Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 споменавания в статии

Вече 5 млрд. лв.: списъкът с общинските проекти се разширява

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Парламентът разширява списъка с общински инвестиционни проекти, като общата им стойност достига над 5 млрд. лв.

Сред новите проекти са канализация в Гълъбово и Математическата гимназия във Варна

Всяка община ще има право на между 10 и 100 млн. лв. годишно в зависимост от големината си

Щедростта на държавата към общините продължава. След като Андрей Цеков подписа споразумения за 2 милиарда лева като регионален министър, сред които двата пловдивски стадиона и варненската библиотека, неговият наследник - служебният министър Виолета Коритарова, обяви, че няма да спира с подписването на такива проекти.

Нещо повече, списъкът бе разширен, след като общините са допълнили, променили или добавили нови идеи в края на март и те са подадени към Министерството на финансите и Народното събрание. Така с промените в Закона за бюджет 2024, които още днес вероятно ще бъдат приети окончателно, броят на проектите се увеличава с 631 до 2258 броя. Общата стойност на одобрените проекти нараства до 5.1 млрд. лева, а прогнозният бюджет за 2024 г. става 3.7 млрд. лв. (без европейските проекти).

Законът за бюджета дава тази възможност - три пъти в годината проектите на общините да бъдат преразгледани и списъкът допълван и преправян. А аргументацията за подобен странен подход е, че някои общини не са се вместили в първоначалния срок и това е породило притеснение сред кметове и депутати, че ще се финансират проектите само на определени общини. Март беше първата възможна дата за промени, като ще има още две такива до края на годината.

Какво се променя

Тъй като списъкът е дълъг и изисква сравнения, които не са лесни в настоящия му формат, ето само първоначалните промени. Личи например, че Варна е повишила драстично цената на библиотеката си - от 60 на 78 млн. лв., както и е добавила нова сграда на Математическата си гимназия за 73 млн. лв., нов път Аспарухово-Галата, нова пречиствателна станция.

Шумен, очевидно също е решил да ремонтира стадиона си по примера на Пловдив и е включил проект за реконструкция и реновация на "Панайот Волов" за 38 млн. лв.

Появил се е нов голям проект в Стара Загора - реконструкция на канализацията и строеж на пречиствателна станция на с. Обручище в община Гълъбово.

Нов отдел в МРРБ и авансови плащания само с избран изпълнител

По време на първото си изслушване в парламента, министър Коритарова съобщи, че в МРРБ има създаден специален нов отдел, който се занимава само с тези проекти - той се казва "Общински проекти и благоустройство". Според бившия министър Цеков средно на ден са преглеждани по 10 общински проекта, което сега се е забавило - според Коритарова, защото общините са чакали обновения списък.

"МРРБ не класира проектите, само проверява съответственост", припомни Коритарова пред депутатите. Според нея около 20% от подадените документи са с неточности и пропуски. Министерството на финансите също не проверява по целесъобразност или в същина проектите, а следи всички по веригата да плащат задълженията си към държавата, стана ясно от изказването на служебния финансов министър Людмила Петкова.

От думите й стана ясно още, че финансирането няма да е безлимитно и всяка община ще има право да получи от бюджета между 10 и 100 млн. лв. на година за своите проекти. Сумата се определя според големината й. Има разминаване обаче между прогнозната стойност на финансовото министерство и новия списък: дотук за реализиране на Инвестиционната програма на общините са предвидени средства в размер на 1.2 млрд. лв., от които 450 млн. лв. вече са преведени по сметките на МРРБ. Прогнозната стойност според новоприетото изменение е три пъти по-голяма.

Силно вероятно е обаче заложената стойност да не се достигне, защото както подчертаха и Петкова, и председателят на финансовата комисия Йордан Цонев, авансови плащания ще бъдат превеждани, когато има избран изпълнител.

Към момента все още има неясноти сред кметовете както за обхвата на програмата, така и за нужните документи и етапите на изпълнение. Кметовете са установили и различия между прогнозните стойности на приоритетните проекти и изработените впоследствие подробни количествено-стойностни сметки.

Спортни зали

Повечето проекти са основно за ремонт на улици, общински пътища и ВиК инфраструктура. С поправките миналата година обаче беше разширен обхватът и вътре попаднаха стадиони, спортни зали, културна инфраструктура, велоалеи, реконструкция на сгради и енергийна ефективност.

Има видима склонност сред по-малките и средните общини например да използват парите за изграждане на спортни зали. Една от най-големите е "Арена Ихтиман" за близо 8 милиона лева. Там са и "Арена Козлодуй" за 4,7 милиона лева, спортната зала на Луковит за 3 милиона лева и многофункционалната спортна зала в Казанлък за 13.5 милиона лева.

В село Крумово в община Родопи, област Пловдив, също ще строи игрище за футбол, волейбол, баскетбол и тенис корт със съблекални и трибуна. Инвестицията е за 1.8 милиона лева.

Видин има одобрени 51 хил. лв. за изготвяне на проект за ремонт на спортната зала "Фестивална" в града.

3 от 3 резултата за Вече 5 млрд. лв.: списъкът с общинските проекти се разширява

23 апр 2024 Румяна Гочева
Месечни новини за агробизнес и финансиране от ЕС
// Земеделие /

Месечни новини за агробизнес и финансиране от ЕС

г., но бе отлагана многократно. Вече 5 млрд. лв.: списъкът с общинските проекти се разширява. Общините са вкарали много големи1775 прочитания

19 апр 2024 Мария Дойкова
От седмото тепе: Мръсен въздух, мръсна вода, нова градина и (евентуално) нова  ...
// Пловдив /

От седмото тепе: Мръсен въздух, мръсна вода, нова градина и (евентуално) нова ...

2001 г. насам. 4. Вече 5 млрд. лв.: списъкът с общинските проекти се разширяваСписъкът с инвестиционните проекти на общините, финансирани от1946 прочитания

17 апр 2024 Огнян Георгиев, Мария Дойкова
<b>Вече</b> <b>5</b> <b>млрд</b>. <b>лв</b>.: <b>списъкът</b> <b>с</b> <b>общинските</b> <b>проекти</b> <b>се</b> <b>разширява</b>
// Икономика /

Вече 5 млрд. лв.: списъкът с общинските проекти се разширява

Парламентът разширява списъка с общински инвестиционни проекти, като общата им стойност достига над 5 млрд. лв. Сред4651 прочитания

    Още от Капитал
    20% лято

    Морският туризъм се потапя в най-тежкия си сезон, който в най-оптимистичния сценарий ще изпари половината приходи

    Борсово V-ъзстановяване

    След резкия спад дойде и бърз ръст на индексите, но те все още са под историческите си върхове от февруари

    Площад "Александър Невски" ще се ремонтира, но няма да се промени

    Общината ще похарчи предвидените 17. млн. лв. за реконструкцията на зоната, но ще има само козметични намеси

    Със 750 млрд. евро срещу корона кризата

    Брюксел предлага амбициозен план за възстановяване. Битката предстои

    Хелзинки вместо Холивуд

    Отварянето на салоните и галериите носи възможност да се потопим в киното на финландския режисьор Аки Каурисмаки (и да го разберем)

    Кой се страхува от Джеймс Болдуин

    Прозата и мислите на афроамериканския писател отекват повече от 30 години след смъртта му