Календар и домашно кино

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

18 - 20.09

Отново в КвАРТала. В петъчната вечер е официалното откриване на петото издание на софийската инициатива "КвАРТал" (в клуб French 75 с музиката на Discobeton от Щутгарт), която ви приканва да опознаете още по-детайлно пространствата между булевардите "Дондуков", "Мария Луиза", "Сливница" и "Васил Левски". Вижте тайните на Дома на киното, като го обиколите отвътре, постойте на специално затворените за събитието улици за свежа музикална програма, вижте прожекции на видеа, създадени в условия на изолация, включете се в нестандартен базар на дрехи, пешеходна обиколка с тема "София и киното" или винена дегустация, пречупена през призмата на комунизма и др. Програмата на събитието е на страницата му във фейсбук.

18.09

Зад сцената. Премиера на документалния филм "Чакащи артисти" на режисьора Борислав Колев, показващ ни Касиел Ноа Ашер, Красимира Кузманова, Лилия Маравиля и Стефка Янорова - състудентки от Театралната академия, превърнали се в утвърдени имена на българската сцена, които поддържат трудна връзка през годините. Но нещо ги събира в последно време - легендарната пиеса на Валери Петров "Театър, любов моя". Лентата показва как, играейки живота на актриси, те играят себе си и в метафоричното битие на спектакъла се вписват със своите триумфи и падения. Кино "Люмиер Лидл", 18:00 ч., билети: 8 лв.

18 - 22.09

Музей на артистичността. Цели пет дни ще продължи "Есенният базар Капана", на който ще ви очакват 90 автори на ръчно изработени изделия, български модни марки, както и био и натурални храни и напитки. Освен новия подбор от занаятчии ще има концептуални грамофонни партита, всеки ден от 18:30 на WAMxMyVinyl music hub и живи музикални изпълнения в WAM creative stage. Пловдив, Малката главна.

18 и 19.09

Две крила и деца. Децата ви харесват пеперуди? Заведете ги на Фестивала на пеперудите в Пловдив, за да наблюдават крило на пеперуда под микроскоп, да се включат в арт ателиета, боди арт, презентация, викторина с награди и в работилница за препариране. Пловдив, Регионален природонаучен музей, 11:00 - 16:00 ч. Повече информация - на rnhm.org

19.09

Преслушай Бузлуджа. "Нонумент" е специално представление - то ще ви качи на Бузлуджа и ще озвучи срещата ви със знаковия монумент. "Пърформансът е под формата на пиеса за слушане, при която участниците преживяват архитектурата, стават свидетели на сцени от историята на (НЕ)паметника и получават покана за изпълнение на обичайни, ежедневни жестове, които в своята дискретност напомнят протестните пърформанси на Иржи Кованда в Прага от 1976 г. или на Ердем Гюндюз в парка "Гези" в Истанбул от 2013 г.", разказват създателите му Стефан А. Щерев и ЛИГНА Колектив (Германия). Начало 13:30 и 15:30 ч. Вижте детайли за стигането на връх Хаджи Димитър (Бузлуджа) в събитието във фейсбук.

19 - 20.09

Елате гладни и жадни. Време е за най-големия гурме фестивал на открито - Бакхус StrEAT Fest, който за четвърти път ще събере ресторанти с международна и авторска кухня и най-добрите месни български фермерски продукти. Сутрините са за ароматни кафета от специални блендове, вкусни прясно изпечени закуски, сладки печива, след тях идват крафт бирите, анасоновите напитки, шприцът и занаятчийските български вина от почти всички краища на България. Освен всички членове на семейството вземете и домашните си любимци - тази година за тях ще има специална градинка с лакомства и много изненади. На Женския пазар от 10:00 до 22:00 ч. в двата дни. Билети: 5 - 20 лв. от bilet.bg

19.09

Бах и Моцарт на 4 рояла. Ценителите на класиката у нас за първи път ще имат възможността да се насладят на впечатляващ по своя мащаб, съдържание и участници концерт - интегрално изпълнение на всички концерти от Бах за 3 и 4 пиана, както и единствените от Моцарт за 2 и 3 пиана с оркестър. Това ще се случи благодарение на създателя на програмата - маестро Томислав Байнов, поканил за участие в нея още три изключителни пианистки, както и маестро Йордан Камджалов с неговия Genesis Orchestra. Билети: 20 - 40 лв. в мрежата на Eventim. Пловдив, Античен театър, 19:00 ч.

19.09

Най-високата точка за партита. Поредицата от алтернативни партита на върха на емблематични сгради и пространства в София - Rooftop Сonnections, се качва на най-високо. Kopitoto SkyLoft е ново трансформирано пространство, състоящо се от огромна зала, тераса и двор с невероятна панорамна гледка към града, което ви кани да танцувате на музиката на Druga Planeta, Retro Motion Disco, Worst Behaviouя, Antonio B., Sayulke, Ebbesen, Goro и др. Билети: 20 лв. от bilet.bg, "На тъмно", Office 1 Superstore, Booktrading и Fastpay и на място до изчерпване. С организиран транспорт от центъра до локацията в определени часове.

19.09

На половин час. Отправяме се към Самоков, където тази година ще се проведе еднодневният LAGÒ Fest. На музикалната сцена ще са Wet Pebbles - акустично дамско трио за авторски интерпретации на суинг, боса нова и популярни песни и фънк бандата SoulBmoll. Ще има филмова селекция, подбрана специално от редакторите на Кинематограф.BG, игри и спорт, щанд за книги, различни арт, образователни и забавни работилници за малки и големи, атракциони, бар и храна. Афтърпартито е в Hub-а. Вход: свободен. Самоков, вход на парк LAGÒ.

19 - 20.09

Вечери за разказване. Проф. Веселин Янчев - историк и преподавател, киноизследователят Петър Кърджилов, юристът и писател Васил Георгиев, музикалният журналист и автор Емил Братанов, писателят Александър Шпатов, създателят на фотографския проект "Етюд-и-те на София" Иван Шишев, главният редактор на литературното списание "Ах, Мария" Румен Баросов и др. ще споделят лични истории за София - от своя живот или от живота на минали поколения по време на събитието "Нощ на историите София 2020". Вход: свободен. В Камерна зала на Национален студентски дом на площад "Народно събрание" 10. От 16:00 до 20:00 ч.

до 20.09

История за показване. 83-ма майстори и калфи от занаятите дърворезба, изработване на накити с различни техники, кожарство, ножарство, везбарство, свещолеене, рисувано стъкло, леярство на чанове, кожухарство, шапкарство, грънчарство, национални кукли и др. ще вземат участие в различните събития от "Есенния панаир на занаятите 2020". Всички, които имат желание да провокират уменията си в занаятите, в това число и децата, ще имат възможност да го направят тук. Пловдив, ул. "Съборна" в Стария град, 10.00 - 19.00 ч. Програмата на: oldplovdiv.bg/news/487

21.09

Страхотен списък. Актьорът Владимир Пенев влиза в ролята на режисьор на постановката "Всички страхотни неща" от Дънкан Макмилан и Джони Донахоу. Монодрамата се изпълнява от Бойко Кръстанов, чийто главен герой търси себе си през различни опорни точки - обичаните и подкрепящи хора, травматичните преживявания от детството и младостта и конкретните или ритуални знаци, места и събития от протяжността на всекидневния живот. Южен парк II, зад музея "Земята и хората", билети: единичен - 15 лв., за 4 билета - 12 лв.

22 - 26.09

Павета в чантата. Българско-американският бранд CHÀNTA и френският художник Jean-Pierre Duriez обединяват творческото си вдъхновение в колаборация, наречена "Мария Луиза". Когато Жан-Пиер посещава за първи път България, той е очарован от нея и решава да увековечи една от иконите на столицата, а именно жълтите павета в нещо повече от картина, пренасяйки ги върху дизайните на чантата модел Giada. Дизайните CHÀNTA x Jean-Pierre Duriez, както и още произведения от творчеството на художника са изложени в салонната зала на Галерия "Оборище 5".

23.09

По стъпките на Синьото момче. Калоян Праматаров - преводач от френски език, археолог и поет, е водещият на новия литературен маршрут, посветен на творчеството на Александър Вутов, наречен по-късно Вутимски, в който неизменно присъства образът на синьото момче, изпълнен с болезненост и крайност. Маршрутът ще започне от пл. "Лъвов мост", в близост до едни от най-старите хотели в града, ще премине по централните улички, покрай дома на поета на ул. "Раковски" 46 и църквата "Св. Параскева", за да завърши в Докторска градинка, където Вутимски работи известно време като пазач. Вход свободен.

23.09

Опасен чар. Спектакълът "Тодор Колев трибют" е специално създаден в чест на артиста и представя част от неговото творчество с музикалните изпълнения на група "Акага" и Нелко Коларов и превъплъщението на актьора Филип Аврамов. Бургас, Летен театър, билети на касата на "Часовника". Билети: 15 - 25 лв. от мрежата на Eventim.

24.09

Grand Austrian Tasting ви кани за двайсети пореден път на дегустация на добрите вина от цяла Австрия в продължение на цял ден. По време на събитието ще се проведе и майсторският клас с редки вина. В "Скарабар" - "Заимов", билети: 20 лв., 13:00 - 20:00 ч.

до края на месеца

От любов към града. Арх. Белин Моллов е експерт по устойчиво регионално развитие и благоустройство с дългогодишен опит и преподавател в УАСГ с непресъхваща страст - да рисува картини. По случай честването на Деня на София Държавна агенция "Архиви" събира негова самостоятелна изложба, представяща архитектурното наследство от столицата, страната и Европа. Вижте впечатляващи сгради и архитектурни шедьоври, изобразени с акварелна техника, в контекста на развитието на градовете и постиженията на родните архитекти, съизмерими с тези на европейските им колеги. В Държавна агенция "Архиви".

Ratched Райън Мърфи представя своя прочит на образа на сестра Рачид от книгата на Кен Киси "Полет над кукувиче гнездо" и екранизацията на Милош Форман - нейната трансформация от обикновен служител в клиника до авторитарно чудовище. Действието се развива през 1947 г., когато Милдред (в ролята е Сара Полсън) пристига в Северна Калифорния, за да търси работа в психиатрична клиника, започнала да провежда обезпокоителни експерименти. Премиера по Netflix, 18 септември

Дес

Сериалът в три части е посветен на една от най-известните криминални истории във Великобритания - тази на серийния убиец Денис Нилсън, който убива най-малко 12 момчета и мъже в апартамента си между 1978 и 1983 г. и остава неразкрит в продължение на пет години. Разказът от гледната точка на трима души - Нилсън, главен инспектор Питър Джей и биографа Брайън Мастърс. Премиера по HBOGO

The Playbook Петима известни спортни треньори от целия свят като Джил Елис, донесла две титли от Световната купа на женския футболен отбор на САЩ, треньора на Серена Уилямс Патрик Муратоглу, футболната легенда Жозе Моуриньо и други в откровени и задълбочени интервюта за победите и трудните решения. Премиера по Netflix, 22 септември