🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Книга | "Да се взреш в слънцето" на Ървин Ялом

Психотерапевтът и писател пише за страха от смъртта и как да бъде преодолян

Ървин Ялом в документалния филм Yalom's Cure
Ървин Ялом в документалния филм Yalom's Cure
Ървин Ялом в документалния филм Yalom's Cure    ©  © Yalom's Cure
Ървин Ялом в документалния филм Yalom's Cure    ©  © Yalom's Cure

Ървин Ялом е със статут на икона не само в екзистенциалната психотерапия, но и в литературата. Умението му да прави от сложните концепции увлекателни сюжети превърна терапията не просто в нещо нормално, но модерно и обичано от Холивуд. По ирония на съдбата именно екзистенциалната психотерапия, школата, чийто представител е и той, учи да няма преклонение пред авторитети и строга йерархия, както е в психоанализата. Освен че е професор от Училището по медицина на Станфордския университет, Ялом не случайно е името, на което се доверяват и хиляди пациенти, той успява да си служи с езика, който приобщава хората и успокоява дори най-големите страхове.

Най-новата му, преведена на български книга, със заглавие "Да се взреш в слънцето" (публикувана за пръв път през 2008 г.) е именно изправяне срещу възможно най-големия страх, който изпитва всяко човешко същество, макар и в различна степен. Подзаглавието задава ясна насока - "или как може да бъде преодолян ужасът от смъртта".

Д-р Ървин Ялом обобщава собствения си опит с пациентите и натрупаните знания, стъпва и върху изучаването на личния си страх от смъртта. Терапевтът уверява читателите, че след осъзнаването на страха и притесненията те могат да живеят по-пълноценно.

Не очаквайте, че ще прочетете познати постулати от психологията в "Да се взреш в слънцето". Ялом ни предупреждава още в началото: "В терапевтичната работа аз приемам за свои предтечи не толкова великите психиатри и психолози от края на XIX и началото на XX век - като Пинел, Фройд, Юнг, Павлов, Роршах и Скинър - а класическите древногръцки философи, и по-конкретно Епикур."

Защо Епикур ли, който свързваме с обратното - весели пиршества и наслада от живота. Защото той е вярвал, че целта на философията трябва да е да лекува човешкото нещастие, което произтича най-вече от страха от смъртта. Мисловните експерименти, които създава още древногръцкият философ, днес помагат на Ървин Ялом и пациентите му. Но има една уловка - интензитетът на страха се променя през различните етапи от живота на човека и често е замаскиран като други фобии и тревожности.

Ървин Ялом обещава да даде основни насоки, които да помогнат на читателя да се съсредоточи върху причината и да погледне "смъртта в очите", за да отвори пространство и време в живота си за пълноценните преживявания. Дори да не извърши магическа трансформация, ще даде насоки за бъдеща задълбочена работа, а и увлекателните примери от живота на пациентите му винаги са обогатяващо четиво.

Вариации на страха от смъртта е страхът от кончината на близък човек. Ървин Ялом загуби съпругата си след дългогодишна борба с рака и написа отделна книга, посветена на скръбта и загубата - A Matter of Death and Life, която излезе през 2021 г. и все още не е преведена на български език. Знаем от предишните му шедьоври като "Когато Ницше плака" (по който е сниман филм, и то в Русе вместо във Виена), "Лъжи на дивана", "Палач на любовта", "Моят път към себе си", "Изцелението (на) Шопенхауер", "Мама и смисълът на живота", че достъпно и увлекателно четиво ни най-малко не означава загуба на дълбочина.

Изд. "Изток-Запад"

Преводач: Ангелин Мичев

Цена: с мека корица

21.90 лв./ с твърда корица 25.90 лв
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар