаузите на договора и дългия предвиден срок оборудването да се ползва от продавача няма реална промяна на контрола.

Насред едно особено мнение...

Заместник-председателят на КЗК Димитър Кюмюрджиев е подписал решението на регулатора с особено мнение. Той е несъгласен и с двете решения и смята, че фактическите купувачи са разделили придобиването на няколко сделки "единствено с цел да се заобиколи оценката на сделката като една" и по този начин да се избегне регулаторното законодателство.

Допълнително според Кюмюрджиев доводът на регулатора, че оборудването и елементите на фиксираната мрежа ще останат под контрола на "Булсатком" за срока на наемното правоотношение "не кореспондира с действителните условия по договора."

От становището на Кюмюрджиев може да се направи изводът и че според него това е фактическата сделка за придобиване не само на инфраструктурата на "Булсатком", но и цялата компания, защото "след прехвърлянето на собствеността, предприятието не притежава активи, чрез които да извършва оперативна дейност". Кюмюрджиев обръща внимание и на факта, че по-малко от година по-късно United Group е поела път към крайно сливане с "Булсатком".

... и един куп негативни становища

Решението на КЗК цитира, но напълно не се съобразява с негативните становища на "А1 България" и "Йеттел", както и "А1 тауърс" и "Цетин", инфраструктурните дружества на съответните телекоми. Становище има и от Пламен Генчев, основател на "Булсатком".

Според А1 може да се направи "правно обоснован извод, че в нарушение на чл. 24, ал. 1 от ЗЗК са планирани и е започнало реализирането на поредица от сделки, чрез които групата на United Group, чрез "Вива корпорейт", придобива контрол върху "Булсатком". Чрез реализирането на сделките се цели краен резултат United Group, чрез "Виваком", да придобие основната инфраструктура на "Булсатком", като по този начин ще установи траен контрол върху дружеството", вследствие на което пазарите, на които двете компании работят, ще бъдат съществено изменени.

Становищата на "Йеттел", които са значително по-дълги, влизат в детайл по отношение масовото изкупуване на дружества от "Виваком" през последните години, включително и придобиванията на "Нет 1", "КомНет", "Нетуоркс", "Телнет" и N3. Покупката и на инфраструктурата на "Булсатком" според "Йеттел" ще доведе до значителни изменения на няколко пазара, включително и този на колокация на оборудване на мобилни мрежи, където "Йеттел", през инфраструктурното си дружество "Цетин България", е едновременно клиент и конкурент на United Group.

"Ефектът от сделката ще бъде още по-силен на пазарите на дребно на достъп до интернет, на разпространение на телевизионни програми и на пакетни услуги, където дяловете на "Булсатком" и "Виваком" ще са общо около 60-70%", като при фиксирания интернет "Виваком" ще достигне господстващо положение на пазара, пише още в двете становища на "Йеттел".

Становището на Пламен Генчев, основателя на "Булсатком", е сходно на това на телекомите. Според него придобиването дори само на инфраструктурата ще изкриви пазара в полза на "Виваком". "Придобиването на критични елементи от мобилната и фиксираната инфраструктура на "Булсатком" е един продължителен и целенасочен процес на окрупняване пазарното положение на "Виваком" чрез придобиване на множество по-малки оператори и отделни активи с цел постигане на господстващо положение на пазарите, на които оперира", пише още Генчев.

Той добавя, че дори да се приеме, че сделката е само за инфраструктурата на "Булсатком" и се изолира последвалото желание за цялостно сливане, "този факт се равнява на недопустимо отстраняване на "Булсатком" от телекомуникационния пазар като необходимия четвърти мобилен оператор, осигуряващ независима инфраструктура за мобилни телекомуникационни услуги".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    iskamrabota.com avatar :-P
    iskamrabota.com
    • + 3

    Да живее 'конкуренцията'!... в БГ

    Нередност?
Нов коментар